Çağrı filmine de ilk günlerde tepki gösterilmiş

Çağrı filminin gerçekte 1976 yılı sonbaharından itibaren Müslüman ülkelerin film denetleme kurullarından “gösterilebilir” onayı alabilmek için akla karayı seçtiğini, bilyormuydunuz?

01-11-2016


Suriye asıllı Amerikalı Müslüman yapımcı-yönetmen Moustapha Al-Akkad, dördü de farklı İslâm ülkelerinden Sünni Müslümanlar (Tewfik Al-HakimJawdat Al-SahharRahman Al-SharkawiMohammad Ali Maher), biri ise İrlandalı Katolik (“Waterloo Savaşı”“Havaalanı '77” ve “Çöl Arslanı Ömer Muhtar”ı da yazan Harry A.L. Craig) olmak üzere toplam 5 usta yazarın işbirliğiyle kaleme alınan “Çağrı” senaryosunu daha çekim aşamasına yeni geçilirken Kahire'deki Al-Azhar Üniversitesi'ne göndermiş, İslâm otoritelerinden yazılı onay (“Filme Çekilebilir” fetvâsı)talep etmişti. Nitekim, bu fetvâyı kısa sürede aldı da…

Ancak, filmin son kurgusu devam ederken, önce ABD'de, ardından da diğer bazı ülkelerdeki Müslüman topluluklar arasında “Akkad'ın filmi tıpkı 'On Emir'de Hz. Musâ'ya yapıldığı gibi İslâm peygamberi Hz. Muhammed'i açıkça kişileştirip resmediyormuş” şeklinde asılsız dedikodular yayılmaya başlayacaktı.

1977 yılı ilkbaharına gelindiğinde, neredeyse son bir yıldır gösterime hazır durumdaki “Çağrı”ABDİngiltere ve baş finansörü Libya'daki çok sınırlı bir dağıtım haricinde o günlerde çoğu Müslüman ülkede “yasaklı” olmak gibi bir saçmalıkla boğuşmaktaydı. Bu akıl almaz tepkinin sonucunda da projenin lideri Akkad, o günkü toplam bütçesi 16 milyon ABD Doları(günümüzdeki satın alma paritesine göre ise en az 35-40 milyon Dolar)civarındaki filmden, özellikle çok güvendiği Amerika kıtası dağıtımında dehşetli bir ekonomik zarara uğradı.

 

Etiketler : #Çağrı   #filmine   #de   #ilk   #günlerde   #tepki   #gösterilmiş   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN