Erdoğan'dan Papa'ya: Yüce kişilik kutsiyetpenahları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Hıristiyan dünyasının ruhani lideri Papa’ya gönderdiği davetiyeye Milli Gazete ulaştı. Papa’ya, Kutsiyetpenahları şeklinde hitap eden Erdoğan, davet mektubunda, “Yüce kişiliğinizi ülkemizde ağırlamaktan onur ve mutluluk duyacağız” ifadesine yer verdi.

15-11-2014


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Hıristiyan dünyasının ruhani lideri Papa’ya gönderdiği davetiyeye Milli Gazete ulaştı. Papa’ya, Kutsiyetpenahları şeklinde hitap eden Erdoğan, davet mektubunda, “Yüce kişiliğinizi ülkemizde ağırlamaktan onur ve mutluluk duyacağız” ifadesine yer verdi. 10 Eylül 2014 tarihli mektupta, Erdoğan’ın, öve öve bitiremediği Fransuva, Türkleri, Nazi’lere benzeten ve Ermenilere soykırım yapmakla suçlayan ilk papa olarak tarihe geçmişti.

4 Papa’dan 2’si Akp’ye Geldi

Cumhuriyet tarihi boyunca Türkiye’ye Vatikan’dan gerçekleşen en üst düzey ziyaretlerin 4’üncüsü önümüzdeki günlerde gerçekleşecek. Papa Fransuva’nın ziyaretinden önce tarihimizde 3 papa Türkiye’ye ziyaretler gerçekleştirdi. AKP döneminde ise Vatikan’dan gerçekleşen ziyaretlerin sayısı ise 2 olacak. AKP döneminde ilk ziyaret ise 2006 yılında da Papa 16’ıncı Benediktus tarafından gerçekleşmişti. Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Papa Benediktus’u dönemin Başbakanı R. Tayyip Erdoğan, Esenboğa Havaalanı’nda uçağın merdivenlerinde karşılamıştı. 1967 yılında Papa 6’inci Paola, 1979 yılında da Papa 2’inci Jean Paul Türkiye’yi ziyaret eden diğer papalar olmuştu.

Ziyaretin tarihi de manidar!

Papa Fransuva’nın ziyaretinin Kasım ayına denk gelmesi de manidar bulunuyor. Çünkü, 30 Kasım ‘Konstantinopel Ekümenik Patrikhanesi’nin kuruluş tarihi olarak biliniyor. Papa’nın ziyaretinde Ortadoks Hıristiyanlar için önemli olan bu önemli günde de İstanbul’da düzenlenecek bir ayine katılacağı öne sürüldü. Aziz Andreas Yortusu olarak bilinen güne denk getirilen ziyaretin bu anlamda önemli olduğu da kaydediliyor.

1967-PAPA 6. PAOLA

1979-PAPA 2. JEAN PAUL

2006-PAPA BENEDİKTUS (AKP DÖNEMİ)

2014-PAPA FRANSUVA (AKP DÖNEMİ)

Erdoğan’ın, öve öve bitiremediği Fransuva, Türkleri, Nazi’lere benzeten ve Ermenilere soykırım yapmakla suçlayan ilk papa olarak tarihe geçmişti. Papalığa seçilmeden önce Jorge Mario Bergoglio adını kullanan Papa, 2010 yılında Arjantinli Haham Abraham Skorka ile birlikte kaleme aldığı bir kitapta,  “20. yüzyılda kendilerini tanrılar olarak görenler, tüm köyleri yerle bir ettiler. Türkler Ermenilere yaptı, Naziler de Yahudilere. İnsanları öldürmek için tanrısal niteliklere atıfta bulunan söylemler kullandılar” ifadelerine yer vermişti. Papa, daha sonra da kendisini ziyaret eden Ermeni din adamlarına da , “Ermeniler, 20’nci yüzyılın ilk soykırımına uğradılar”  diyerek, 1915 olaylarını “soykırım” olarak nitelendiren ilk Papa olmuştu. 

İşte o mektup:

“ Kutsiyetpenahları Papa Fransuva,

Ülkemizi ziyaretiniz için yüce kişiliğinize selefim Sayın Abdullah Gül tarafından yapılan daveti Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni Cumhurbaşkanı olarak, göreve başladığım şu günlerde yenilemekten özel bir memnuniyet duymaktayım.

Katolik aleminin ruhani liderliği görevini, üstlendiğiniz tarihten bu yana dünya barışı ve insanlığın kardeşliği ve huzuru için göstermekte olduğunuz değerli gayretlerinizi takdirle izlemekteyim. Çalışmalarınızın katkı ve etkilerini Birleşmiş Milletler himayesinde sürdürülen ve Türkiye’nin de eş başkanlığını yürütmekte olduğu Medeniyetler İttifakı sürecinin hedeflerine erişilmesi bakımından da ayrıca önemsemekteyim.

Günümüzde farklı dinlerin mensupları arasında diyaloga ve karşılıklı anlayışa her zamankinden daha fazla ihtiyaç vardır. Farklı din ve inançlara ev sahipliği yapan, din ve vicdan hüriyettinin anayasa teminatı altında bulunduğu Türkiye, bu bağlamda örnek bir konumdadır. Ülkemize yapacağınız ziyaret tüm insanlık için ayrı bir önem ve anlam taşıyacak. Tarihte yaşanan anlaşmazlıkların giderilmesi ve geleceğe umutla bakılmasına yardımcı olacak, mesajların verilmesine vesile olacaktır.

Programınız açısından uygun olduğu takdirde 28-30 Kasım 2014 tarihlerinde Yüce Kişiliğinizi ülkemizden ağırlamaktan, onur ve mutluluk duyacağımı bildirmek isterim.

Bu vesile ile Yüce Kişiliğinizin sağlık ve mutluluğu için en halisane dileklerimi sunarım”

Milli Gazete

Etiketler : #Erdoğan'dan   #Papa'ya:   #Yüce   #kişilik   #kutsiyetpenahları   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN