Dünyanın kaymağını 10 kişiden biri yiyor; dokuzu ise anti - kapitalist!

BBC'nin 27 ülkede yaptırdığı kamuoyu yoklamasında katılımcıların yüzde 89'unun kapitalizme inanmadığı ortaya çıktı.

10-11-2009


İngiliz BBC'nin yaptığı bir ankete göre dünyada yalnızca on kişiden biri serbest piyasa ekonomisinin iyi işlediğini düşünüyor. Diğerleri kapitalist ekonomik sistemden memnun değil. 27 ülkede yaptırdığı kamuoyu yoklamasında katılımcıların %89'unun serbest piyasaya ve kapitalizme olan inançlarının zayıfladığı ortaya çıktı.Üçte ikisi de refahın dağıtılması ve sosyal bölüşümün adaletli olması için daha etkin devlet istiyor. Son otuz yıldır kapitalizmin yeni yüzüyle karşılaşan Batı derin hayal kırıklığı yaşıyor.

Komünizm'in yıkılışını sembolize eden Berlin duvarının yıkılmasından 20 yıl sonra kapitalist ekonomik sistemden hiçkimsenin memnun olmadığı ortaya çıktı. Pazartesi günü açıklanan, BBC için yapılmış bir araştırmaya göre dünya'nın 27 ülkesinde, kendisine soru yöneltilenlerden sadece yüzde 11'i kapitalizmin bugünkü şekliyle iyi işlediğini düşünüyor. Yalnızca Pakistan'da halkın % 21'i, ABD'de de % 25'i mevcut ekonomik düzenden memnun.

Kendisine soru yöneltilen kişilerden yüzde 51'i 1930'lu yıllardan beri ikide bir yaşanan ekonomik krizler nedeniyle, piyasaların kuvvetli bir düzeltme ve değişiklikten geçirilmesini istiyor. Ortalama yüzde 23'ü de tamamen yeni bir ekonomik sistemin geliştirilmesi ve uygulanması kanaatinde.

BBC için, 29.000 insana yöneltilen sorularla bu araştırmayı yapan şirket GlobeScan'in sahibi Doug Miller, 'Berlin duvarının yıkılması, o zamanlar bazılarının düşündüğü gibi serbest piyasanın gerçek bir zaferi olmadı.' dedi.

Araştırmanın yapıldığı 27 ülkeden 15'inde çoğunluk devletin, piyasaları doğrudan ve daha sıkı kontrol etmesini istiyor. 22 ülkedeki çoğunluk, hükümetlerinin ülke zenginliklerini herkese eşit olarak paylaştırması gerektiği kanaatinde. 27 ülkenin hepsinde de kendisine soru yöneltilenlerin % 54'ü Sovyetlerin yıkılmasını olumlu buluyor. Buna karşın % 22'si Komünist süper gücün yokolmasını kötü bir olay olarak nitelerken, % 24'ü de bu soruyu cevapsız bıraktı.

(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #Dünyanın   #kaymağını   #10   #kişiden   #biri   #yiyor;   #dokuzu   #ise   #anti   #   #kapitalist!   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN