Biz sorduk, Mehmet Pamak cevapladı...

28 Şubat süreci sonrası yenilgi psikolojiisyle bazı İslami çevrelerde kendini göstermeye başlayan ve Ak Parti iktidarı sonrasında ise sisteme entegrasyonun artmasıyla daha da belirginleşen İslam devleti perspektifinden uzaklaşma ve İslam'dan bağımsız adalet arayışına yönelme trendleri konusunda Türkiye İslami hareketinin önemli isimlerinden Mehmet Pamak'la bir söyleşi gerçekleştirdik.

28-06-2010


İslam ve Hayat

 

28 Şubat süreci sonrası yenilgi psikolojiisyle bazı İslami çevrelerde kendini göstermeye başlayan ve Ak Parti iktidarı sonrasında ise sisteme entegrasyonun artmasıyla daha da belirginleşen İslam devleti perspektifinden uzaklaşma ve İslam'dan bağımsız adalet arayışına yönelme trendleri konusunda Türkiye İslami hareketinin önemli isimlerinden Mehmet Pamak'la bir söyleşi gerçekleştirdik.

 

Birkaç bölüm halinde yayınlamayı düşündüğümüz röportajı inşaallah ilgiyle okuyacağınızı ve istifade edeceğinizi düşünüyoruz.

 

Pamak'a yönelttiğimiz soruların bir kısmı şunlar:

 

- Son günlerde “Aslolan adaletin gerçekleştirilmesidir. İslam insanların hangi rejimle yönetildiğiyle değil adaletin gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğiyle ilgilenir. Allah’ın temel emri adalettir. Yöneten ne ile yönetiyor olursa olsun. Yönetenin ideolojisi, dini, inancı ne olursa olsun. O tali bir hadisedir” gibi söylemler kendini göstermeye başladı. Adalet kavramı sizce de nötr bir kavram mıdır? Allah’sız ve İslam’sız bir adalet mümkün müdür?

 

- “Adalet devleti” şeklinde bir mefhum ortaya atılıyor ve bunun “İslam devleti” düşüncesiyle “laik devlet” düşüncesinin sentezi ve insanlığın yegane çıkış kapısı olduğu iddia ediliyor. Bu yaklaşımı nasıl değerlendiriyorsunuz? İslam devleti mefhumuyla adalet devleti mefhumunun karşıt tezler gibi sunulması nasıl yorumlanmalı?

 

- Bu tür söylemlerin tevhidi uyanış süreçlerinde yer almış kimi düşünürlerde de karşılık bulması konusunda ne söylersiniz? Sizce bu kırılmada rol oynayan etkenler nelerdir?

 

Röportaj, Çarşamba gününden itibaren inşaallah sitemizde...

 

Etiketler : #Biz   #sorduk   #   #Mehmet   #Pamak   #cevapladı...   
YORUMLAR
  • Coşkun Uzun   30-06-2010 16:43

    Mehmet Pamak'ın ilgili konu ve etrafında gelişen süreçle ilgili görüş, yazı ve eleştirileri ortadadır.

  • matav   29-06-2010 17:51

    Henüz röportajı okumadık ama görece özgürlüklere,görece rehavete müptela olma konusunda uyarıcı olmaya çalışan sayın dostumuzun, şimdinin AKP yönetiminin geliştirmeye çalıştığı demokratik açılımlara destek verme gerekliliğini dile getirenlere,bizatihi anayasa tadilatıyla ilgili bildirilere ses çıkarmadığını düşünürsek garipliklerin ortaya çıkabileceği hususunu rezerv olarak koyalım..Yanılmaya da hazırız elbette..

  • Hakan Biçer   28-06-2010 16:53

    Çok güzel bir söyleşi olduğuna eminim, çok büyük merak ve heyecanla bekliyorum. İslami kavramların gayrı-İslami kavramlarla iğdiş edilmeye çalışıldığı bir dönem yaşıyoruz. Adalat ve İslam Devleti kavramlarına önem vererek gündeme taşıdığınız için bilhassa teşekkürlerimi sunarım.

  • Yakup Döğer   28-06-2010 13:04

    Selamün aleyküm,sabırsızlıkla bekliyoruz Mehmet abimizin neler söyleyeceğini.Böyle bir konuyu gündeme getirip,aydınlatacak olmanız çok kayda değer bir çalışma. Allah sizlerden razı olsun kardeşlerim.

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN