Basiret, "Toplumsal dönüşümün ilkeleri" dosyasıyla çıktı

Basiret'te bu ay “Toplumsal Dönüşüm ve İlkeleri” Dosya konusu olarak işleniyor. Toplumların içerisinde bulundukları bozulmuş halden sıyrılıp, yeniden Tevhid ve Adalet çizgisine kavuşmalarının zorunluluğu gündeme getiriliyor.

06-01-2011


Basiret Dergisi, Ocak 2011’den itibaren aylık olarak yayınlanmaya başladı. Dergide bu ay “Toplumsal Dönüşüm ve İlkeleri” Dosya konusu olarak işleniyor. Toplumların içerisinde bulundukları bozulmuş halden sıyrılıp, yeniden Tevhid ve Adalet çizgisine kavuşmalarının zorunluluğu gündeme getiriliyor. Bu çabaların Allah’ın elçileri olan Resullerin temel gönderiliş gayesi olduğu ve bu sebeple mücadele sünnetinin takibinin önemine vurgu yapılıyor.
 
Yine gündeme ilişkin ön plana çıkan konular derginin yazarları tarafından söyleşi şeklinde tartışılmakta… “Füze Kalkanı Projesi, Wikileaks Belgeleri, İsraille İlişilerin Normalleşmesi ve Hayrunnisa Gül’ün Başörtülü İlköğretim Çocuklarına İlişkin Yaptığı Açıklama” dergide işlenen güncel konulardan…
 
Dergide yer alan makaleler ve sunuş yazısı:
 
Basiret - Kur’ân-ı Kerim Ve Hadis-i Şeriflerde Değişim Kavramı

Hüseyin ALAN - Toplumsal Değişimin Muhtevası Ve Dinamikleri

Faruk KÖSE - “Toplumsal Değişim”in Fikri Altyapısı

Ahmet Turgut ULUCAK - Sünnetullahın Yasası Ve Değişimin Sancıları

Alaeddin PALEVİ - İzzetli Hayata Kavuşmanın Anahtarı

Sabiha Ateş ALPAT - Toplumsal değişimde İlahi Yasa

Ahmed KALKAN - Olumsuz Değişim

Şükrü HÜSEYİNOĞLU - Niçin Sürpriz Değişimlere Tanık Oluyoruz?

Yakup DÖĞER - İman Kardeşliği

Harun ÜNAL - Dine Müdahale

Ali ÖNER - Bizim Sokağın Hengâmesi

Mehmet YEREM - Dün de, Bugün de Bu Yol

Yasin ALTINTAŞ - Aşura’yı Anlamak

Hakan TAŞYÜREK - Dâvâ Adamı

Süleyman GÜLEK - Kâinattaki Her Şey İnsan İçin

Fatih PALA - 2012 Ve İki Deniz Arası'na Dair

Reyyan ZEYNEB - Namaz Dinin Direğidir

Derginin Sunuş yazısı ise şöyle:

İslami Dönüşüm Çabası, Fıtri Olana Davettir
 
İnsanlık fıtri olana kör ve sağır kaldığı zaman, yaratılmış olduğu Tevhid ve Adalet çizgisinden saparak olumsuz bir dönüşümü gerçekleştirir. Bu değişimin yaygınlaşması ve meşru sayılması yeryüzünde şirkin ve sebep olduğu ifsadın, zulmün esas değer olarak kabul görmesini sağlamıştır. Bu durumun sorgulanmaması ise, nesiller boyu egemen anlayışların ömrünü uzatmış, onlara kan veren, can veren bir unsur olmuştur.
 
İşte Resuller insanlığa yeniden fıtri olanı hatırlatmak, onlara yaratılış gayelerini fark ettirmek, önlerinde engel olan zalim Tağuti sistemlere karşı net bir tavır alabilmelerini sağlamak için Allah(c) tarafından gönderilmişlerdir. Yani bu şekilde olumlu anlamda bir değişim, dönüşüm hedeflenmiştir. Şirk’ten Tevhid’e, küfür’den iman’a, ifsad’dan ıslah’a, münker’den maruf’a, zulüm’den Adalet’e, heva heveslerin tutsaklığından, Allah’a karşı sorumluluğa doğru bir değişim için mücadele eden Resuller bu mücadelelerini yürütürken kendi hallerine bırakılmamış, bu yolda yürürken takip etmeleri gereken işaretler kendilerine Allah(c) tarafından gösterilmiştir. Davanın sahibi, değişimin ilkelerini belirlemiş, Vahye bağlılığa, Tevhidi değerlerle paralelliğe, tavizsizliğe ve buna karşılık olarak neyin vaad edildiğinin önemine işaret etmiştir.
 
İslami anlamda bir inkılab için yola çıkan hareketlerin de bu işaretlere sadık kalması, uzlaşmasız, ilkeli bir çizgide sebat etmeleri gerekmektedir.  Bu sayımızda “Toplumsal dönüşümü ve bu dönüşümün yasalarını” irdelemeye çalıştık. Hedeflerin, yola çıkış gayelerinin unutulduğu günümüzde İslami bir çalışmanın temel gayesinin Toplumları Tevhidi anlamda dönüştürmek olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Bu değişime engel teşkil eden Tağuti anlayışlara karşı Allah’ın sınırlarını belirlediği Cihad çizgisi muhafaza edilmeli, Resullerin bu mücadele sünnetinden asla vazgeçilmemelidir.
 
Ayrıca Rad suresinin 11. ayetindeki dönüşüm yasası doğru okunmalı, insanlığın özündekini vahy’le terbiye etmenin gerekliliği anlaşılmalıdır. Tepeden inme darbeci yaklaşımların sadece tabelayı ve şekli değiştirebileceği, Allah’ın murad ettiği değişimin ise bu olmadığı, Rad suresi 11. ayet ışığında doğru kavranmalıdır.
 
Değerli okurlarımız, bu sayımızda yine geçtiğimiz ay sıkça konuşulan konularla ilgili müslümanca değerlendirmelerde bulunmaya gayret ettik. Wikileaks deşifresi, ABD’nin füze kalkanı projesi, İsrail ile ilişkilerin normalleşme sürecine girmesi ve Hayrunnisa Gül’ün ilköğretimde okuyan başörtülü kız öğrenciler için yaptığı “cehalettir” açıklamasını yazarlarımızla “hasbihal” köşemizde konuştuk. Umarız bu tartışmalar ile zihinlerde olumlu çağrışımlar gerçekleştirebiliriz.
 
Dergimiz Basiret bu ay itibariyle İstanbul Fatih’te merkez bürosuna taşınmış olacaktır. Okurlarımızla tanışma ve fikir alışverişlerinde bulunma isteğimizin inşallah bu şekilde gerçekleşeceğini umuyoruz. Bizlere göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı şimdiden teşekkür ediyor, Basiret’le olan yolculuğumuzda bizlerin yanında olmanızdan dolayı memnuniyetimizi belirtmek istiyoruz.

Etiketler : #Basiret   #   #Toplumsal   #dönüşümün   #ilkeleri   #dosyasıyla   #çıktı   
YORUMLAR
  • Adil H.   06-01-2011 23:50

    Allah razı olsun kardeşlerimizden, henüz okuma fırsatı bulamadım ama haberden anlaşıldığı kadarıyla, giderek daha nitelikli ve kapsamlı bir Basiret'le karşılaşacağımız ve inşallah önemli bir boşluğu dolduracak gibi görülüyor. Allah çabanızı isabetli, nitelikli ve bereketli kılsın ve emeğinizin karşılığı olan ecri kat kat versin inşallah.

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN