Bosch'tan namaz düşmanlığı

Bursa'daki Bosch fabrikasında namaz kılanlara inanılmaz baskı. Ekim ayı başında, fabrikadaki mescidleri kapatan yönetim, şimdi de makine araları ile soyunma dolapları bölümünde namaz kılmaya çalışan işçileri, 'ihtar' cezası vermekle tehdit ediyor.

13-10-2009


Bursa'daki Bosch fabrikasında namaz kılanlara inanılmaz baskı. Ekim ayı başında, fabrikadaki mescidleri kapatan yönetim, şimdi de makine araları ile soyunma dolapları bölümünde namaz kılmaya çalışan işçileri, 'ihtar' cezası vermekle tehdit ediyor

Özellikle son bir yılda ekonomik krizi gerekçe göstererek işçileri psikolojik baskı altında tutan Bursa Bosch yönetiminin sergilediği tutum, işçiler arasında infiale yol açtı. Vakit'e konuşan bir Bosch çalışanı, fabrikada yaşanan olumsuzlukları anlattı. Ergenekon tutuklusu Mustafa Özbek'in sendikası Türk Metal Sen'in konuya duyarsız kalmasını da eleştiren çalışan, Bursa Bosch'daki işçilerin sendikası olan Türk Metal Sendikası Bursa 3 No'lu Şube Başkanlığı'nı, fabrika yönetimi nezdinde gerekli girişimlerde bulunmamakla suçladı.

ÖNCE "SAKAL KES" DENİLDİ

Adının açıklanmasını istemeyen Bosch çalışanı, yaşadıklarını şöyle anlattı: "Ben, Bursa Robert Bosch fabrikasında 4-5 yıldan beri çalışmaktayım. İşe girdiğim aylarda işler çok yoğundu. Fazla mesai yapmaktan evimize gelemiyorduk. Sosyal hayatımız sıfırdı. Ama bizim fabrikamız vardı, müdürlerimiz vardı, ‘Biz bir aileyiz' cümlesini hiç ağızlarından düşürmezlerdi. 2-3 yıl önce, şöyle bir olay oldu. Sakallı çalışan arkadaşlar, sakallarını kesmeleri için uyarıldılar. Kesmeyenler, işten atıldı. O zaman anladım ki, ‘Biz bir aileyiz' cümlesi, farklı anlam taşıyormuş.

Derken kriz ayları geldi. İşler iyice azaldı. Hatta, haftada 2-3 gün çalışmıyorduk. Fabrika yönetimi, bizim gelmediğimiz günler için sıfır ücret vermek istedi. Ayrıca işçi çıkarmamaya söz verdiler. Ama Kasım 2008'de 117 arkadaşı işten attılar. Sonra baskılar başladı. Psikolojik baskı olsun diye WC'ye bile saat koydular.

"MAAŞIMIZDAN ‘NAMAZ KESİNTİSİ' YAPILIYORDU"

En son yapılan faaliyet ise çok ilginç. Fabrikada değişik binalarda birkaç tane mescid var. Namaz formu doldurarak üretimi aksatmadan ve doldurduğumuz formlarla, maaşımızdan bir miktar kesilmesine razı olarak namazlarımızı kılıyorduk. 4 Ekim'de, kimseye bilgi verilmeden mescidleri kullanıma kapattılar. Hâlâ hiçbir açıklama yapılmıyor. Sendikaya sorduğumuzda ise, yönetimin bu kararı aldığını söylüyorlar. Hatta; makine aralarında ve soyunma dolaplarının olduğu bölümlerde namaz kılan birini görürlerse, ihtar vereceklermiş. Avrupa ülkelerinde, dininin gereklerini yaptığı için hor görülüp, işten atılan Müslümanları gördükçe canımız sıkılırken, Bursa'daki bu uygulama bizi çok şaşırttı."

BOSCH'TAN "BİZDE MESCİD OLMAZ" İTİRAFI

Çalışanların şikâyetleri ile ilgili Vakit'e açıklamada bulunan Bosch Kurumsal İletişim Koordinatörü Belin Alev, "Bursa'daki Bosch fabrikasında zaten mescid yoktu. İşçilerin izinsiz olarak kullandıkları bir mekan vardı. Fabrika yönetimi de genel güvenlik amacıyla o yerde ibadet yapılmasına izin vermedi" dedi. Bosch Bursa Dizel Fabrikaları Yönetimi ise, konuyla ilgili gazetemize yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Bosch Bursa Dizel Fabrikalarında bir mescid bulunmamaktadır. Dünyanın pek çok ülkesinde imalat yapan Bosch, diğer tüm iş süreçlerinde olduğu gibi İnsan Kaynakları süreçlerini de belli standartlar dahilinde yönetmektedir. Çalışanlara karşı adil ve eşit davranmayı ilke edinen Bosch'un, dünyada üretim yaptığı hiçbir fabrikasında, ibadet için tahsis edilmiş özel bir alan yoktur. Bu uygulama Türkiye için de geçerlidir. Toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre çalışanlarımızın günlük 7.5 saat çalışma ve 20 dakika dinlenme süreleri belirlenmiştir. Belirlenmiş olan çalışma saatleri, mesai harici etkinliklere imkân vermemektedir."

(Kaynak: Vakit)

Etiketler : #Bosch'tan   #namaz   #düşmanlığı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN