Barack Hüseyin Bush!

ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan'da yüzlerce tutuklunun tutulduğu Bagram'a hukukun girmesine izin vermiyor. ABD Adalet Bakanlığı, Bagram üssünde tutulanların “düşman savaşçı” statüsünde olduğunu duyurdu.

22-02-2009


ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan'da yüzlerce tutuklunun tutulduğu Bagram'a hukukun girmesine izin vermiyor. ABD Adalet Bakanlığı, Bagram üssünde tutulanların “düşman savaşçı” statüsünde olduğunu duyurdu

ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan’da yüzlerce tutuklunun tutulduğu Bagram’a hukukun girmesine izin vermedi. ABD Adalet Bakanlığı, Bagram üssünde tutulanların “düşman savaşçı” statüsünde olduğunu duyurdu.

Dava, Bagram’da tutulan 4 kişinin yakınları tarafından Washington’da açılmıştı. Tutuklular, mahkeme başkanlığına sundukları dilekçelerinde, “yargı kararı olmaksızın Bagram üssünde tutulduklarını, birçok defa avukatları olmadan sorgulandıklarını beyan etmiş ve hukuki durumlarına açıklık getirilmesini” talep etmişlerdi.

Mahkemenin görüşüne başvurduğu Adalet Bakanlığı, “Bagram'ın Guantanamo'dan farklı, denizaşırı bir savaş bölgesi olduğunu ve buradakilerin, devam eden bir askeri harekâtın bir parçası olarak tutulduğunu” bildirdi.

ABD Adalet Bakanlığı avukatları, Başkan Barack Obama yönetiminin, Bagram hava üssündeki tutukluların, tutukluluk durumlarına itiraz için ABD mahkemelerine başvuramayacağı yönünde karar aldığını belirtti.

“Terörle mücadeleye engel olur”

ABD hükümeti, ''düşman savaşçıları'' Afgan savaş bölgesinde serbest bırakmanın güvenliğe tehdit oluşturacağını savundu. Hükümet, ayrıca “düşman savaşçı” statüsündeki kişilere yargıya başvurmayı da içeren anayasal hakların tanınmasının, “terörle mücadeleyle meşgul ABD askerlerini asıl meşgalelerinden alıkoyacağını” savundu. Bunun, “dünya genelinde yabancıların hükümet aleyhine Amerikan mahkemelerinde dava açabilmesinin yolunu açacağı” vurgulandı.

Washington’daki mahkemenin ABD Adalet Bakanlığının görüşü doğrultusunda aldığı karar, Bagram’da tutulan kişileri Guantanamo'ya Yüksek Mahkeme geçen yaz, Guantanamo'daki tutsaklara tutukluluk durumlarına itiraz hakkı tanımıştı.

Karara insan hakları savunucuları tepki gösterdi. Bagram'daki bir tutukluyu temsil eden insan hakları avukatı Tina Monshipour Foster, farklı bir yol izleneceği konusunda Başkan Obama'ya güvenlerinin boşa çıktığını söyledi.

“Bush politikasını benimsediler”

Amerikan Medeni Haklar Birliğinden avukat Jonathan Hafetz de, "yasa dışı cezaevleri oluşturulabileceği yönündeki Bush politikasını benimsediler" diyerek Obama yönetimini eleştirdi.

Afgan insan hakları savunucusu Gulam Hidayet Bagram hava üssünün ne Afgan hükümeti ne de sivil toplum kuruluşlarınca denetlenmesine izin verilmemesini eleştiriyor: “Birçok defa Bagram’da incelemelerde bulunabilmek, burada tutulan kişiler hakkında bilgi alabilmek için ABD’li sivil ve askeri personelden talepte bulunduk. Maalesef bu taleplerimize şimdiye kadar olumlu bir karşılık alamadık. Konuyla ilgili başta New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü olmak üzere uluslar arası kurumlarla sürekli bağlantı halindeyiz. Bu örgütler de Bagram’da tutulanlarla ilgili kaygı duyuyor.”

Bagram'da 600 kadar tutuklu bulunuyor. İnsan hakları örgütlerinin Bagram’da insan haklarının ihlal edildiği iddiaları, bir Amerikan askeri mahkemesinin daha önce verdiği kararıyla da doğrulandı. Afganistan İnsan Hakları Derneği’nden Lal Gul Lal, Bagram’daki tutukluların kötü muamele gördüğünü savunuyor: “Bagram’da birçok bakımdan insan hakları ihlal ediliyor. İşkence yapılıyor, tutuklular kötürüm bırakılıyor. Bazı tutuklular işkence altında hayatını kaybetti.”

(Kaynak: Almanya'nın Sesi)

Etiketler : #Barack   #Hüseyin   #Bush!   
YORUMLAR
  • HUSEYIN SASMAZ   24-02-2009 00:28

    Ha Bush, Ha Obama! Ha Siyah, Ha Beyaz! Yılan Yılandır! Yöneticiler, Obama'yı bir dünya kahramanı ve insanlığın kurtarıcısı gibi tasvir ettiler. Hatta Başbakan Yûsuf Rızâ Gilânî bugün, Barack Obama'nın; Amerikan muharip güçlerinin Pakistan'a başlattığı saldırıları durduracağını söyledi. Zîra Müslümanların ajan yöneticileri, bir nebze olsun yüzsularını korumak için İslâmî âlemde Obama'nın propagandasını yapmaktadırlar. Ne acıdır ki bazı laik ve İslâmî partiler de onların peşine takılarak Obama'nın propagandasını yapan hükümetlerle aynı dolmuşa bindiler. Allah'ın izniyle bu, Obama'nın propagandasına yönelik kaybedilen bir savaş olacaktır. Ancak akıllı bir Müslüman, nasıl olur da Afganistan'a otuz bin asker gönderme niyetinde olan ve Pakistan'ın kabîleler bölgesini dünyanın en tehlikeli bölgesi olarak gören Obama gibi bir kişiye ümit bağlayabilir. Oysa o, Yahudi Devleti'ne sadakati ile övünen ve İslâmî âlemdeki hain bozguncu yöneticileri desteklemeyi sürdürecek olan kişinin bizzat kendisidir! Dolayısıyla böylesi bir kişiye ümit bağlanması, halkların gafleti ve bunları gözden kaçırmaktır. Halbuki Rabbimiz, şeytanı dost edinmekten veya ona ümit bağlamaktan bizleri sakındırmıştır. Zîra şöyle buyurmuştur: وَمَن يَتَّخِذِ الشَّيْطَانَ وَلِيًّا مِّن دُونِ اللّهِ فَقَدْ خَسِرَ خُسْرَانًا مُّبِينًا يَعِدُهُمْ وَيُمَنِّيهِمْ وَمَا يَعِدُهُمُ الشَّيْطَانُ إِلاَّ غُرُورًا أُوْلَـئِكَ مَأْوَاهُمْ جَهَنَّمُ وَلاَ يَجِدُونَ عَنْهَا مَحِيصًا "Her kim Allah'ı bırakıp da şeytanı dost edinirse apaçık bir hüsrana uğramıştır. (Şeytan) onlara söz verir ve onları ümitlendirir. Oysa şeytanın onlara söz vermesi aldatmacadan başka bir şey değildir. İşte onların varacakları yer Cehennem'dir, oradan kaçacak yer de bulamayacaklardır." [en-Nisâ 119-121] Amerikan muharip güçlerinin kabîleler bölgesine başlattığı son saldırı, Obama destekçilerinin yüzüne indirilmiş bir şamardır. Kaldı ki Pakistan'daki insanlar, ha siyah, ha beyaz olmuş yılan yılandır gerçeğinin farkında oldukları gibi -Başkan- ister Bush olsun isterse Obama olsun, Amerika'nın İslâm'a ve Müslümanlara karşı savaşının devam edeceğinin de farkındadırlar. O halde siyasîlere yaraşan, Obama ve Amerikan liderliğine dönük bir kamuoyu oluşturmanın propagandasını yapmak yerine, İslâm'ın tatbikine ve Hilâfet Devleti'nin kurulmasına dönük bir kamuoyu oluşturmanın propagandasını yapmalarıdır. Ayrıca güç ve kuvvet sahiplerine düşen ise, Hilâfet Devleti'nin kurulması için GENCLER'e nusret vermeleridir. Zîra bu, hem İslâmî Ümmet hem de tüm insanlık için en hayırlı olandır.

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN