Ece Nur'un direnişi Milli Eğitim'i şaşkına çevirdi

Başını açmama konusunda onurlu tavrını sürdüren Ece Nur Özel, sistemde koca bir gedik açarken, Milli Eğitim yetkililerini de şaşkına çevirdi

06-12-2009


İslam ve Hayat

Başörtüsü yasağı konusunda Türkiye’de ilk olacak nitelikte önemli bir olay yaşanıyor. Bilindiği gibi Diyarbakırlı 12 yaşındaki ilköğretim öğrencisi Ece Nur Özel, başını açmayarak Milli Eğitim’i kilitledi. 

Gazete Habertürk'e konuşan MEB’de üst düzey bir yönetici Ece Nur Özel’in durumunu şöyle aktardı: “İlköğretimde zorunlu eğitim 8 yıl olmasına rağmen ilk 5 yıl için Disiplin Yönetmeliği katı kurallarla uygulanmıyor. Ancak 6, 7 ve 8. sınıflardaki çocuklar için Disiplin Yönetmeliği uygulanabiliyor. Bu çocuğun müfettiş raporu ile başka bir okula gönderilmesi mümkün değildir. Çünkü öncelikle çocuğun durumunun Okul Disiplin Kurulu’nda görüşülmesi ve orada verilecek olan karara göre işlem yapılması gerekir. Türbanını çıkarmamakta direnirse ve bu nedenle de okul yönetimince okuldan uzaklaştırılırsa, 8 yıl kesintisiz zorunlu eğitim çağında olan bir çocuk eğitim dışına itilmiş olur. Böylece de Anayasa’ya aykırı bir durum ortaya çıkar. Çocuğun okuma hakkı engellenemeyeceği için okul yönetimi de bu durum karşısında yasalara göre suç işlemiş kabul edilir.

Kıyafet Yönetmeliği’ne uygun hareket etmeyen bir öğrenci için ilköğretimde açık bir ifade yer almıyor. Okul Disiplin Kurulu 3 gün uzaklaştırma verdi diyelim. 3 gün sonra yine başörtüsüyle gelirse süreç başa döner. Okuldan uzaklaştırılamadığı ortaya çıkar ve yayılırsa emsalleri de çoğalır. Bu çocuk mevcut yasa ve yönetmeliklere göre her koşulda okuluna devam edebilmesi için başını açmalı ve zorunlu olduğu ilköğretim okulunu bitirmelidir. Aile çıkıp da, ‘Ben çocuğumu gönderiyorum’ derse o zaman yeni bir düzenleme yapılması gerekir. Öğrencinin kaydı, disiplin kuralları değiştirilerek Açık İlköğretim Okulu’na yaptırılabilir.”

Görünen o ki, Ece Nur Özel’in ve ailesinin bu onurlu örnekli yasak surunda koca bir delik açıyor. Çünkü başörtüsünü açmayan Ece Nur'u okuldan atsalar suç, atmasalar başörtüsü yasağı var. Ece Nur'u ikna etmekten başka çareleri yokmuş gibi konuşuyorlar ya da sırf bu sorunu kapatıp Ece Nur'u okuldan uzaklaştırarak açık ilköğretim'e gönderebilmek için yasa değişikliğine kadar uzanan bir süreç işleyecek. Bu durumda AK Parti'nin Milli Eğitim'deki bürokratlarının bu işten sıyrılabilmek için ne yapacağı da yakından takip edilecektir.

Etiketler : #Ece   #Nur'un   #direnişi   #Milli   #Eğitim'i   #şaşkına   #çevirdi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN