Çin, zulmünü artırıyor

Kalitesiz malları ucuz diye Türkiye’de cirit atan Çin, işgali altındaki Doğu Türkistan’daki Uygur Müslümanlarına yeni yasaklar getirdi.

20-10-2008


Kamuya açık alanlarda ibadetin yasaklandığı, özel Hacca ve Kur'an öğretimine izin verilmeyen ve Ramazan’da devlet memurlarına oruç tutturulmayan Çin’de İslam’ın yaşanmasına karşı kanunlar ve yasaklar artıyor.

16 Kasım’da The New York Times’a konuşan Muhammed isimli öğretmen “Tabi ki bu insanları kızdırıyor. Telaşlı insanlar hükümetin yanlış yaptığını söylüyor. Hükümet yetkililerinin Müslümanlara ibadet özgürlüğü vermesi gerektiğini düşünüyorlar” ifadelerini kullandı.

Son birkaç haftadır Çin yetkilileri, Doğu Türkistan’ın kuzey batısındaki bölgede Müslümanların ibadetini kısıtlayan kanunları uygulamaya başladı. Bölgenin en büyük camisinin duvarına Cuma namazları hutbesinin yarım saatten fazla sürmemesi gerektiğini yazan bildiriler asıldı.

Caminin dışındaki açık yerlerde namaz kılınması yasaklandı. Ayrıca Müslümanların kendi bölgeleri dışındaki camilere gitmesine de izin verilmiyor.

İmamların özel Kur’an dersleri vermeleri yasaklandığı gibi sadece “resmi Kur’an” nüshalarına izin veriliyor. Arapça öğretimiyse sadece özel hükümet okullarında yapılabiliyor.

Memurların dini bağlılıklarına dair herhangi bir işaret göstermesi ise tamamen yasak. Örneğin, bir Müslüman memur, başörtüsü taktığı anda işinden atılıyor.

Kitaplara yönelik yasaklar çok uzun süredir devam ediyor ancak yerel hükümet son haftalarda bu yasakları duvarlara büyük posterler asarak ilan ediyor.

Kadınların başlarını örtmeleri ve erkeklerin sakallarını kesmelerini zorlayan yeni düzenlemeler getiriyorlar.

Orta Asya’ya sınır engin bölgedeki Doğu Türkistan’da Türkçe konuşan 8 milyonluk Uygur Müslümanları yaşıyor.

Ateist Çin, resmi olarak 5 din tanıyor: İslam, Protestanlık, Katoliklik, Taoizm ve Budizm. Hükümet bunların yaşanmasıyla ilgili sıkı kurallar uyguluyor.

Resmi Hac

Yasalara göre, İslam’ın iki farzı, Ramazan orucu ve hac, sıkı kontrol ediliyor.

Hükümet çalışanları ve öğrencilere kutsal Ramazan’da zorla yemek yediriliyor.

Çin, Müslümanların özel olarak Hac farizası için Arabistan’a gitmesini yasaklayan yeni düzenlemeler getirdi.

Kadim Kaşgar şehrinin dar sokaklarındaki toprak duvarlara, “kanun dışı” hacla ilgili bildiriler asıldı.

Doğu Türkistan’ın bölgesel başkenti Urumçi’deki büyük caminin duvarında, “Organize ve planlı hac yapın: özel hac yasaktır” ifadeleri olan kırmızı bir flama asılı. .

Yetkililer Doğu Türkistan’daki Uygur Müslümanlarının pasaportlarına el koyarak onların hükümet kontrolündeki Hac’ca zorluyor.

Başvuruda bulunulmasının ardından yetkililer, kişinin ailesi hakkında araştırma yapıyorlar. Başvuranın çocukları kendi kendilerine bakacak yaşta olması gerekiyor. Ayrıca Hacca gitmek isteyen Müslümanların bankada hatırı sayılır paraları olması şartı bulunuyor.

Resmi Hac ya da iş gezisi için başvuranların yaklaşık 6 bin dolar civarında bir depozito vermesi zorunluluğu bulunuyor.

Halihazırda hiçbir Uygur’un pasaportu yok. Sadece kısa seyahatler için izin alabiliyorlar. Bu özellikle komşu ülkelere gidip gelen tacirleri sıkıntıya sokuyor.

Eleştirmenler, hükümetin Müslüman dünyayla ilişkileri kesmeye çalıştığını belirtiyorlar. Hükümet Doğu Türkistan’da Müslümanlara uyguladığı baskının duyulmasından endişe ediyor.

(Kaynak: Timeturk)

Etiketler : #Çin   #   #zulmünü   #artırıyor   
YORUMLAR
  • derya   30-10-2008 07:00

    insan olmayandan ne beklenir bu çok büyük b ir zülümdür islam ülkeleri buna kesinlikle mudahale etmeli bizim ülkemizde yokmu onların vatandaşı öylemi muamele yapılıyo baş bakanımız bu işe el atmalı diyorum allah bildigi cezayı verir zaten

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN