Emperyalist söylemi böyle çökertti

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, BM Genel Kurulu'na katılmak için bulunduğu ABD'de ilgi odağı oldu. Ahmedinejad, Amerikan medyasının emperyalist söylemi tekrarlayan sorularına verdiği cevaplarla ezber bozdu.

25-09-2008


İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, BM Genel Kurulu'na katılmak için bulunduğu ABD'de ilgi odağı oldu. Ahmedinejad, Amerikan medyasının emperyalist söylemi tekrarlayan sorularına verdiği cevaplarla ezber bozdu. Önceki gün Amerikan CNN televizyonunda dünyaca ünlü anchorman Larry King'in konuğu olan Mahmud Ahmedinejad, kendisine sorulan provokatif sorulara verdiği cevaplarla, King'i adeta susturdu.

AMERİKA'YA DÜŞMAN MI?

King'in Amerika'ya karşı bir düşmanlığınız var mı şeklindeki sorusuna Ahmedinejad, “Bizim kimseye karşı düşmanlığımız yok. İran her zaman dostça ilişkiler kurmak istemiştir, ancak Amerikalı politikacılar bu düşmanlığı yapıyor. Amerikan hükümeti gücün dilini kullandığı zaman bizim de kendimizi savunmaktan başka seçeneğimiz yok. Daha önce Bush'a mektup gönderdim ancak bu iyi niyet çalışmalarımıza cevap alamadık” şeklinde cevapladı.

BAŞKAN ADAYLARINDAN KİMİ DESTEKLİYOR?

Başkan adaylarından kimi desteklediğini soran King'e Ahmedinejad, bunun Amerikan iç politikasını ilgilendirdiğini, ancak kim gelirse gelsin iyi ilişkiler kurmak istediğini söyledi. 
King'in, ABD'nin Irak'ı Saddam'dan kurtarmasına sevinip sevinmediğini sorması üzerine Ahmedinejad, “Amerikan hükümetinin izlediği politikalar her zaman birbiriyle çelişiyor. Sekiz sene boyunca ABD Saddam'ı bize karşı kullandı. Saddam İran'ın kentlerini bombaladı, nükleer silah kullandı. Aynı zamanda ABD, Saddam'a destek veriyordu. Sonra, gidip Saddam'ı tahtından indirdi. 

KING'İN ‘TÜM DÜNYA' SÖZLERİNİ BÖYLE CEVAPLADI

Ahmedinejad, King'in “Amerika'nın ve dünyanın en büyük korkusu İran'ın nükleer silahları. Sizin ülkenizin nükleer silahlarla ilgili durumu nedir?” sorusuna, “Siz dünyanın İran'dan korktuğunu söylüyorsunuz. Size soruyorum, hangi dünyadan bahsediyorsunuz. Amerikan hükümetinin dünya mı olduğunu söylüyorsunuz. Bağımsızlar Grubu üyesi 118 devlet bizim barışçıl nükleer çalışmalarımızı destekliyor. Yine İslam Konferansı üyesi 37 ülke de bizim bu çabamızı destekliyoruz. 

SİYONİST REJİMİN NÜKLEER BOMBALARINI KİM DENETLEYECEK?

Bir kere, bizim dinimizde insanların katliamı yasaktır ve nükleer silahların kullanımı da bu yüzden yasaktır. Bir diğer konu ise atom bombası. Atom bombası artık siyasi ilişkilerde bir mana ifade etmiyor. Nükleer bomba zamanı sona erdi. Eğer tersi olsaydı, Sovyetler çökmezdi. Amerika nükleere sahip ama Irak ve Afganistan'da neden başarılı olamıyor? Nükleer bombalar Siyonist rejimi kurtaramayacak. İran her zaman nükleer çalışmalarını uluslar arası kuruluşlara açtı ama bazı ülkeler nükleer silah inşa ederken aynı şekilde kimse bir şey demiyor. Siyonist rejimin de aynı şekilde denetlenmesi gerektiğini düşünmüyor musunuz? ” cevabını verdi.

İSRAİL İLE İLGİLİ SORUYU AMERİKA İLE CEVAPLADI

Ahmedinejad, İsrail ile ‘Haritadan silinmeli' şeklindeki sözleri için şunları söyledi: “Bir ülke gelip sizin topraklarınızı işgal ediyor. Peki siz nasıl karşılık verirdiniz? Onlarla oturup konuşur muydunuz yoksa ülkenizi mi savunurdunuz? Siyonist rejim, bugün Filistinlileri topraklarından çıkararak, işgali sürdürerek varlığını sürdürüyor. Ben güç kullanımından yana değilim ama bırakın Filistinliler kendi kararlarını kendileri versinler. Acaba Filistinliler ne düşünüyor topraklarının işgali konusunda? 60 yıldır işgal altında kalan bir ülke ve halk, kendi kararını kendisi verecektir, İsrail değil.”

İSRAİL'İN YAŞAMASI FİLİSTİNLİLERE BAĞLI

Siyonist rejimin, yüzlerce barış planını reddettiğini kaydeden Ahmedinejad, “Eğer şiddet çözüm olsaydı Sovyetler çökmezdi. Güney Afrika'daki apartheid rejimi çökmezdi. Bizim çözümümüz demokratik bir çözüm. Bırakalım Filistinliler uluslar arası toplumun girişimiyle kendi geleceklerine karar versinler. İsrail'in yaşayıp yaşamayacağı Filistinlilere bağlı. Onlar karar verecek.” dedi.

AMERİKA VE İSRAİL SALDIRISINDAN KORKUYOR MU?

Amerika ya da İsrail'in İran'a bir saldırısından korkup korkmadığına dair bir soruya Ahmedinejad, “Bunu hiçbir zaman beklemiyorum. ABD'de bize saldırmanın ne derece kötü olabileceğini bilen akıllı insanlar da var. İsrail'in saldırısı hiç düşünülemez. İran'ın ne şekilde cevap vereceğini bilir.

YAHUDİLERE ALASKA YA DA AVRUPA'DA NEDEN YER VERMEDİNİZ?

İran'ın hiçbir zaman Yahudilerle sorunu olmadığını söyleyen Ahmedinejad, sorunun kaynağının Siyonistler olduğunu kaydetti. Ahmedinejad, Siyonistlerin soykırım ile ilgili olarak tek taraflı bir görüş öne sürdüğünü belirterek, “Bırakalım tarihi tarafsız tarihçiler araştırsın. Kaldı ki, eğer Siyonistlerin dediği gibi bir soykırım gerçekleşmişse bunun bedelini neden Filistinliler ödüyor. Neden Alaska ya da Avrupa'nın başka yerlerinde Yahudilere bir yer verilmedi? Yahudilere soykırımı yapan Filistinliler değil Avrupalılardır” dedi.

EN ÇOK AMERİKA'NIN NERELERİNİ ZİYARET ETMEK İSTİYOR?

‘Amerika'da nereyi ziyaret etmek istiyorsunuz?' şeklindeki bir soruya Ahmedinejad, “Özellikle Kaliforniya ve Los Angeles kentlerini ziyaret etmek istiyorum ve Amerikan halkıyla bire bir görüşmek istiyorum” cevabını verdi.

KAÇ ÇOCUĞU VAR?

Ahmedinejad, kaç çocuğu olduğu ve erken evlenip evlenmediğine dair bir soruya da, “Biri kız, ikisi erkek üç çocuğum var. İkisi evli, biri de üniversite eğitimi alıyor. Biz İran'da erken evleniriz. Sanırım, Amerika'da da aile değerlerine büyük önem verilir” cevabını verdi.

(İslam ve Hayat / Habervaktim)

Etiketler : #Emperyalist   #söylemi   #böyle   #çökertti   
YORUMLAR
  • deniz   03-10-2008 16:57

    Allah Ahmedinecata uzun ömürler Iran halkına da mücadele gücü versin.

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN