Atasoy Müftüoğlu: Hem zamana, hem de tarihe nüfuz etmemiz gerekiyor

Müftüoğlu, “Eğer, büyük ve derin farkındalıklara sahip değilsek, hem zamana ve hem de tarihe nüfuz etmemiz, tarihi ve zamanı etkilememiz, zaman ve tarih içerisinde bir mevcudiyet sahibi olmamız asla ve kat’a mümkün olamaz” dedi.

27-10-2021


İktibas Dergisi Youtube kanalına dün gece konuşmacı olarak Atasoy Müftüoğlu konuk oldu.

Mustafa Bozacıoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen programda Müftüoğlu, Müslümanlar olarak uzun bir zamandır yaşadığımız edilgen durumdan kurtularak etkili bir duruma geçmenin mümkün olduğuna ve bunun için gerekenlere vurgu yaptı.

Atasoy Müftüoğlu, popülizmin yükselişi karşısında İslami bir duyarlığı ortaya koymak gerektiğine dikkat çektiği konuşmasında, İslami bütünlüğü temsil ve tecrübe eden bir dilin varlığının gerekli olduğunu kaydetti. “İçinde bulunduğumuz dönemde, epistemik emperyalizmi fark etmiyoruz, seküler bilginin hakimiyetini fark etmiyoruz” diyen Müftüoğlu, İslami yorumun da bugün bu seküler yorumun sınırları içerisinde ancak kendisini ifade etmeye çalıştığını belirtti. Müftüoğlu, “Bugün hayatlarımız çok derin bir zihinsel konformizmin baskısı altındadır. Konformizm hepimizin hayat tarzı haline gelmiştir.” dedi.

Yerli ve milli retorik temelinde İslam’ın ısrarlı bir şekilde taşralılaştırılmak istendiğinin de altını çizen Atasoy Müftüoğlu, bu nedenle İslam’ın evrensel iddialarının bir gerçeklik kazanamadığını ifade etti.

Müftüoğlu, dijital sömürgecilik konusuna ilişkin olarak da, bunun karşısında İslam toplumlarının entelektüel anlamda şu anda söyleyebilecekleri bir sözleri olmadığını, bir şey söyleyebilmeleri için, evvela ulus-devlet mutlakiyetçiliğini, ulus-devlet kutsallarını ve daha sonra da evrensel tabu haline gelen seküler yorumun tekelini kırmaları gerektiğini vurguladı.

Müftüoğlu, “Yapabileceğimiz pek çok şey var, bunun için herkesin kendisini yeniden gözden geçirmesi gerekiyor ve bu ölümcül iyimserliklerden yakamızı kurtararak gerçek hayata dönmemiz gerekiyor.” dedi.

53 dakika süren programın tamamını buradan izleyebilirsiniz:

Etiketler : #Atasoy   #Müftüoğlu:   #Hem   #zamana   #   #hem   #de   #tarihe   #nüfuz   #etmemiz   #gerekiyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN