EY İNSAN, KENDİNİ TANIYOR MUSUN!

Hızır YILDIRIM

07-12-2022 12:52


Ahsen-i Takvim üzere yaratılan insan, vücut yapısıyla, ruhuyla, canıyla, irade ve aklıyla, temiz fıtratıyla Rahman'ın kulu insan, canlıların en şereflilerinden.

Esfel-e safilin konumuna düştüğünde ise yaşayan canlıların en şerlisi! Yeryüzünü fesada uğratan, ekini ve nesli bozan, öldüren, fitne çıkaran, cimri, bencil, iman yönünden akıl yoksunu, zinaya yol açan, faizci, terör uygulayan, aşağıların aşağısı zalim insan!..

Kiramen Katibin (Hafaza) melekleri her bir yanımızdan kayıt altına almakta. Beş duyu organımız; dil tat almayla, kulak seslerle, burun koku almayla, göz görmekle ve kalp idrak ile beyin ise bunları kaydetmekte, el yapmakla, ayak yürümekle şahitlik etmekte, her bir şeyi en ince detayıyla, hatta zerre miktarı iyilik veya kötülük kayıt altına alınmakta.

Bunları yöneten ise akıl nimetidir. Beş duyu organımızı nefs ve irade yönlendirir ve bunun üzerinde akıl bunları tümüyle yönetir. Fıtratını koruyan akıl nimetinin emrindeki insan mü'min olur. Mü'min ise cennet yolcusu olur.

Fıtratını kirletenlere gelince, cin şeytanlar ve ins şeytanlar, nefs aklı esir alır, yani aklını kullanmaz kişiyi kâfir yapar ve cehennem yolcusu olur.

Dil tat alma duyusuyla tattığını unutmaz, lezzetleri tek tek bilir ve beyin ise kayıt yapar. Yenidoğan ve büyüyen çocuk  bir çok eşyaya  elle, dili ve ağzı ile dokunur.

Böylece eşyayı ve yiyecekleri de tanımış olur. Dil söylediği ile de mesuldur. İyi veya kötü söylediği her söz beyin ve melekler tarafından kayda geçirilir. Dil bozuk yiyecekleri, tuzlu, acı, meşrubat çeşitlerini, tattığı tüm yiyeceklerin lezzetini veya leziz olmayanı bilir ve unutmaz. Haram yiyecek ve içeceklerin tatları ve acılarını da unutmaz. Dil ahirde şahitlik yapacak! "İnsan onu da bilir mi?"

Kulak duyduğu sesleri yıllar geçse de unutmaz. Kulağın her duyduğu ses beyin tarafından kaydedilir. Yıllar geçse de konuşulan sesleri ve sahibini genelde bilir. Telofondaki sesin sahibini genelde tanır. Su sesini, hayvanların sesini, ağaçların, rüzgarın, deniz dalgalarının, insan seslerini vs. unutmaz, bilir. 

Burun her tür kokuyu algılar ve güzel kokuları, pis kokuları, yiyecek aromasını, leziz yemek kokusunu, leş kokusunu bilir. Aslında koku alma, güzel bir nimettir. Halk deyimi ile "burnuma pis kokular geliyor" denilen yerden uzak durmak gerekir.

Göz, görme ile insanın en değerli organıdır. Güzele bakmak sevap değil, güzel bakmak sevaptır. Göz gördükleriyle şahittir. Her gördüğünü beyin kayıt yapar. Sürekli harama bakan göz, zamanla vücut fiili ile haramı işler. Kişi gördüklerini yıllar geçse de unutmaz. Göz aslında irademizle yaptıklarımızı kamera gibi kayıt yapmakta. Silemeyiz, çünkü beyin gördüklerini kaydetmiş; ancak Allah dilerse tevbeyle siler.

İnsan kendini tanımalı, bize verilen beden gömleğinin emanet olduğunun bilincinde olmalı. Emanet verilen beden gömleğini vakti gelince çıkaracağız ve aslı olan toprağa dönecek, ruh ise Allah'a dönecek. İnsan yarın ahirette organların dile geleceğini, aleyhimize veya lehimize şahitlik yapacağını unutmamalı. 

"O gün ağızlarını mühürleriz, elleri bize söyler, ayakları yaptıklarına şahitlik eder." (Yasin 65)

Vücut donanımını güzel yapan ve inşa eden Allah'ı sürekli zihinde tutmalı; Tevbe ve istiğfarla dilimiz ıslak olmalı. Vücudumuzu bilen bizler değil; sadece Allah'tır. Yaptığımız her işe dikkat etmeli, yarın duymak istemediğimiz, görmek istemediğimiz her bir fiilden uzak durmalı, söylediğimiz her sözü bilinçli söylemeliyiz. 

Pişman olacağımız fiillerden uzak kalmakla, yolumuz takva yolu olur.

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
Diğer Yazıları

Makaleler

Hava Durumu


VAN