CHP Tunceli milletvekili: Dersim soykırım, devlet ve CHP sorumlu

CHP Tunceli milletvekili Hüseyin Aygün, "Dersim Katliamı'nın sorumlusunun CHP ve Devlet" olduğunu söylemekle kalmadı, Dersim olaylarını da bir "soykırım" olarak nitelendirdi ve bu soykırımdan M. Kemal'in de haberdar olduğunu söyledi.

12-11-2011


CHP Tunceli milletvekili Hüseyin Aygün, "Dersim Katliamı'nın sorumlusunun CHP ve Devlet" olduğunu söylemekle kalmadı, Dersim olaylarını da bir "soykırım" olarak nitelendirdi ve bu soykırımdan M. Kemal'in de haberdar olduğunu söyledi.

CHP'li vekil Aygün, Ergenekon ve Balyoz davasını da değerlendirdi:

"Ergenekon diye bir gizli örgütün, yapılanmanın olduğunu biliyorum" diyen Aygün, operasyonun başlamasıyla yasadışı eylemlerin bittiğini, bölgede faili meçhullerin neredeyse durma noktasına geldiğini anlattı. Aygün,"Veli Küçük'lerin tutuklandığı dönemi olumlu bulduğunu"belirtirken, "Derin devlet ve gizli kontgerilla çekirdekleri felç oldu. Gerçekten kontgerillanın tasfiyesinin, derin devlete son verme adımı olarak görüyordum."

Aygün, son tutuklamaları ise eleştirdi:

"Ahmet Şık'ların, gazetecilerin, Ergenekon'dan kuşku duyduğunu söyleyenlerin, eser yayınlayanların tutuklanması nedeniyle ben biraz sulandığını düşünüyorum. Daha çok 'muhalifleri tasfiye etme hareketi' gibi duruyor. Dolayısıyla çok büyük bir fırsatın heba edildiği görüşündeyim."

CHP milletvekili Aygün, Zaman gazetesine verdiği ropörtajla çok konuşulacak. Aygün, röportajında Dersim sorununun 500 yıllık bir sorun olduğunun söyledi:

"Cumhuriyet, esasen o politikada bir değişiklik meydana getirmiyor; önce merkezleşme yönünde kararlar alınıyor, bölgeyi merkezî yönetime bağlama yönünde bazı raporlar hazırlanıyor. Bu raporlar, 500 yıllık Dersim sorununu barış içinde çözmeye yönelik öneri getirmiyor. 1937-1938'de soykırıma varan bir operasyonla Dersim meselesi tarihe havale edilmiş oluyor. Ama böyle de bitmiyor, bu sorun devam ediyor"

DERSİM'DE İSYAN DİYE BİR ŞEY YOKTUR

Ordu harekat yapınca insanların kendini korumak için silahlandığını aktaran CHP'li vekil Aygün, "Resmiyette ise bir isyan olduğu ve devletin de bunu bastırdığı tezi savunuluyor. Çünkü Başbakan'ın deyimiyle '50 bin insanın öldürüldüğü' bir operasyonun meşrulaştırılması için orada bir isyan oluşturulması gerekiyordu. Dersim isyanı, sonradan icat edilmiş bir şeydir, öyle bir şey gerçekte yoktur" dedi.

KATLİAMIN SORUMLUSU CHP İKTİDARIDIR

Dersim katliamının sorumlusunun devlet ve o dönemin CHP iktidarı olduğunu vurgulayan Aygün, şöyle devam etti:

"Ancak CHP'de bu konuda kendi tarihiyle yüzleşme ve uygulanan politikaların toplumun önünde saydam bir şekilde tartışılması yönünde bir tavır alındığını Kılıçdaroğlu döneminde görüyoruz. Tabii 'bunu CHP yaptı' deyip, bunun üzerinden bir politika üretmek de doğru değil, çünkü o dönem başka parti yoktu zaten."

M. KEMAL DE KATLİAMDAN HABERDARDI

Mustafa Kemal'in katliamdan haberdar olmamasının mümkün olmadığını da dile getiren Aygün, "Bu dönem boyunca izlenen bütün politikalarda Atatürk devletin başındadır. Fakat Aleviler, bütün bu dönemi Mustafa Kemal'den ayırmak için onun 'büyük lider' kimliğine de gölge düşmemesi için fotoğrafını alıp Hazreti Ali ile yan yana asmışlardır. Bu katliamdan haberdar olmadığına kendilerini inandırmışlardır" yorumunda bulundu

(Kaynak: Timeturk)

Etiketler : #CHP   #Tunceli   #milletvekili:   #Dersim   #soykırım   #   #devlet   #ve   #CHP   #sorumlu   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN