Danimarka da yasak peşinde

Avrupa'da Müslümanlara ayrımcılık sınır tanımıyor. İsviçre'den sonra Danimarka'da da minareler yasaklanmak isteniyor.

01-12-2009


İsviçre'de yapılan refarandumda halkın yüzde 57.5'inin "Minareye Hayır" demesinin ardından Danimarka'da hükümeti dışarıdan destekleyen aşırı sağ Danimarka Halk Partisi Başkanı Pia Kjaersgaard da, camilerde minarenin yasaklanmasını istedi.

İsviçre halkını aldıkları karardan dolayı kutlayan Pia Kjaersgaard, "Halkın düşüncelerini almak çok büyük bir gelişme. Biz de parlamentoya bir öneri vererek minare konusunda refaranduma gidilmesini isteyeceğiz. Biz ülkemizde büyük cami planlarına karşıyız. Yapılacak bir referandum için karikatür krizi engel teşkil etmemeli" dedi.

Öte yandan Danimarkalı uzmanlar ve insan hakları kuruluşu temsilcileri, Danimarka'nın bir referanduma gitmesi ve muhtemelen minare yasağı getirmesi durumunda karikatür krizinden daha büyük bir kriz yaşanacağı uyarısında bulundu.

Danimarka iş dünyası da, hükümete temkinli davranma çağrısında bulunarak, karikatür krizinden sonra Müslümanların üzerine gitmenin anlamsız olacağını, bundan böyle Müslümanlar aleyhinde alınacak kararların Danimarka mallarına boykot getireceği uyarısında bulundu.

Minareli 2 Türk caminin projesi hazır

Danimarka'da biri Arhus diğeri Roskilde şehrinde olmak üzere 2 minareli 3 kubbeli 2 Türk cami inşası için proje hazırlandı.

Arhus şehrinde yapılması planlanan 2 minareli ve 3 kubbeli caminin projesi belediye meclisinden büyük destek görürken, Roskilde şehrinde yapılması planlanan benzeri caminin projesi henüz belediyeye sunulmadı.

Roskilde Belediye Meclisi Üyesi ve Kültür Komisyonu Başkanı Tuncay Yılmaz, yapılan toplantılarda, camiye yüzde 98 destek verileceği izlenimini aldığını söyledi.

Arhus Belediye Meclisi Üyesi ve eski milletvekili Hüseyin Araç ise, Danimarka Halk Partisi'nin refarandum önerisi hakkında, "Aşırı sağ partinin ne istediği önemli değil. Refarandum kararları bizi bağlamaz. Bir cami planı yapılacağı şehrin belediyesinin imar dairesini ilgilendirir. Arhus'da yapılacak minareli ve kubbeli cami de bizim imar planımız dahilindedir. Şu anda bölge halkının fikri soruluyor. Biz ve bölge halkı uygun gördükten sonra aşırı sağ parti veya hükümetin ne dediği bizi bağlamaz" şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

(Kaynak: Cnntürk)

Etiketler : #Danimarka   #da   #yasak   #peşinde   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN