Bir yılda 3.3 milyon kişi alkole bağlı hastalıklarla öldü

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) raporuna göre 2012 yılında 3,3 milyon insan alkole bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybetti.

13-05-2014


Raporda, alkol tüketiminin siroz ve kanser dahil 200 hastalığa ve bağımlılığa sebep olabileceği vurgulandı.
 
DSÖ Ruh Sağlığı ve Madde Bağımlılığı Direktörü Shekhar Saxen, alkol kullanımına yaklaşımda sağlık boyutunun ticari kaygıların önüne konulması gerektiğini dile getirdi.
 
DSÖ Koordinatörü Dr Vladimir Poznyak, alkol ne kadar fazla alınırsa vücudun daha fazla zarar gördüğünü belirterek, özellikle tek seferde fazla içilmesinin zehirlenmeye, kalp hastalıklarına, şiddete ve kazalara sebep olduğunu ifade etti.
 
DSÖ raporunda, bazı Avrupa ve Amerika ülkelerinde alkol tüketimi hâlâ yüksek olsa da bir düşüş eğiliminin görüldüğü belirtildi. Asya'da alkol tüketiminin düşük olduğu bazı ülkelerde ise yükseliş eğilimi rapor edildi.
 
Aşırı alkol tüketimiyle mücadele için bazı ülkelerin yüksek vergiler, yaş sınırlaması, satış saatlerinin sınırlandırılması gibi önlemler aldığı fakat, tüketimin 2025'e kadar yüzde 10 azaltılması hedefi için bunların yeterli olmayacağı vurgulandı.
 
Dünya genelinde 15 yaşından büyükler yılda ortalama 6,2 litre saf alkol alıyor. Fakat nüfusun yüzde 38'inin alkol tükettiği göz önüne alındığında, bu kişilerin yılda ortalama 17 litre alkol aldığı gerçeği ortaya çıkıyor. Dünya genelinde erkek ölümlerinin yüzde 7,6'sına, kadın ölümlerinin ise yüzde 4'üne alkol kaynaklı hastalıklar sebep oluyor.
 
Rapora göre Türkiye'de yıllık ortalama saf alkol tüketimi 2005'te 3,4 litreydi. Bu oran 2010'da 2 litreye geriledi. Fakat sadece alkol alanlar arasında oranlama yapıldığında erkekler yılda 19,7, kadınlar ise 8,2 litre saf alkol tüketiyor. Ortalama ise 17,3.
 
(Haber 7)

Etiketler : #Bir   #yılda   #3.3   #milyon   #kişi   #alkole   #bağlı   #hastalıklarla   #öldü   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN