Erdoğan'dan Bingöl itirafı: Yol emniyeti alınmamış

Bingöl'de ihmal iddialarının kendisine de geldiğini belirten Başbakan Erdoğan, "Yol emniyetindeki askerlerin olmadığına, helikopterin de kaldırılmadığına dair bir haber geldi. Genelkurmay Başkan'ımız, 'Bunları inceletiyorum.' dedi." ifadelerini kullandı.

29-09-2012


Bingöl'de ihmal iddialarının kendisine de geldiğini belirten Başbakan Erdoğan, "Yol emniyetindeki askerlerin olmadığına, helikopterin de kaldırılmadığına dair bir haber geldi. Genelkurmay Başkan'ımız, 'Bunları inceletiyorum.' dedi." ifadelerini kullandı. ATV televizyonunda gazetecilerin sorularını cevaplandıran Başbakan, terör sorununu çözme konusunda kararlı olduklarını kaydetti. İkinci Oslo görüşmelerinin başlamasının 'an meselesi' olduğunu söyleyen Erdoğan, "Zamanlama meselesidir, her an olabilir. Oslo olmaz da başka bir yer olur." dedi. Başbakan, Öcalan'a ev hapsi kapısını da kapatarak, "Biz böyle bir vebalin altına asla giremeyiz."diye konuştu. Başbakan Erdoğan, bir başka soru üzerine, hudut birliklerinde kimsenin görev almak istemediğini belirterek, "Ordumuzun üçte biri profesyonel. Temenni ederiz ki bu daha da artsın. Hudut birlikleri, sınır birlikleri dedik ama kimse maalesef burada görev almaya yanaşmadı." dedi. Başbakan, "Hilmi Özkök'le yakın işbirliğiniz var mıydı, darbe konusunda size haber verdi mi?" sorusunu da "Böyle bir şey hissettirmedi. Yaşamış olsa inanıyorum ki zaten bizimle paylaşırdı." şeklinde cevaplandırdı.

Başbakan Erdoğan, atv ve aHaber kanallarının ortak yayınına katılarak, gazetecilerin gündemdeki konularla ilgili sorularını cevapladı. Terörün sona ermesi için geçmişte yürütülen görüşmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Milli İstihbarat Teşkilatı'nın, bir ülkenin yönetimi noktasında bu tür görüşmeleri yapmakla görevli olduğunu dile getirdi. Bütün engellemelere rağmen İmralı'yla da Oslo'yla da görüşmeler noktasında bu süreci başlattığını belirtti. Erdoğan, "Biz milletçe şu üzümü yiyelim, şu çözümü yakalayalım istiyoruz. Yaptığımız iş bu. Bunun için de risk alıyoruz. Şimdi yine yapılır mı? Biz yine yaparız. Kılıçdaroğlu'na, Sayın Bahçeli'ye rağmen yaparız. Niye? Milletimin burada menfaati varsa, ülkemin burada menfaati varsa, biz buna inanıyorsak bunun zamanlamasını yapar, tüm kurumlarımızla da değerlendirmeyi yapar, ondan sonra adımı atarız.'' dedi.

"Neyi bekliyorsunuz?'' sorusu üzerine Erdoğan, "Şu anda zamanlama meselesidir, yani her an olabilir. Aynı şey, yani yurt dışında da görüşmeler noktasında, bu da olabilir. Oslo olmaz da başka bir yer olur. Eğer olması gerekiyorsa olur. Milletimin, ülkemin ve o anaların akan gözyaşlarının dinmesine vesile olacaksa biz bunu yaparız.'' karşılığını verdi. Erdoğan, görüşmelerde muhatabın kim olacağı yönündeki soruyu ise "Kim olacağını bilemem ama anlaşılan o ki bugüne kadar gelenlerin temsil yetkisi o kadar yok. Dağdaki farklı, adadaki (İmralı) farklı, Avrupa'daki farklı konuşuyor. Olayın bir KCK boyutu var. Başı dağda. Eğer bu işte çözüm olacaksa bir defa bölücü terör örgütünün silahı bırakması lazım. Silah bırakmadığı müddetçe anlaşmanın olması mümkün değil. Silahların gömülmesi lazım." diye cevapladı.

"Oslo'daki nihai amaç neydi?'' sorusuna ise Erdoğan, "Oslo'daki nihai amaç buradaki öncelikle işi bitirmek neticeyi alabilmekti.'' karşılığını verdi. Başbakan, eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ile dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman arasındaki, "Darbeyi ben önledim" polemiği ile ilgili soruları da cevapladı. Erdoğan, "Eğer kendi içlerinde darbeyi önleme mahareti olduysa onlara teşekkür ederiz. Ama mevcut siyasi iktidarın kararlılığı her şeyin önüne geçmiştir diye düşünüyorum." dedi. Başbakan, Öcalan'a ev hapsi senaryolarına kapıyı kapattı. Erdoğan, "Biz böyle bir vebalin altına asla giremeyiz. Kimden gelirse gelsin. Kusura bakmasınlar, biz ısmarlama hukuk düzenlemesini yapamayız. Daha önce mahkemede kararı verilmiştir." dedi.

Başbakan, bir başka soru üzerine Bingöl'de sevk halindeyken askerlerin şehit düştüğü olaya da değindi. Bu tür yolculuklarda üç uygulama gerektiğini söyledi. Erdoğan, "Bir yol emniyeti, iki konvoy emniyeti, üç yukardan helikopter. Yani yol emniyeti denen şey, belirli aralıklarla güzergaha askerin yerleştirilmesidir. Yol emniyetindeki asker olayının olmadığına dair bana bilgi geldi. Bir de helikopter kaldırılması olayında kaldırılmadığı istikametinde bir haber geldi. Genelkurmay Başkan'ımız, 'Bunları inceletiyorum.' dedi." ifadelerini kullandı.

(Kaynak: Haber 7)

Etiketler : #Erdoğan'dan   #Bingöl   #itirafı:   #Yol   #emniyeti   #alınmamış   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN