Başörtüsü Raporu 2009-2010 açıklandı

Sakarya Adalet Girişimi tarafından hazırlanan “Dünyada ve Türkiye’de Başörtüsü Raporu 2009/2010” adlı çalışmada son iki yıl boyunca uygulanan yasaklar ve başörtüsü gündemi ayrıntılı olarak ele alınıyor

28-02-2011


İslam ve Hayat

6 yıldır başörtüsüne özgürlük eylemleri düzenleyen Sakarya Adalet Girişimi (SAGİR) tarafından “Dünyada ve Türkiye’de Başörtüsü Raporu – 2009/2010” adlı 170 sayfalık bir rapor yayınlanarak, son iki yıllık süreçte başörtüsü eksenli yaşanan hak ihlalleri ve buna karşı sergilenen tutumlar kayıt altına alındı.

SAGİR adına Beytullah Emrah Önce editörlüğünde hazırlanan raporda “Türkiye, 2008’den 2009’a yasağı hemen her alanda devrederken, 2010’un sonunda az sayıda üniversite dışında birçok kampüs başörtülü öğrencilere fiili serbestlik tanımaya başlamıştır. Yine de bazı üniversite ve fakültelerde yasağın devam ettiğini hatırlatmak gerekmektedir.”denildi.

Raporda başörtüsü yasağı karşısında siyasi partiler, Türk Silahlı Kurumu, ÖSYM, YÖK ve Danıştay gibi kurumların da değerlendirmesi yer alıyor.

Genel ve özel değerlendirme yer alıyor 

Sakarya Adalet Girişimi’nin Başörtüsü Raporu’nda son iki yıllık süreçte yaşanan gelişmeler, “Başörtüsü Sorunu ve Siyasi Partiler, Başörtüsü Yasağı, ÖSYM ve YÖK, Askeri Bürokrasi ve Başörtüsü, İlk ve Ortaöğretimde Başörtüsü Sorunu, Küreselleşen Başörtüsü Sorunu, 2009-2010’da Türkiye Başörtüsü Platformları Tecrübesi” başlıkları altında genel bir değerlendirmeye tabi tutuluyor.

Raporda iki ayrı özel değerlendirme bölümü yer alıyor. İlk bölümde Av. Fatma Benli, Havva Yılmaz, Yıldız Ramazanoğlu, Cihan Aktaş, Av. Serdar Bülent Yılmaz, Murat Özel ve Aliye Özkul yaşanan süreci farklı yönleriyle değerlendiriyor.

10 ilde haftalık ve aylık devam eden başörtüsü eylemleriyle ilgili olarak da Medine Küçük, Nigar Gümrükçoğlu, Ahmet Örs, Rüştü Hacıoğlu, Cihat Oruç ve Kadrican Mendi gibi platform temsilcilerinin değerlendirmeleri yer alıyor. Raporun son bölümünde ise 2009 ve 2010 yıllarında Türkiye’de ve dünyada başörtüsü gündemi kronolojik bir sırada aktarılıyor.

Başörtüsü sorunu küreselleşiyor

Sakarya Adalet Girişimi tarafından hazırlanan Başörtüsü Raporu, sorunun dünyadaki yansımalarını da inceliyor. Raporda sorunun küreselleştiğine dikkat çekilerek “Başörtüsü yasağı, 2009 ve 2010 yıllarında sadece Türkiye’de değil dünyanın hemen her yerinde farklı yönleriyle gündeme geldi. Kafkaslar, Ortadoğu ve Afrika’daki baskı rejimlerinde yasaklanmasıyla gündeme gelen Müslüman kadınların tesettürü, Batı ülkelerinde ise peçe, burka, nikap gibi örtünme biçimlerinin kamusal alandaki kullanımına getirilmesi söz konusu olan yasaklarla birlikte anıldı. 11 Eylül sonrası Müslümanlara yönelen ırkçı ve ayrımcı uygulamaların da sıklaştığı bu iki yıl süresince, Almanya’da Merve Şirbini’nin öldürülmesi ve Avusturya’da bir kız öğrencinin örtüsünün başındayken yakılmaya kalkışılması dikkate değer ihlaller olarak kayda geçti.” deniliyor.

Başörtüsü eylemleri 6. yılında da sürüyor

Başörtüsü Platformları’nın son iki yıl süresince eylemlerine devam ettiği hatırlatılan raporda, eylemlerle ilgili olarak “Tüm bu iki yıl boyunca Türkiye Başörtüsü Platformları da sorunla ilgili gündemin temel taşlarından olmaya devam etti. 2009 yılına Kocaeli 194., Sakarya 173., Ankara İnanç Özgürlüğü Platformu 154., Akyazı 102., Van 122., Konya 70. ve Antalya 16. eylemini yaparak girdiler.

2010 yılının sonuna gelindiğinde ise Kocaeli, Sakarya, Ankara, Akyazı ve Konya haftalık eylemlerine devam ederken, Van ve Antalya’da basın açıklamaları aylık olarak yapılmaya başladı, Afyonkarahisar ve Bursa ile ara vermekle birlikte Kütahya da “Başörtüsü direnişi” olarak tanımlanan mücadele pratiğine katılım sağladı.” deniliyor.

RAPORU İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

 

 

 

Etiketler : #Başörtüsü   #Raporu   #20092010   #açıklandı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN