Çanakkale Savaşları'na Suriye'den gelenler

Çanakkale Savaşları Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanı Kaşdemir, "Osmanlı İmparatorluğu'nun 141 şehrinden olduğu gibi Suriye'nin İdlib, Lazkiye, Bab, Halep ve Şam şehirlerinden gelen askerler de Çanakkale'yi canla başla savundu." dedi.

13-10-2017


Suriye'nin kuzeyindeki İdlib ile Çanakkale arasındaki bağ, 102 yıl önce yaşanan Çanakkale Savaşları'ndan günümüze ulaşan hatıralarda yaşıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, yaptığı açıklamada, dünya harp tarihine geçen Çanakkale Savaşları'na İdlib'den gelen askerlerin de katıldığını söyledi.

İdlib'den 121 kişinin kilometrelerce uzaktan gelip Çanakkale'deki vatan savunmasına katıldığını anlatan Kaşdemir, "İdliblilerin hatıraları Çanakkale şehitliğindeki Karayörük ve Çataldere kitabelelerinde yaşıyor. Osmanlı İmparatorluğu'nun 141 şehrinden olduğu gibi Suriye'nin İdlib, Lazkiye, Bab, Halep ve Şam gibi değişik değişik bölgelerinden gelen askerler kahraman Mehmetçik'in yanında düşmana karşı Çanakkale'yi canla başla savundu." dedi.

"Çanakkale Savaşları'nda 121 İdlibli şehidimiz mevcut"

Kaşdemir, 102 yıl önce Osmanlı Devleti'nin savaşa girmesi ile memleketin dört bir tarafından Balkanlar, Kudüs, Halep, Şam ve İdlib'den vatan evlatlarının vatanı savunmak için Çanakkale'ye koştuklarını belirtti.

Bu rakamların kayıtlı şehitler olduğunu anımsatan Kaşdemir, şunları kaydetti:

"Muhtemeldir ki kayıtlı olmayanların dışında da daha fazla vatan evladı daha fazla İdlibli şehidimiz Çanakkale'de vatan uğrunda, bayrak uğrunda can vererek şehit oldular. En kanlı çatışmaların olduğu bu mekanda memleketin her bir yanından gelen askerlerimiz bayrağımız ve vatanımız kutsal değerlerimiz için canını feda etmişlerdi. Allah onlardan razı olsun. Ruhları şad olsun. O dönem vatan için Çanakkale'de ihtiyaç vardı. Çanakkale'ye koştular. Her bir taraftan gelip burada vatanlarını savundular. Şehit ve gazi oldular. Bir kez daha vatan için toprağa düşenleri bütün şehitlerimizi gazilerimizi rahmetle minnetle şükranla anıyoruz."

AA

Etiketler : #Çanakkale   #Savaşları'na   #Suriye'den   #gelenler   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN