Başörtüsü İntifadası 146. haftasında

Sakarya'daki başörtüsü eylemi 146. haftasını doldurdu. Bu haftaki basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Kokuşmuş siyaset bezirganlarını, pazarlamacı kanaat önderlerini, teskin edici din hokkabazlarını değil vicdanı, hayatı ve sokağı işaret ediyoruz. Diyoruz ki direniş varsa umut da var! O halde; sen değilsen kim? Şimdi değilse ne zaman?"

29-06-2008


Sakarya’daki Başörtüsü İntifadası 146’ıncı haftayı geride bıraktı. Sakarya Adalet Girişimi Başörtüsü Platformu adına Kadrican Mendi tarafından okunan basın açıklamasında toplumsal sorunların temelinde sistemin ideolojisinin yer aldığı ifade edildi. Açıklamada “Bugün başta başörtüsü yasağı olmak üzere Kürt meselesinden, emek sömürüsüne kadar hangi toplumsal sorunu yaşıyorsak, bunun temelinde bir sistem sorunu yatmaktadır. Kurulduğu günden beri halkın kimliğini, inançlarını, dilini, dinini ve hayat tarzını seküler bir ulus-devlet formuna hapsetmeye çalışan bu sistem, Kemalist ideolojiyi halka din olarak dayatmaktadır… Son yıllarda peş peşe deşifre olan darbe planları, psikolojik harekât eylem planları ve kapalı kapılar arasında yapılan görüşmeler; sistemin darbeci geleneğini yaşatma gayreti olarak değerlendirmelidir. Kuruluş ve işleyiş ideolojisi vesayetçi, tek tipçi ve baskıcı olan bir sistemin kendisini bu tür gayretlerden azade kılması da doğası gereği mümkün değildir. Sistem toplumsal bir sözleşmenin olmadığı bir zeminde kurulmuş ve bu yüzden de halkın sorunlarını çözmesi bir yana bizatihi kendisini bir sorun olarak dayatmıştır” denildi.
 
Çözüm olarak yeni bir anayasa ihtimaline sarılanlara ise basın açıklamasında şu hatırlatmada bulunuldu: “12 Eylül ideolojisiyle hesaplaşmadan yada resmi kutsallar es geçilerek yapılan hiçbir tartışma bir çözüme ulaşamaz. Bu bağlamda, tarihi yok sayarcasına yeni bir anayasa ile sorunların kısa yoldan halledileceği beklentisinde olanlara cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki 367 manevrasını ve meclis çoğunluğunun yaptığı son yasa değişikliğinin nasıl iptal edildiğini hatırlatmak isteriz. Tüm yaşananlar sorunun anayasanın bizatihi kendisinden kaynaklanmadığını ortaya koymaktadır. Çünkü bu iki karar, kesinlikle mevcut darbe anayasasına dayanarak çıkmamıştır. Hukuktan değil iç hizmet kanunundan ilham almaktadır. Bu çıplak gerçek önümüzdeyken, vesayet sistemine dokunmadan, sorunun sistemin temel mantığından kaynaklandığı gerçeğini atlayarak ve sadece anayasayı yenileyerek çözümün gelebileceğini iddia etmek safdillik olur. Sorun, kurucu mantığın aynen kaldığı yeni bir anayasa değil askeri vesayet sistemi sorunudur. Bu gerçekle yüzleşmeden, sistemin egemenlik anlayışını ve ideolojisini tartışmaya açmadan, zulüm ve ifsad üreten sistemin egemenleriyle hesaplaşmadan ortaya konan her çözüm, sorunun bir parçası haline gelecek ve bir süre sonra yine aynı sonuçları verecektir. Sakarya Adalet Girişimi Başörtüsü Platformu olarak yaşadığımız sorunların çözümünü, sorunları üreten sistemin kutsallarını onaylayanlarda ve ondan medet umanlarda aramıyoruz.”
 
“Direne direne kazanacağız” sloganlarının atıldığı eylemde çözüm olarak şu teklif getirildi: “Bizler çözüm ve yöntemi tevhid ve adalet anlayışını savunan bir mücadele hattının inşasında görüyoruz. Sistemin parçalarını yamamak yerine köklü çözüm önerileri getirmenin gerekliliğine inanıyoruz. Bu sebeple öncelikle insanı insana kul etmeyi hedefleyen ideolojik kölelik düzenini, bu düzenin egemenlik anlayışını ve hüküm sürdüğü sistemin deşifre edilmesini amaçlıyoruz. Bizler izzetli dinin şerefli resullerinin yolunu; sahih bilgi, tevhidi inanç ve salih amel temelinde yükselen uzun vadeli bir mücadele pratiğini öneriyoruz. "Yan yana gelmekle beraber olunmaz" ilkesinden hareketle, tevhidi amaçlar doğrultusunda birlikte olmaya, adaleti arayan herkesi dayanışmaya ve mücadeleye çağırıyoruz. Kokuşmuş siyaset bezirganlarını, pazarlamacı kanaat önderlerini, teskin edici din hokkabazlarını değil vicdanı, hayatı ve sokağı işaret ediyoruz. Diyoruz ki direniş varsa umut da var! O halde; sen değilsen kim? Şimdi değilse ne zaman?”

Etiketler : #Başörtüsü   #İntifadası   #146.   #haftasında   
YORUMLAR
  • mustafa tepe   10-10-2008 09:57

    Mücadelenizi en kalbi duygularımala selamlıyorum.RABBİM yar ve yardımcınız olsun inşallah saygılar

  • umut var   29-06-2008 20:54

    Direniş okulunun öğrencilerine selamlar. Kula kulluğu ortadan kaldırmak için verdiğiniz tevhid mücadelesinde sonuna kadar yanınızdayız.

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN