Bahreyn'de gösterilere yasak

Bahreyn ordusundan çok daha sıkı önlemler alması istendi. Başkent Manama'da polisin hükümet karşıtı protestoculara müdahalesiyle başlayan çatışmalarda en az 3 kişinin öldüğü, 100'den fazla kişinin de yaralandığı bildirilmişti.

17-02-2011


Bahreyn İçişleri Bakanlığı ordunun güvenliği sağlamak için her türlü sert önlemi alacağını açıkladı.

Devlet televizyonundan yapılan açıklamada ordu birliklerinin Manama'da kilit noktaları kontrolü altına aldığı kaydedildi.

Başkent Manama'nın hemen heryerin kapalı olduğu; tankların ve askeri birliklerin devriye gezdiği; belli başlı caddelerde askeri kontrol noktaları oluşturulduğu bildiriliyor. Kentin üzerinde sürekli askeri helikopterler dolaşıyor.

Ülkedeki protesto gösterilerinin odak noktası olan İnci Meydanı'na giden yollar dikenli tellerle kapatıldı. İçişleri Baklanlığı halkı sokaklardan uzak durmaya çağırdı.

Daha önceki saatlerde polis, günlerdir hükümetin istifası ve anayasal reform talebiyle eylem yapan göstericilerin kentin ana meydanında kurduğu kampı dağıtmıştı.

Bir görgü tanığı, BBC'ye, kampı saran polisin göstericilere karşı plastik mermi ve gözyaşartıcı gaz kullandığını anlattı.

Göstericiler, Mısırlıların Kahire'deki Tahrir Meydanı'na toplanmasından esinlenerek, başkentin merkezindeki İnci Meydanı'nda toplanmıştı.

Meydanda dün yaklaşık 10 bin kişilik bir gösteri yapılmıştı.

Pazartesi günü göstericilerden biri güvenlik güçlerince öldürülmüştü. Dün de bu göstericinin cenaze töreni sırasında çıkan çatışmada, bir kişi daha yaşamını yitirdi.

Muhalefet, bu gelişmeler sonrası, meclis toplantılarını boykot edeceğini duyurdu.

Bahreyn İçişleri Bakanlığı, protestocuları öldürdükleri iddia edilen polislerin gözaltına alındığını duyurdu.

Kral Namad bin İsa El Halife de televizyondan halka hitap edip, ölümlerin soruşturulacağını açıkladı ve siyasi reformları sürdürme sözü verdi

Bahreyn halkı ne istiyor?

Sünni hanedanın yönettiği Bahreyn'de nüfusun çoğunluğunu Şiiler oluşturuyor.

Ülke, ABD'nin bölgedeki nüfuzu açısından kilit öneme sahip 5. filosuna da ev sahipliği yapıyor.

Binlerce gösterici, ülkenin bağımsızlığını ilan ettiği 1971'den bu yana görevde olan Başbakan Şeyh bin Sallah el Halife'nin istifasını, siyasi tutukluların salıverilmesini ve yeni anayasa istiyor.

Şii muhalifler anayasal monarşi talebinde de bulunuyor.

Şiilerin destek verdiği Ulusal İslami Uzlaşma Birliği'nin milletvekillerinden Halil el Marzuk, ölen eylemcileri 'şehit' diye tanımlamıştı.

Grubun 40 üyeli parlamentoda 18 sandalyesi bulunuyor.

Bahreyn'de muhalif gruplar, hanedanın, parlamentoya daha çok yetki devretmesini istiyor.

Ülke nüfusunun yüzde 70'ini oluşturan Şiiler de uzun süredir, Sünni lider kadrosunun kendilerine ayrımcılık yaptığından şikâyet ediyor.

Gösteri çağrıları üzerine Bahreynli liderler bazı ödünler vermişti.

Medya üzerindeki devlet kontrolünün gevşetileceği belirtilmiş; ayrıca Kral Namad bin İsa El Halife, her aileye 2700 dolar tutarında yardım sözü vermişti.

Ancak Bahreyn, diğer Körfez ülkeleri kadar büyük petrol ve doğalgaz zenginliğine sahip değil ve komşuları kadar cömert sosyal programlar sağlayamıyor.

(Kaynak: Timetürk)

Etiketler : #Bahreyn'de   #gösterilere   #yasak   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN