Bosna yeniden İslam'a uyanıyor

Bosna Hersek’te yükselen İslami uyanış, Boşnaklara katliam uygulayan Sırpları ve Batılı ülkeleri rahatsız ediyor.

07-06-2009


Komünist rejim döneminde dinlerini yaşamaktan men edilen ve 1990-1995 yılları arasında Batı destekli Sırplar ve Hırvatlar tarafından soykırıma tabi tutulan Boşnaklar, on yıllarca yasaklanmış dinleri İslâm’ı yeniden keşfetmeye başladı. Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna ve diğer kentlerinde Müslümanlar, komünizmin bastırdığı dinlerini daha özgür yaşarken, caddelerde esen İslâmi rüzgâr Boşnaklara katliam uygulayan Sırpları ve Batılı ülkeleri rahatsız ediyor.

SIRPLAR, İSLÂM’DAN RAHATSIZ
Müslüman Boşnakların dinlerine yönelmelerini “Bosna’da radikalizm yükseliyor” şeklinde lanse eden Sırplar, Batılı ülkeler nezdinde kampanya yürütürken, Amerika Birleşik Devletleri de 2008 yılında yayınladığı bir raporda Bosna Hersek’in ‘radikal terör merkezi’ olabileceğini öne sürmüştü. Müslüman Boşnakların İslâm’ı daha özgür bir şekilde yaşamalarını ve bu ülkedeki Müslüman halktaki dinsel uyanışı konu edinen Amerikan Time dergisi “Bosna’nın İslâmi Uyanışı” başlıklı bir makale yayınladı.

DUYARLI BİR KUŞAĞA GEÇİŞ
Makalede başkent Saraybosna’nın dinî bir uyanış içerisinde olduğu belirtilerek, 1990’lı yıllardaki iç savaşın yaraları iyileştikten sonra kentte ruhsal bir uyanış olduğu ifade edildi. Bosna Hersek Müftüsü Mustafa Efendi Çeriç’in “Yeni kuşak bir gecede büyüdü. Daha önce ‘Allah var mı?’ diyen bir kuşak vardı. Şimdi ise daha dindar bir kuşağımız var” şeklindeki sözlerine yer verilen makalede, caddelerdeki örtülü kadınların sayısının fazlalığına dikkat çekildi. Makalede, daha sonradan örtünen birçok kez ödül almış olan Ayda Begiç isimli film yönetmeninin Bosna savaşıyla ilgili olarak, “Her dakika öldükten sonra ne olacağını düşünüyorsunuz. Bu soruları yaşlanana kadar erteleyemezsiniz” şeklindeki sözlerine de vurgu yapıldı.

SIRP POLİTİKACILARIN UYDURMASI
Bosna’nın Sırp politikacılar ile Batılı gazetecilerin gösterdiği gibi ‘radikalizmin yeni merkezi’ iddialarını reddeden Bosna Hersek Anti-Terör Birimi Başkanı Aner Hadzimahmutoviç’in ‘tehdidin’ Sırp politikacılarının bir uydurması olduğunu söylediği belirtilen makalede, Guantanoma’dan serbest bırakılan Bosna Hersek vatandaşı üç Cezayirli’nin iş bulmakta zorlandığı da ifade edildi.

Yine hedef gösteriyorlar

Saraybosna’nın Müslüman bir yüze sahip olduğu belirtilen ve Fahd Camii imamı Nezim Haliloviç’in, “Saraybosna, komünist dönemde imkânsız olan dinî bir duyguya kavuşuyor” sözlerine yer verilen makalede, birçokları gibi Haliloviç’in de Sırp politikacıların Saraybosna’yı ‘militan İslâm’ın merkezi’ göstererek Batı’nın sempatisini kazanmaya çalıştığını söylediği belirtildi. Haliloviç’in, “Batılı gazetecilerde İslâmofobya oluştu. Paris ya da Londra’da daha fazla İslâm görebilirsiniz. O zaman neden insanların burada İslâm’a dönmesi bir problem olsun” şeklindeki ifadelerinin yayınlandığı makalede, Rijad Rustempasiç’in “Selefi olduğum için bana terörist muamelesi yapıyorlar” şeklindeki sözleri dikkat çekti.

(Kaynak: Vakit)

Etiketler : #Bosna   #yeniden   #İslam'a   #uyanıyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN