Enkaz altından 13 bin canlı, 9 bin cenaze çıkardık

Suriye’de savaştan önce Halep’te edebiyat öğretmenliği yapan Bibars Meşal şimdi bombardıman nedeniyle yıkılan binaların enkazlarından canlı kurtarmaya çalışan bir birliğin başında. “Savaş ilk başladığında bende diğerleri gibi kaçmak istedim. Sonra bir bina enkazındaki arama çalışmalarına yardım etmek için yıkıntıların içine girdim. O an bir 1 veya 2 yaşlarında bir bebeği kurtarıp benim elime verdiler. Ağlamıyor ve simsiyah gözleriyle bana bakıyordu. Bu muhteşem bir duyguydu, o an gitmekten vazgeçtim ve o gün bu gündür yıkıntılardan insan kurtarmaya çalışıyorum” diyor.

21-06-2016


Bibars Meşal 28 yaşında bir Suriyeli. 2011'den bu yana devam eden savaştan önce Halep'te edebiyat öğretmenliği yapan Bibars, şimdi savaş uçakları ve helikopterlerin vurduğu binaların yıkıntılarından can kurtarmaya çalışan bir arama-kurtarma biriminin başında.

Suriye Savaşı'nın hem cephede hem de şehirlerde doğurduğu kahramanlardan biri Bibars. “Savaş ilk başladığında bende diğerleri gibi kaçmak istedim. Sonra bir bina enkazındaki arama çalışmalarına yardım etmek için yıkıntıların içine girdim. O an bir 1 veya 2 yaşlarında bir bebeği kurtarıp benim elime verdiler. Ağlamıyor ve simsiyah gözleriyle bana bakıyordu. Bu muhteşem bir duyguydu, o an gitmekten vazgeçtim ve o gün bu gündür yıkıntılardan insan kurtarmaya çalışıyorum” dedi.

Bu Savaş Çok Vahşi

Suriye savaşından önce ne bir ceset gördüğünü ne de herhangi bir cesede dokunduğunu anlatan Bibars, savaş 2012 yaz ayında Halep'e ulaştığından bu yana yüzlerce cenaze gördüğünü ve sadece birkaç saat önce yaşayan insanları ceset torbalarına koyup götürdüğünü söyledi. “İnsan böyle bir iş yapınca bu savaşın aslında ne kadar vahşi olduğunu da anlıyor. Aklınıza gelebilecek tüm bombaları bu siviller üstünde kullanıyorlar. İçlerinde kimyasal bombalar da var” ifadelerini kullandı.

13 Bin Canlı 9 Bin Cenaze

Bibars'ın da yöneticileri arasında olan arama kurtarma birliği Suriye'nin çeşitli şehirlerine de yayıldı. Bir bombalama olduğu an geniş telsiz ağı sayesinde durumdan anında haberdar oluyorlar ve bombalanan mahalleye ulaşıyorlar. Bu birlik 4 yılda 13 bin kişiyi yıkıntıların arasından kurtarmayı başardı. O yıkıntılardan 9 bin de cansız beden çıkarıldı. Ancak teknik donanım yetersizliği bu ekibi bir hayli zorluyor. Bibars bu konuyla ilgili, “Çok ilkel aletlerle çalışıyoruz. Mesela itfaiye aracımızın yolda kaldığı zamanlar dahi oluyor. Elektronik cihazlarımız olmadığı için yıkıntıları kazma ve kürekle eşmek zorunda kalıyoruz. Enkazın içini dinlemek için gerekli cihazımız yok. Ekip arkadaşlarımızın neredeyse tamamı daha önce sivil savunma eğitimi görmemiş insanlar. Ancak böyle bir savaşta haliyle konunun uzmanı oldular. Aynı zamanda arama kurtarma yapan 20'den fazla arkadaşımızı da şehit verdik. Onların anılarını da yaşatmaya çalışıyoruz.”

Rehabilite Edilmemiz Gerekiyor

Bibars şöyle devam etti: Görünen o ki Halep'te daha çok çocuk ölecek. Bazı bölgelerde patlamayı bekleyen bombalar attılar. Daha çok çocuk sakat veya yetim kalacak. Şimdilik tek motivasyonumuz o yıkıntılardan daha çok sayıda canlı insan kurtarmak. Ancak olur da bir gün savaş biterse bizim de rehabilite edilmemiz gerekecek. Sonuçta 4 yıldır cenaze taşıyoruz, kopmuş uzuvları, parçalanmış organları ceset torbalarına taşıyoruz. Zihnimizden fotoğraflar hiç silinmiyor.”

(Cihat Arpacık / Yeni Şafak)

Etiketler : #Enkaz   #altından   #13   #bin   #canlı   #   #9   #bin   #cenaze   #çıkardık   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN