Batı Çalışma Grubu'nun yerini CÇG almış!

28 Şubat sürecini yöneten Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG) yeni versiyonu ortaya çıktı. Taraf'ın haberine göre TSK, AK Parti'nin 3 Kasım seçimlerinden anayasayı değiştirecek çoğunlukla iktidara gelmesinin ardından Jandarma İstihbarat Dairesi bünyesinde Cumhuriyet Çalışma Grubu'nu (CÇG) kurdu.

07-06-2008


28 Şubat sürecini yöneten Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG) yeni versiyonu ortaya çıktı. Taraf'ın haberine göre TSK, AK Parti'nin 3 Kasım seçimlerinden anayasayı değiştirecek çoğunlukla iktidara gelmesinin ardından Jandarma İstihbarat Dairesi bünyesinde Cumhuriyet Çalışma Grubu'nu (CÇG) kurdu.  
 
Dönemin Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur başkanlığında faaliyetlerine başlayan grup, TSK'nın siyaseti ve sivil toplum örgütlerini yönlendirdiği merkez konumunda. Grup, ülke çapında tüm illerde kişi, kurum, okul, sivil toplum örgütleri, işyeri sahipleri ve bazı kamu kurumlarında çalışanları fişledi. Jandarma, grup tarafından oluşturulan Ulusal Birlik Hareketi üzerinden Yargıtay'dan Barolar Birliği'ne kadar birçok kuruluşla temas halinde bulunuyor.

Taraf gazetesinde yer alan habere göre Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), 28 Şubat darbesini yöneten BÇG'yi lağvettikten sonra Cumhuriyet Çalışma Grubu'nu oluşturdu. Grup, Ulusal Birlik Hareketi üzerinden 225 sivil toplum kuruluşuyla işbirliği yaparak TSK'nın siyaseti ve sivil toplumu yönlendirme çabasını yürütüyor. Gazetenin CÇG Devre Raporu'na dayanarak yaptığı habere göre 2003 başından itibaren bir dizi etkinliğe, rapora ve oluşuma imza atan Cumhuriyet Çalışma Grubu, Türkiye çapında tüm illerde kişi, kurum, okullar, sivil toplum örgütleri, işyeri sahipleri ile bazı kamu birimleri ve burada çalışan kişileri de fişledi. Fişleme amacıyla, üniversite öğretim görevlilerinden sivil toplum kurumu yöneticilerine kadar birçok sivil kişiden sağlanan dosyalar ve şahıslara ilişkin özel bilgiler, Cumhuriyetçi Çalışma Grubu'nda raporlaştırıldı. Fişlemelerin yanı sıra "sivil" siyasete müdahale niteliğinde bir dizi olayı ve oluşumu da bizzat planladı ve gerçekleştirdi.

Yargıtay'dan ATO'ya kadar birçok kurumdan görüş ve destek alındı

Raporlarda ayrıca Ulusal Birlik Hareketi üzerinden Cumhuriyet Çalışma Grubu ile 225 ayrı sivil toplum kuruluşunun işbirliğinin sağlandığı belirtiliyor. Şener Eruygur'un emekli olduktan sonra da Ulusal Birlik Hareketi'yle ilişkisini sürdürerek başta 2007'deki Cumhuriyet Mitingleri olmak üzere, benzer organizasyonların Cumhuriyet Çalışma Grubu'nca yönlendirildiği de değerlendirme raporlarında yer alıyor. Ulusal Birlik Hareketi'nin oluşumu, gelişimi, yapılan ve yapılacak toplantılar, alınacak kararlar, Jandarma Genel Komutanlığı Cumhuriyet Çalışma Grubu'yla görüşülerek hazırlanıyor. 19 Şubat 2004 tarihli Ulusal Birlik Hareketi STK Platformu adlı 114 sayfalık çalışmada, Ulusal Birlik Hareketi lideri Prof. Bülent Berkarda'nın yapmış oldukları faaliyetleri, CÇG'ye sunduğu, buradan aldığı direktifler doğrultusunda hareket ettiği belirtiliyor. Grubun değişik zamanlarda hazırladığı raporlar, dernek başkanlarına hitaben yazılan yazılar, bu hareketin güçlü bir sese dönüşmesi için 20 Aralık 2003'te İstanbul'da toplanan STK'ların aldıkları ortak eylem kararı, ATO, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, MGK Genel Sekreterliği ve Türkiye Barolar Birliği'nden de görüş ve destek alındığı bilgileri raporlarda yer alıyor.

Taraf'ın haberinde yer alan 28 Ocak 2003 tarihli raporda ise şu ifadeler yer alıyor: "ATO Başkanı Sinan Aygün, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, MGK Genel Sekreteri Org. Şükrü Şarıışık, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç'la görüşülmüştür." Yapılan bu görüşmelerin amaçları ise şu şekilde sıralanıyor: "Ulusal Birlik Hareketi'nin tanıtımı, TSK'ya destek, hareketi yönetecek şemsiye kadro için güvenilir aday önerileri, medya için finans kaynağı, Ankara'da güvenilir gruplar bulmak." (Zaman)

Etiketler : #Batı   #Çalışma   #Grubu'nun   #yerini   #CÇG   #almış!   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN