Çin'in Doğu Türkistanlılara zulmü Japonya'da protesto edildi

Uygurlar, Tibetliler ve bazı Çinli muhalifler, G20 Liderler Zirvesi'ne ev sahipliği yapan Japonya'nın Osaka kentinde Pekin yönetimini protesto etti.

30-06-2019


Japonların da büyük ölçüde destek verdiği protesto yürüyüşünde Doğu Türkistan ve Tibet bayrakları taşıyan eylemciler, dünya liderlerinden Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'e baskı yapmasını istedi.

Göstericiler Doğu Türkistan ve Tibet'teki insan hakları ihlallerinin son bulmasını isterken kimi göstericiler de Hong Kong'da son yaşanan gelişmeleri protesto etti.

Ellerini ve ayaklarını zincirleyerek yürüyen Uygur eylemciler, Çin'in Doğu Türkistan'da inşa ettiği ve milyonlarca Uygur Türkünü zorla tuttuğu toplama kamplarının kapatılmasını istedi.

Tayvanlı protestocu Yu-Shih Liao, "Umarım bir mesaj verebiliriz. Çünkü haberlerde herkesin Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'i çok soğuk bir yüzle karşıladığını okudum. İşte bizim yapmamız gereken bu ve daha fazlasını yapmamız gerekiyor. Çin'e, G-20 ya da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi olabilirsiniz ama bu sizin yaptığınız insan hakları ihlallerini onayladığımız anlamına gelmez mesajı vermeliyiz." diye konuştu.

Osaka sokaklarında yürüyen eylemciler, "Özgür Hong Kong", "Özgür Tibet", "Özgür Doğu Türkistan" ve "Çin, ellerini Hong Kong'dan çek" yazılı dövizler taşıdı.

Gösteriye, Çin'in Japonya'ya girişini engellemeye çalıştığı Dünya Uygur Kongresi Başkanı Rabia Kadir de katıldı.

Ayrıca göstericiler, Uygurlara karşı soykırım işlendiğini ve bunun acilen durdurulması gerektiğini belirten pankartlar taşıdı.

Japon sosyal medya kullanıcıları da Uygurlara destek veren çok sayıda ileti paylaştı.

Basın toplantısı düzenleyen Rabia Kadir, G20 ülkelerinden, Çin yönetiminin Doğu Türkistan'da son yıllarda dini inanç ve özgürlüklere yönelik ihlallerine karşı seslerini yükseltmeleri çağrısında bulunmuştu.

(Kaynak: Euronews)

Etiketler : #Çin'in   #Doğu   #Türkistanlılara   #zulmü   #Japonya'da   #protesto   #edildi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN