Bir Afganlı, Batının gözünde kaç para eder?

Afganistan'da NATO askerleri tarafından katledilen bir kişiye NATO'da bulunan her ülke farklı tazminat bedeli biçti. İngiltere gülünç bir fiyat biçerken Almanlar daha insaflı çıktı.

14-03-2012


Ülkede bulunan NATO güçlerinde askeri bulunan her ülke farklı bir tazminat bedeli ödüyor. İnsan hayatına fiyat biçen bu teklifler arasında en yükseği ise Almanlar'dan geliyor

KİŞİ BAŞI 210 DOLAR

Diyelim ki Afganistan'da yaşıyorsunuz ve aile üyelerinizden biri, Allah göstermesin, NATO güçleri tarafından öldürüldü. Eğer İngiliz askerleri tarafından öldürüldüyse İngiltere, öldürülen kişinin ailesine 210 dolar tazminat teklif ediyor ve hangi ülkenin askeri ölüme sebebiyet verdiyse tazminat miktarı da ona göre değişiyor.

Almanya, ölen kişinin ailesine en yüksek rakamı ödeyen ülke. Ödediği tazminat bedeli ise 25 bin dolar.

ABD, hava saldırısı gibi "yasal" olarak nitelendirdiği operasyonlarda gerçekleşen sivil ölümler için ölen kişi başına ortalama 2 bin 500 dolar ödüyor. CIVIC isimli bir insan hakları örgütü tarafından iki yıl önce yayınlanmaya başlanan ve sürekli olarak güncellenen verilere göre en düşük tazminatı İngiltere ödüyor.

Bugüne kadar İngiltere'nin ödediği tazminat bedelleri 210 dolarla, 7 bin dolar arasında değişiyor. Alman askerlerinin 2008 yılında bir kontrol noktasında vurduğu 3 kişi için ödenen tazminat bedeli her bir kişi için 20'şer bin dolar ve araba için 5 bin dolar oldu. 2009 yılında ise İtalya, bir İtalyan askerinin vurduğu 14 yaşındaki bir kız çocuğunun ailesine 13 bin 500 dolar tazminat ödedi.

"AMERİKALILAR KABUL ETMEZ"

CIVIC yetkililerinin Reuters'a yaptığı şu açıklama ise dikkat çekici: NATO askerleri ve ülkeler kendilerine şu soruyu sormalı; bir hayatın değeri kaç dolar? Buna bir fiyat biçemezsiniz. Eğer bir Amerikalı bir Afgan tarafından öldürülse hayatına karşılık bir paha biçilmeye kalkılsa, Amerikalılar bunu kabul etmeyeceklerdir.

3000'DEN FAZLA SİVİL KATLEDİLDİ

Ülkedeki sivil ölümlerin sağlıklı bir verisi tutulamıyor. Geçen yıl 410 sivilin afgan militanlar tarafından öldürüldüğü belirtiliyor. Birleşmiş Milletler'e göre geçen yıl öldürülen Afgan sivillerin toplamı 3000'i geçiyor.

Özellikle son zamanda Afganistan'da giderek tırmanan gerilim nedeniyle sivil ölümleri de hızla artmaya başladı. En son haftasonu 16 Afgan köylüsü bir ABD askeri tarafından katledildi.

(Kaynak: Haber 7)

Etiketler : #Bir   #Afganlı   #   #Batının   #gözünde   #kaç   #para   #eder?   
YORUMLAR
  • i.metin   16-03-2012 21:35

    Hesap gününde Allahta onlara bir fiyat biçecek

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN