Doğu Türkistan'da yeni katliam korkusu

Geçtiğimiz Çarşamba günü Sincan Uygur Özerk bölgesinde isyancı bir grup ile polis arasında çıkan çatışmada 27 kişi ölmüştü. Haber7'ye konuşan Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği basın sözcüsü Abdulkadir Tümtürk yeni bir katliamdan korktuklarını söyledi.

29-06-2013


Çarşamba (26 Haziran) günü Sincan Uygur Özerk bölgesinde Çin polisi ile Uygur Türkleri arasında çatışma çıkmış, olaylarda 27 kişi hayatını kaybetmişti. Olay basına geniş bir şekilde yansımazken yaşanan çatışmanın ayrıntıları ortaya çıktı.
 
Ölenlerin 17'si Çin polisi
 
Doğu Türkistan'da bulunan Kültür ve Dayanışma Derneği üyesi ve basın danışmanı olan Abdulkadir Tümtürk, olayla ilgili yaşananları Haber7 ile paylaştı. 26 Haziran günü sabah 6 saatlerinde Turfan vilayetine bağlı Diças ilçesinde toprakları ellerinden alınan köylülerin protesto için belediye binasına yürüğünü söyleyen Tümtürk, polisin demokratik bir şekilde eylem yapan göstericilere ateş açması sonucu 2 Uyur Türk'ünün öldüğünü belirtti. Polisin ateş etmesi sonucu iki taraf arasında çatışmalar patlak verirken 17'si Çin polisi olmak üzere 27 kişi olay yerinde hayatını kaybetti.
 
Olay sonrasında Çin polisinin birçok Doğu Türkistanlıyı gözaltına alındığı, gözaltına alınanların diğerleriyle ilişkisinin kesildiği iddia edildi.
 
6 milyon Çinli bölgeye yerleştirilmiş
 
Uygur Türklerini bölgede istemeyen Çin hükümetinin Turfan'a 6 milyon vatandaşını yerleştirdiğini söyleyen Tümtürk, ‘Köylülerin toprakları ellerinden alındı. Dükkanlar, araziler hep Çinlilere verildi. Her şeyini ellerinden aldılar' dedi.
 
Olaydan sonra Çin polisinin bölgeyi ablukaya aldığını iddia ederken, dün Cuma çıkışı yeni bir katliamın yaşandığını belirtti. ‘'26 Haziran'daki olay sonrasında 17 polisini kaybeden Çin, Urumçi'de Cuma namazı çıkışı yaklaşık 200 kişilik gruba ateş açtı. Henüz ölü ve yaralı sayısını tam olarak bilmiyoruz. Şuan sadece 8 vatandaşımızın öldüğü haberi var. İlişkilerimiz tamamen kesilmiş durumda. Yaklaşık 100 Uygur Türk'ü gözaltına alındı ve kendilerinden haber alamıyoruz''
Yine Hoten vilayetinde Cuma namazı çıkışı polisin meydanı bastığı, 200-300 kişilik gruba ateş açıldığı ve yine onlarca ölü ve yaralının olduğu iddia edildi.
 
Yurt içinde ve yurt dışında telefon bağlantılarının hükümet tarafından kesildiğini söyleyen Tümtürk, ‘'Kimseye ulaşamıyoruz, sadece WhatsApp ve Viber gibi sosyal medya uygulamaları aracılığıyla gerekli yerlere ulaşmaya çalışıyoruz. Ancak hükümet internet sitelerimizi ve cep telefon hatlarımızı ele geçirmiş durumda.
Dışarıyla bağlantımızı tamamen kesmek istiyorlar.'' dedi. Olaylar sonrasında iki taraf arasındaki şiddetin hızla tırmandığını söyleyen Abdulkadir Tümtürk, Uygur Türklerinin birçok polis karakoluna baskın yaptığını kaydetti.
 
‘'3 kişiyi halkın ortasında infaz ettiler''
 
Gözaltına alınanların akıbetinin bilinmediği bölgede Çin polisinin Doğu Türkistan sokaklarında 3 kişiyi infaz ettiği belirtildi. Bölgeyi geniş çaplı ablukaya alan polisin karşı çıkan kişilere acımadığı kaydedildi.
 
‘'Hafız ve ilim talebelerini hedef alıyorlar''
 
Sokak ortasında yapılan infazlarda önemli bir ayrıntıya dikkat çeken Tümtürk, ‘Öldürülenlere baktığımızda ilginçtir ki ya hafız yada ilim talebesi. Çin polisi İslam'a savaş açmış durumda. Burada hiçbir can güvenliğimiz yok. Bizim ibadet yapmamıza, dinimizi yaşamamıza izin vermiyorlar'' dedi.
 
Baltayla öldürülen 7 buçuk yaşındaki çocuk
 
Bundan birkaç hafta önce Çinli bir vatandaşın bahçesine girdiği gerekçesiyle 7 buçuk yaşındaki Doğu Türkistanlı bir çocuğun bahçe sahibi tarafından balta ile kesildiğini söyleyen Tümtürk,' Çocuğun ailesi ve akrabaları olayı polise götürdüler. Ama bir süre sonra onlar da tutuklandı. Artık o aileden de haber alamıyoruz' dedi.
 
(Kaynak: Haber 7)

Etiketler : #Doğu   #Türkistan'da   #yeni   #katliam   #korkusu   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN