Böyle buyurdu Baykal: "Dinin egemenlik iddiası yoktur"

Çarşaf açılımından sonra şimdi de "Kutlu Doğum" açılımı yapan Baykal da, İslam'a gömlek biçmeye kalkıştı: "Dinin egemenlik iddiası yoktur"

15-04-2010


Diyanet İşleri Başkanlığı'nca düzenlenen Kutlu Doğum Haftası'nın açılış töreni Haliç Kongre Merkezi'nde yapıldı. AK Parti ve CHP'lileri bir araya getiren Kutlu Doğum Haftası'na ilk kez katılan CHP lideri Deniz Baykal, "Cennette hiçbir cemaatin toplu rezervasyon yapma imkânı yoktur" dedi. Kuran'ı Kerim'in hiçbir devlet rejimi önermediğine iddia eden Baykal, "İslam'ın toplumsal hedefi ahlâklı ve adaletli bir düzeni kurmaktır. Dinin bir egemenlik iddiası yoktur. Kuran'ı Kerim bir hukuk kitabı değildir. Dileyen Müslüman olur. Tanrı dilediği kişiyi hidayete ulaştırır" diye konuştu.

Haliç Kongre Merkezi'nde Diyanet İşleri Başkanlığı'nca düzenlenen Kutlu Doğum Haftası ve Kuran'ı Kerim'in indirilmesinin 1400'üncü yıldönümü etkinliğine TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Devlet Bakanı Faruk Çelik, BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Süryani Ortodoks İstanbul ve Ankara ruhani lideri Yusuf Çetin'in de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

İstiklâl Marşı, karşılama ilahisi, Hz. Muhammed'in hayatının anlatıldığı sinevizyon gösterimi ve Kuran'ı Kerim okunması ile başlayan programda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu 2010 yılını Kuran-ı Kerim'i anlama yılı ilan ettiklerini ve doğum haftası ile birlikte kutladıklarını belirterek "Çağın getirdiği sıkıntılarla daralan hayatlara onun kutlu mesajı hep yol gösterici olacaktır. O'nun mesajını tam anladığımızda din dil ırk gibi yapay farklılıklar yerini hoşgörüye bırakacaktır" dedi.

"İSTİŞARE VURGUSU"

Kutlu Doğum Haftası programına ilk kez katılan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, konuşması sırasında sık sık alkışlanması dikkat çekti. Konuşmasında İslam dininin özünün güzel ahlâk olduğunu, Hazreti Muhammed'in yaşantısının Kuran-ı Kerim'in en güzel tefsiri olduğunu belirten Baykal, üstü kapalı mesajlar verdi. Baykal konuşmasına şöyle devam etti: "Hazreti Muhammed bilimi teşvik etmekle kalmamış. İlk okuma yazma seferberliğini de başlatmıştır. Kuran insanı özgürleştirirken toplumsal hayatta da adaletin belirleyici olmasını sağlamıştır. Kuran-ı Kerim bir kavme veya soya değil tüm insanlığa inmiştir. Dinin bir servet veya ün elde etmek amacıyla ele alınması İslamiyet'in özüne yapılabilecek en büyük saygısızlıktır. Her insan aklı ve kendi hür iradesi ile inanır. Hiç kimse bir başkasının günahını çekmez. Cennete ancak hak eden gider. Cennette hiçbir cemaatin toplu rezervasyon yapma imkânı yoktur. İyi insansan kimsenin sana aracılık yapmasına ihtiyaç yoktur. Kuran'ın ve İslamiyet'in siyasetle ilişkisi konusunda yanlışlıklara karşı hepimizin duyarlı olmasına ihtiyaç vardır. Şura, adalet ve işlerin ehillerine verilmesi temel değerlerdir. Ama bunlar hiçbiri siyasetin tekelinde olmayan ve her zaman gözetilmesi gereken unsurlardır. İstişare şarttır. İster Meclis'te, ister kendi partinde yaparsın. İşi ehline vereceksin. Benim dostumdur, akrabamdır diye iş vermeyeceksin. Ve adaleti de gözeteceksin."

Hazreti Muhammed'in en güzel örnek olduğunu belirten Baykal, "Örnek olmak taklit etmek anlamına gelmez. Hazreti Muhammed'in taklit edilmeye değil anlaşılmaya ihtiyacı vardır" diye konuştu.

"KURAN-I KERİM HUKUK KİTABI DEĞİLDİR"

Kuran-ı Kerim'in hiçbir devlet rejimi önermediğini iddia eden Baykal "İslam'ın toplumsal hedefi ahlâklı ve adaletli bir düzeni kurmaktır. Dinin bir egemenlik iddiası yoktur. Kuran-ı Kerim bir hukuk kitabı değildir. Dileyen Müslüman olur. Tanrı dilediği kişiyi hidayete ulaştırır" dedi.

(İslam ve Hayat / Haber Editör)

Etiketler : #Böyle   #buyurdu Baykal:   #Dinin   #egemenlik   #iddiası   #yoktur   
YORUMLAR
  • ilyas metin   19-04-2010 21:07

    bizim en yakın kardeşimiz bir camianın başındaki abimizde her yerde seminer ve konferaslarında kuran islam devleti talebinde bulunmamıştır diyor.bu abimiz deken tepki çekmiyor baykal deyince neden yadırganıyor.baykalın böyle düşünmesi inandıgı ideoloji geregi normal degilmi

  • yasin   16-04-2010 11:22

    sirk nedir?icine batil karisan hak.konusmada bunu gorduk.sonunu sirke bagladi.Allahin kitabini heva ve hevesi icin batila yorumladi.sozu demokrasi gibi bu cagin sahte tanrisina kilitledi,dinin egemenlik iddiasi yoktur dedi.tabii egemenlik onlarin, niye versinlerki yaraticiya.birde alkiscilar yokmu.her sozden sonra şak şak çak.yazik cidden.dusunun ebu leheb islam hakkinda konusuyor sahabede oturmus alkisliyorlar.aman allahim.`insanlar helak oldu, alimler mustesna, alimler helak oldu, amel edenler mustesna, amel edenler helak oldu ihlas sahipleri mustesna`...bu hadis hakkinda cok dusunelim.din hayatin tumunu tebdil icin vardir.kafirler hos gormesede.

  • çetin yıldırım   16-04-2010 09:28

    Vizontele filminde bir sahne Baykala çok iyi cevap olur diye düşünüyorum...Tv frekansını bulmak için artos dağına çıkan frekansı yakaladıklarında sevinmiş lakin görüntüyü dikkatlice incelediklerinde İRAN tv olduğunu anladığında O meşhur cevabı vermişlerdi....HA.... BAYKAL...

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN