Doğu Türkistan'da büyük olaylar: 140 ölü

Çin işgali altındaki Doğu Türkistan'ın başkenti Urumçi'de dün akşam meydana gelen olaylarda ölenlerin sayısı 140'a çıktı.

06-07-2009


Çin işgali altındaki Doğu Türkistan'ın başkenti Urumçi'de dün akşam meydana gelen olaylarda ölenlerin sayısı 140'a çıktı.

Resmi Şinhua ajansının haberine göre, 816 kişinin yaralandığı olaylarda ölü sayısı daha da artabilir. Sincan Üniversitesi ile şehrin banliyölerinin yakınlarındaki bazı yolların halen ulaşıma kapalı olduğu bildirildi. Bazı yollarda enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor ve çok sayıda dükkan da kapalı durumda.

Pakistan, Hindistan ve Orta Asya'yı Çin'e bağlayan, petrol ve doğal gaz yataklarıyla zengin Doğu Türkistan'da Çin'in resmi rakamlarına göre 8 milyon Müslüman Uygur yaşıyor. Sincan'da birçok Uygur'un göçe zorlandığı ve yerlerinde Han Çinlilerin getirildiği, hükümetin de Uygurların din ve kültürlerini kontrol altında tuttuğu biliniyor. Çin'in, Sincan'daki halka terör gerekçesiyle ağır baskı uyguladığı belirtiliyor. Pekin ise, Uygur Türklerini El Kaide ile birlikte mücadele ederek Doğu Türkistan'a bağımsızlık kazandırmaya çalışmakla suçluyor. Sincan'da 8 milyon Müslüman Uygur Türkü yaşıyor.

Söz konusu olaylara, 26 Haziranda Guangdong eyaletindeki bir oyuncak fabrikasında Han ve Uygur işçiler arasında meydana gelen bir kavganın neden olduğu iddia ediliyor.

(İslam ve Hayat / Yeni Şafak)

Etiketler : #Doğu   #Türkistan'da   #büyük   #olaylar:   #140   #ölü   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN