Diyanet "İmam"lığı bu yeminden geçiyor!

Diyanet’e bağlı "imam"lar 1982’den bu yana göreve “Atatürk ilke ve inkılaplarına ve Türk milliyetçiliğine sadakatla bağlı kalacaklarına” yemin ederek başlıyor. “İslam’da ırkçılık yok” diyen ilahiyatçılar tepkili.

11-04-2011


Türkiye’de 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olan imamların da diğer devlet memurları gibi 1982 yılından beri yürürlükte olan ‘Asli Devlet Memurluğuna Atananların Yemin Merasimi Yönetmeliği’ndeki yemin metnini okudukları ortaya çıktı. İmamların da okuduğu bu metinde ise “Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına, Atatürk İnkılap ve İlkelerine, Anayasada ifadesi bulunan Türk milliyetçiliğine sadakatla bağlı kalacağıma” ifadeleri dikkat çekiyor.

İmamlar da ancak bu şekilde Türk milliyetçiliğine bağlı kalacaklarına yemin ederek görev yapabiliyorlar. Bu yemin metnine ise ilahiyatçılardan tepki yağdı. Eski Diyanet İşleri Başkanı Süleyman Ateş, “Bu 12 Eylül’den sonra konulan metindir. Din adamına bunu yaptırmak yakışıksız. Kuran’da ırkçılık ve milliyetçilik yoktur” dedi. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bayraktar Bayraklı ise tepkisini “Sizden öğrendim. Şok oldum” sözleriyle dile getirdi. Yazar Hüseyin Gülerce ise “Kürt sorununun çözümü noktasında çabaların yoğunlaştığı dönemde imamlara böyle yemin ettirmek büyük rahatsızlık yaşatır” dedi. 
 

(Kaynak: Taraf)

Etiketler : #Diyanet   #İmamlığı   #bu   #yeminden   #geçiyor!   
YORUMLAR
  • Engin Savaş    25-09-2023 15:49

    Fırat adındaki Arkadaş diyor ki dinde siyasetin yeri var mı Ben de onu diyorum ki din siyasetin ta kendisidir din insanın tuvalete girmesinden yemek yemesinden eşiyle ilişkisinden komşuları ile ilişkisinden ticaretinden her şeyine kadar Yani kısaca A'dan Z'ye her şeye karışır �slam'ın helal ve haramları var yasakları var serbestleri var Bir insan eğer ki diyorsa Elhamdülillah Ben müslümanım o vakit şöyle bir bakacak kur'an-ı Kerim'e Allah bu Kur'an'ı Kerim'de benim için neleri serbest bırakmış neleri yasaklamış neler haramdır neler şirktir neler küfürdür Buna göre hayatına yeniden dizayn edecek ve ona göre yaşayacak bir insan önce Elhamdülillah Müslüman olacak Müslüman gibi yaşayacak sonra ilmini arttıracak ve bunun üzerine de bilimi inşa edecek

  • Engi̇n Savaş   09-12-2022 16:04

    Memurluk yemininikesin olarak şirkdir, küfürdür... Bu yemine köfür değildir diyen zavallılar var. Ama onlar da çok iyi biliyorlar ki bu yemin Müslümanı kafir yapar.

  • Fırat   09-02-2019 17:36

    Din de siyasetin yeri var mı?Allah için yapmanız gerekenleri ne diye tartışıyosunuz ibadetinizi yapın gerisini boşverin. He yok diyosanız sizin ibadetle falan işiniz yok o zaman gidip siyasete girin.

  • Tevhid ehli   22-01-2019 10:57

    Gelin İstigfar Edin

  • Lmn   10-01-2019 12:07

    yani kūfre mi düşülüyo bu metne yemin etmekle

  • Ankaralı Yusuf   15-02-2018 18:15

    Sayın AK Parti hükümetine samimi olmaları hususunda ricam; lütfen Müslüman bir ülkede Allah rızası için,Müslümana uygun bir yemin metni hatırlayın. Ben Müslümanım ve laik değilim,laikliğe yemin etmek zorunda değilim.Bu ne demektir? Yani siz Müslümanlar devlet memurluğuna girmeyin.Esnaf olun, işçi olun, ırgat olun ama devlet memuru olmayın. Yarın kıyamet günü Yüce Rabbimiz bu cürmü yapanlara hesap soracaktır.Ama siz inançlı insanlarsınız, lütfen bu cürmü siz ortadan kaldırın.

  • necati türkoğlu   11-04-2011 23:31

    EEE diyanet kurumunun kuruluşu bu minval üzere kurulmadımı ? insanlara aslına uygun islamımı öğretecekti, asli görevine uygun memur yetiştiriyorlar burada şaşılacak birşey yok ...bu kurumun etkisinden kurtulmayanlara yazıklar olsun.

  • o.durgun   11-04-2011 17:32

    Yemin metni ise aynen şöyle: "Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına, Atatürk İnkılap ve İlkelerine, Anayasa'da ifadesi bulunan Türk Milliyetçiliğine sadakatla bağlı kalacağıma; Türkiye Cumhuriyeti kanunlarını milletin hizmetinde olarak tarafsız ve eşitlik ilkelerine bağlı kalarak uygulayacağıma; Türk Milletinin milli, ahlaki insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyip, koruyup, bunları geliştirmek için çalışacağıma; insan haklarına ve Anayasanın temel ilkelerine dayanan milli, demokratik, laik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetine karşı görev ve sorumluluklarımı bilerek, bunları davranış halinde göstereceğime namusum ve şerefim üzerine yemin ederim."

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN