Doğu Türkistanlılar "İslam'ı Çinleştirme' çalışmalarını protesto etti

Komünist Çin rejimi, Doğu Türkistan'da yaşayan Müslümanların dinini Çin'in uygun gördüğü şartlara getireceğine dair açıklamalar yaparak Müslümanlardan tepki çekmişti. Doğu Türkistan Alimler Birliği de Çin konsolosluğu önünde bir basın açıklaması yaptı.

17-12-2021


Doğu Türkistan Alimler Birliği üyeleri ve İstanbul'da yaşayan Uygur Türkleri, Çin yönetiminin Müslümanlara yönelik uygulamalarını protesto etti.

Doğu Türkistan Alimler Birliği, Çin konsolosluğu önünde basın açıklaması yaparak Çin'in alacağı 'İslam'ı ılımlı hale getirme' kararlarını tanımadıklarını, Müslüman ülkeler ile Avrupa ülkelerinin Çin'in bu çabalarını engellenmesi çağrısında bulundu. 

Sarıyer'deki Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu'na çıkan Hamam Yokuşu Sokak'ın girişinde, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu Uygur Türkleri, ellerindeki bayrak ve dövizlerle Çin yönetimine tepki gösterdi.

Doğu Türkistan Alimler Birliği Genel Başkanı Ataullah Şahyar, yaptığı açıklamada, Doğu Türkistan'da yaşayan Müslüman Türk halkının 72 yıldır zulüm, soykırım ve asimile politikasının hedefi olduğunu söyledi.

Çin yönetiminin "İslam'ın Çinlileştirilmesi" ve "İslam'ın Çin tarzı komünizme hizmet ettirilmesi" yönündeki politikaları sonrası bazı Çinlilerin İslam ve Müslümanlara saygısızlık yaptığını savunan Şahyar, İslam alemini, Türk dünyasını Çin rejiminin işlediği suçlara karşı çıkmaya ve etkili tavır almaya çağırdı.

İslam dininin sosyalist rejime uyumlu hale getirilmesi amacıyla Çin, Doğu Türkistan ve diğer bölgelerde yaşayan Müslümanları radikal bir yapı olarak gördüğünü ve 'ılımlaştırılmaları gereken gruplardan' olduğu yönündeki propagandası ile Çin'e uyumlu getirmeye çalıştığını ifade etti. 

Çin'de, "İslam'ın Çinleşmesi" ve "Çin tipi dini ideolojik sistem" oluşturmak için her gün yeni bir adım atılıyor. 

Geçtiğimiz günlerde Çin, dini klasikler ve metinlerin, Çin Komünist Partisinin (ÇKP) kendi görüşleri ve "çağın şartlarına uygun" olması yönünde bir karar almıştı. 

Ülkede yapılan bir parti toplantısında, dini klasiklerin, "zamanın gerekliliklerine" uymayan kısımlarının ihtiyaç halinde "yeniden çevrilmesi, yorumlanması veya o kısımlara dipnot eklenmesi gerektiği vurgulandı.

Çin'in bu tarz İslam'ı ve Müslümanları kendi seküler dünyasına göre dizayn etme çabalarına karşın Doğu Türkistanlı Müslümanlar tarafından Çin konsoloslukları birçok ülkede protesto ediliyor. 

cin-konsoloslugu-eylem-1.jpg

cin-konsoloslugu-eylem-2.jpg

cin-konsoloslugu-eylem-3.jpg

cin-konsoloslugu-eylem-5.jpg

cin-konsoloslugu-eylem-4.jpg

 

H.haber

Etiketler : #Doğu   #Türkistanlılar   #İslam'ı   #Çinleştirme'   #çalışmalarını   #protesto   #etti   #   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN