Bu müze görülmeye değer

Tarihi eserleri ve içinde barındırdığı tarihi ve turistik mekanlarla sürekli ziyaret edilen Sultanahmet'teki Gülhane Parkı'nda açılan İslam Bilim ve Teknik Müzesi'nde İslam bilginlerinin yüzyıllar önce yaptığı tarihe ışık tutan çalışmalar yer alıyor.

03-07-2008


İstanbullular yeni bir müzeye kavuştu. Tarihi eserleri ve içinde barındırdığı tarihi ve turistik mekanlarla sürekli ziyaret edilen Sultanahmet'teki Gülhane Parkı'nda açılan İslam Bilim ve Teknik Müzesi'nde İslam bilginlerinin yüzyıllar önce yaptığı tarihe ışık tutan çalışmalar yer alıyor. İslam Bilim ve Teknik Müzesi'nde, Astronomi, Tıp ve eczacılık, Madenler, Matematik ve Geometri, Fizik ve Kimya gibi alanlarda eserler sergileniyor.

Müze, büyük İslam bilginlerinin tıp, saat teknolojileri, kimya, optik gibi bilimlerin gelişmesine sağladığı katkıyı göstermesi açısından büyük önem taşıyor.

İslam bilimleri ve Teknolojileri müzesi, Astronomi, Coğrafya ve Denizcilik, Saat teknolojisi, Savaş teknolojisi, Tıp ve eczacılık, Botanik ve zooloji, Madenler, Matematik ve Geometri, Fizik, Mimari ve Şehircilik, Optik ve Kimya bölümlerinden oluşuyor. Müzede bu alanlardaki önemli İslam bilginlerinin yaptığı çalışmalar, buluşlar yer alıyor.

ESERLER GELİNEN ÜST SEVİYEYİ KANITLIYOR

İslam Bilim ve Teknik Müzesi'nde İslam dünyasının geldiği en üst seviyeyi gösteren farklı birçok Usturlap bulunuyor. Yıldızların dünyaya olan uzaklığını belirlemek için kullanılan alet müzede Astronomi bölümünde sergileniyor. Orijinali Kahire İslam Sanatları Müzesi'nde bulunan Küresel Usturlap, 16.yy sonrası Şam'da yapılan Hint Dairesi diye adlandırılan Usturlap da dikkat çeken eserler arasında.

Dünyanın dönüp dönmediği konusundaki tartışmalara açıklık getiren Ahmet b.Muhammed

Essizci dünyanın dönüşünü savunan İslam bilginlerinden biri. Müzede yer alan Gök küre de, bu tarihi olayı yansıtır nitelikte.

ENFEKSİYONU İSLAM BİLGİNLERİ BİLİYORDU

Müzenin tıp ve eczacılık bölümünde incelenen iskelet resimlerinin yanı sıra tıpta kullanılan araç ve gereçlerin örnekleri de bulunuyor. Tıp biliminde Avrupalı düşünürlerin ortaya çıkardığı enfeksiyonun bazı İslam bilginleri tarafından zaten bilindiği, 14. ve 16. yy'larda ki Arapça risalelerin Avrupa'da ki eserlerden daha ileri seviyede olduğu belirtiliyor.

İslam Bilgini Muhammed el-Bağdadi Kahire'de ki ikameti sırasında veba salgını ve kıtlıktan ölen insanların iskeletini inceleme fırsatı bulduğunu bu çalışmalar sonrasında Mısır ile ilgili yazdığı bir kitap ile bilime yaptığı katkı da anlatılıyor. Müzede bunun gibi birçok önemli olayın anlatıldığı yazılar İslam bilginlerinin bilimlere yaptığı katkıyı ispatlıyor.

HERŞEY BİR ÖLÇÜ İLE TAKDİR OLUNDU

Müzenin Türk ve İslam Mimarisinde Ölçü Sistemi bölümünde ise, mimaride kullanılan ölçü birimleri sergilenmiş. Girişte ise şu cümle yer alıyor:'Tabiatta birbiriyle ilişkili veya ilişkisiz canlı, cansız her şey kendi içinde bütünlük arz eden bir miktar ve ölçü ile taktir olunmuştur.' Bu cümle tabiatta bulunan her eşyanın canlının bir ölçüye tabi olduğuna işaret ediliyor.

Fizik biliminde, şiddetli rüzgârlarda sönmeyen lamba gibi farklı buluşlar bulunuyor. İslam'da Bilim ve Teknik Müzesi'nde görsel olarak birçok eser yer alırken bu eserlerin geçmişini merak edenler için Kültür Bakanlığı yayınlarından hazırlanmış bütün eserlerin tek tek anlatıldığı beş ciltlik İslam'da Bilim ve Teknik kitabı bulunuyor. Bu kitap İslam Bilim ve Teknik Müzesinden temin edilebiliyor. (Dünya Bülteni)

 

Etiketler : #Bu   #müze   #görülmeye   #değer   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN