Bosna’da İslami duyarlılık her geçen gün güçleniyor

Bosna’da, savaş öncesi ve sonrasında etkili çalışmalarda bulunan Miladi Müslümani (Genç Müslümanlar) Derneği Başkanı Edhem Bakşiç, Bosnalı Müslümanların İslami duyarlılığınıHüseyin Kulaoğlu'na değerlendirdi. Bosna’nın ekonomik ve siyasi anlamda problemleri olduğunu söyleyen Edhem Bakşiç, Bosna’nın, ‘Doğu ile Batı’nın birleştiği yer’ olarak gösterildiğini ama, Batı’nın Bosna’da daha çok etkisi olduğunu belirtti. Bakşiç, Bosna’daki İslami duyarlılığın komünizm öncesine göre çok daha iyi olduğunu da ifade etti.

18-07-2010


Srebrenitsa katliamının anma törenine katılmak için gittiğimiz Bosna’nın başkenti Saraybosna’da, Aliya İzzetbegoviç ve arkadaşlarının kurduğu Miladi Müslimani (Genç Müslümanlar) Derneği’ni ziyaret ettik.

Bosna’da savaş öncesi ve sonrasında etkili çalışmalarda bulunan dernek, günümüzde de birçok önemli çalışmaya imza atarak dikkat çekiyor. Miladi Müslimani Derneği Başkanı Edhem Bakşiç ile derneğin genel merkezinde ne tür çalışmalarda bulunduklarını,
Bosna’daki insanların İslami duyarlılığını ve ne tür kaynaklardan yararlandıklarını konuştuk.

DERNEĞİN YÖNETİMİNDE GENÇLER VAR

Savaştan beri teşkilata üye olduğunu ifade eden Ethem Bakşiç, 1,5 yıldır da teşkilatın başkanlık görevinde bulunduğunu söyledi. Derneğin kendisinden önceki başkanın Aliya İzzetbegoviç’in arkadaşı olduğuna dikkat çeken Bakşiç, uzun süre başkan yardımcılığı da yaptığı dernekte şu an gençlerin yönetiminde olduğunu belirtti.
Derneği, rahmetli Aliya İzzetbegoviç ve arkadaşlarının ortaya koyduğu kuruluş amaç ve prensipleri doğrultusunda yönettiklerini ifade eden Başkan Bakşiç, dernekte sohbetler, konferanslar, seminerler düzenleyerek gençleri bilinçlendirdiklerini anlattı.

AMACIMIZ GENÇLERİ BİR ARADA TUTMAK

Bu tür toplantılarda, Genç Müslümanlar’ın ilk zamanlarını anlattıklarını ve bu kişilerin çalışmalarından bahsettiklerini anlatan Edhem Bakşiç, derneğin tarihi, kuruluş amacı ve aktivitelerini anlatan kitap ve dosyalardan sonra şimdi de bir belgesel hazırladıklarını belirtti. Bakşiç, çeşitli ülkelerden akademisyenler getirerek, İslam dünyası hakkında konuşturduklarını kaydetti. Gençlerin dikkatini Çeçenistan, Filistin gibi İslam dünyasının kanayan yaralarına çektiklerini anlatan Bakşiç, futbol, tenis gibi spor faaliyetlerini içeren turnuvalar yaptıklarını da ifade etti. Dernek olarak Ayvaz Dede ve Srebrenitsa Katliamı’nın anma törenlerine de katıldıklarını kaydeden Başkan Bakşiç, anlattığı bütün bu çalışmaları yapmalarının amacının gençleri bir arada tutmak olduğunu belirtti.

Batı’nın etkisi daha büyük

Bosna’daki Müslümanların durumlarını değerlendiren Edhem Bakşiç; “Bosna’nın ekonomik ve siyasi anlamda problemlerimiz var. Bosna, Doğu ve Batı’nın birleştiği yer olarak gösteriliyor ama Batı’nın daha çok etkisi var buralarda” dedi. Bakşiç, Bosna’nın şu anda komünizm dönemine göre daha iyi olduğunu söyledi. Derneğin ilk kurulduğu anda Aliya İzzetbegoviç ve arkadaşlarının tamamen Müslüman Kardeşleri takip ettiğini ve onların kitaplarını okuduğunu söyleyen Başkan Edhem Bakşiç, şu anda ise kendi arkadaşlarının da aralarında bulunduğu genç kalemlere ait kitaplardan da faydalandıklarını belirtti. Genç Müslümanların örgütlenmesinden bahseden Bakşiç, genel merkeze bağlı 7 şube ile faaliyetlerini sürdürdüklerini kaydetti.

(Haber: Hüseyin Kulaoğlu / Vakit)

Etiketler : #Bosna’da   #İslami   #duyarlılık   #her   #geçen   #gün   #güçleniyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN