Arakan'da 3 bin kişi ölüm yolculuğunda

Budistler Kurban Bayramı'nda Müslümanlara Arakan'ı zindan etti. Katliamların arttığı Arakan'dan kaçışlar çoğaldı. Çoluk çocuk genç yaşlı demeden katliamdan kaçıp ölüm yolculuğuna çıkanların sayısı şuan için 3 bin!

26-10-2012


Dış dünyaya kapatılmış ve haber alınamayan Arakan coğrafyasında Müslüman Rohingya halkının yaşadığı dramı incelemek ve duyurmak amacıyla Arakan'a giden gazeteci-yazar ve seyyah İbrahim Sediyani, bölgede yasanan insanlık trajedisini dünyaya duyurmaya devam ediyor.

Merkezi Almanya’da bulunan Weltweiter Einsatz für Arme (WEFA) gönüllüsü olan gazeteci İbrahim Sediyani, katliamların hız kesmeden ve artarak devam ettiğini haber verirken, ülkeden kaçışların da başladıgınıduyurdu. 3000 kisi sandallara binerek ölüm yolculuğuna çıktı. Katliamdan kaçan binlerce Arakanlı, Bangladeşhükümetinin de kabul etmemesi nedeniyle Hind Okyanusu üzerinde bulunan ve Bangladeş’e ait olan St. Martin adasına ulasmaya calışıyor. Gazeteci ve WEFA gönüllüsü Ibrahim Sediyani de dün St. Martin adasına gitti.

Dünyada Müslüman kavimlerin zulüm ve baskı altında yaşadığı coğrafyalara gidip gezerek bu dramları kamuoyuna duyurmasıyla bilinen gazeteci seyyah ve aynı zamanda sitemiz yazarı İbrahim Sediyani, Arakan topraklarında katliamların hiz kesmeden devam ettiğini ve ulkeden kacısların da başladığını bildiriyor. Arakan’da bulunan Sediyani'nin Ufkumuz Dış Haberler Servisi'ne aktardığı son durum şöyle:

ARAKAN'DA KATLİAMLAR HIZ KESMİYOR, KACIŞLAR BAŞLADI: 3000 KİŞİ OLÜM YOLCULUĞUNDA

Onyıllardır Myanmar (Burma) devletinde her türlü zulüm ve baskıya maruz kalan, “İslam Ümmetinin Yetimleri” Arakan coğrafyasında yaşayan Müslüman Rohingya halkı, korkunç bir katliama daha maruz kaldı ve ulkeden hicret etmeye basladi. Myanmar (Burma)'ın Rakhine eyaletindeki Sittwe iline bağlı köylerde korkunç bir katliam yapıldı. Sittwe (Akyab) çevresinde Müslümanlar'ın yaşadığı 12 köyun ateşe verilmesinin ardindan katliamlar ertesi gun de hiz kesmeden devam ederken, dun de 7 koy atese verildi ve olu sayisi 1200’e cikti. Binlerce Arakanli sandallara binerek ulkeden kacmaya basladi.

Arakan’da şu anda son durum içler acısı:

► 1. GÜN: Myanmar Birliği Cumhuriyeti devletinin Rakhine eyaletinin başkenti Sittwe (eski adıyla Akyab) çevresinde Budistler Müslüman köylere saldırıp ateşe verdiler. Bölgede huzursuzluğun artması üzerine Müslümanlar'a haber gönderen Budistler, “Gelin bu sorunu kendi aramizda konuşup halledelim” dediler ve buluşma için adres belirttiler.

► 2. GÜN: Müslümanlar'ı temsilen bir grup, Budistler'in verdiği adrese gidiyor. Ancak olayların başladığı Haziran ayından beri bölgede herkesi kapsayan “sokaga çikma yasaği” vardir (hem Müslümanlar icin hem Budistler için).Müslümanlar can korkusundan dolayı kalabalık bir şekilde randevu yerine gitmeyi aklediyorlar, fakat bu sefer de aylardır “sokağa çıkma yasaği”nin bulunduğunu unutuyorlar. Müslümanlar randevu yerine gidince Budistler bu kez polis çağırıyorlar ve “Bakin Müslümanlar sokağa çıkma yasağını çiğnediler” diyerek şikayet ediyorlar. Olay yerine olağanın çok üzerinde kalabalik bir polis ordusu geliyor. Müslümanlar ise polislere, kendilerini buraya çağıranların onlar olduğunu söylüyorlar ancak Budistler bunu inkar ediyor. Polis Müslümanlar'ı suçlu buluyor ve tutuklamak istiyor. Müslümanlar buna karşı çıkınca arbede yaşanıyor. Sittwe çevresinde Müslümanlar’ın ikamet ettiği 12 köy ateşe veriliyor. Randevu için oraya gitmiş olan Müslümanlar'ın tamamı boğazları kesilerek katlediliyor. Katliamı Budist rahipler ile Myanmar polisi birlikte yapıyorlar. Katliam ve köy yakma olayları Arakan'ın başkenti Sittwe'ye bağlı köylerde gerçekleştiriliyor. Müslümanlar'a ait toplam 12 köy ateşe veriliyor. Bu 12 köyden 3'ü tamemen yakılıp kül ediliyor. En büyük katliamlar Folliapara ve Dolapara köylerinde gerçekleştiriliyor. Katliamda 300 Müslüman boğazları kesilerek katledilirken, 550 Müslüman da diri diri yakılarak öldürülüyor. Ayrıca 400’den fazla Müslüman da ağır yaralı.

► 3. GÜN: Rakhine çeteleri Fetra Killa bölgesine bağlı Bolti köyünü ateşe verdiler. 400 ev yakıldı. 20 Rohingya Müslüman öldü, 30 tane yaralı var. Myanmarpolisi de Rakhineler’e evleri yakması için konteynırlarla benzin verdi. Zula Para köyü ateşe verildi. 400 ev yakıldı, 350'den fazla Rohingya Müslüman vurularak öldürülürken 200'den fazla kişi de yaralandı. Polisle işbirliği yapan bir grup fanatik Rakhine, Xam köyünü ateşe verdi. Yangın devam ederken itfaiye ekipleri yangın söndürme amacıyla gelmiş gibi yapıp su yerine benzin sıkarak alevleri şiddetlendirdiler.300'den fazla Rohingya Müslüman’ın evleri yakıldı. Diri diri yakılarak ölen Rohingya Müslüman sayısı 30. Fatra Killa bölgesine bağlı Dedar köyü ateşe verildi. 250 ev tamamen kül oldu. 13 Rohingya Müslüman öldü, 33 kişi yaralandı. Dowul ve Pulong köyleri ateşe verildi. 35 Rohingya Müslüman öldü, 30 kişi yaralandı. 230 ev yandı. Birçok Rohingya Müslüman ölüm korkusu ile ormana kaçıp saklandı. Geri kalan Müslümanlar bir araya getirilerek taşlandı ve taşlanarak öldürüldü. Samge köyü ateşe verildi. En az 300 ev yandı. 60 Rohingya Müslüman diri diri yakılarak öldürüldü, 70 kişi yaralandı. Zailla Fara köyündeki bütün herkes öldürüldü, koyün tum nüfusu kadin – cocuk demeden tamamen katledildi. Kaçan bir kurbanın anlattığına göre polis saklanan Müslümanlar’ı durumun kontrol altında olduğunu ve ateşkes yapabileceğini söyleyerek saklandıkları yerlerden çıkarttı. Daha sonra ellerindeki bıçak ve sopa gibi silahları topladı ve Rakhine çetelerinin Müslümanlar’ı öldürmelerine izin verdi. Mamba bölgesine bağlı Nella köyü ateşe verildi. 400 den fazla ev yandı. 60 Rohingya Müslüman diri diri yakilarak öldürüldü. 50 kişi yaralandı. Samila bölgesi ateşe verildi. 200’den fazla ev yandı. 70 Rohingya Müslüman diri diri yakilarak öldürüldü.

► 4. GÜN (BUGÜN): Budist çeteler katliamlara ara vermeden devam ettiler ve yeni katliamlar gerçekleştirdiler. Kanyingchaung, Maungdaw ve Nyaunggyaung köylerinde korkunçkatliamlar işlendi. Müslümanlar’a ait evler ateşe verildi. Büyük çoğunluğu kadınların ve çocukların oluşturduğu 350 Rogingya Müslüman diri diri yakılarak öldürüldü. Binlerce Rohingya Müslüman canınıkurtarmak için ülkeden kaçmaya çalışıyor. 3000 kişi sandallara binerek ölüm yolculuğuna çıktı. Katliamdan kaçan binlerce Arakanlı, Bangladeşhükümetinin de kabul etmemesi nedeniyle Hind Okyanusu üzerinde bulunan ve Bangladeş’e ait olan St. Martin adasına ulaşmaya çalışıyor.

Burada şu anki son durum içler acısı. Tam bir insanlik trajedisi yaşanıyor. Binlerce Müslüman kaçmak ve canını kurtarmak için sandallarla ulkeden kacmaya calisiyor. Bütün bu anlattıklarımız sadece son dort gün içinde yaşanan hadiseler.

DİKKAT! DİKKAT!... KATLİAMIN BÜYÜĞÜ BAYRAM GÜNÜ YAŞANACAK

Müslümanlar’ın boğazlarını keserek ve diri diri yakarak acımasızca katleden Budistler, ayrıca daha büyük bir tehditte de bulundular. Budistler Arakanlı Müslüman köylülere “Bekleyin, bu Kurban Bayramı'nda asıl siz kurban olacaksınız, siz kesileceksiniz” diyerek bölgeden ayrıldılar. Kurban Bayramı'nda büyük bir katliam beklenirken, İslam dünyasının ve dış dünyanın gelişmelerden haberi bile yok. Bölge Myanmar devleti tarafindan dış dünyaya tamamen kapatılmış durumda ve dışarıdan hiçbir haber alınamıyor.

Başta İslam dünyası olmak üzere tüm dünyanın ayağa kalkması ve bir an önce harekete geçmesi lazım. Yarin Arakan'da buyuk bir katilam yapılacak. Budistler Müslümanlar'ı Kurban Bayramı'nda boğazlarını keserek topluca katledecekler.

Burada Kurban Bayramı, 27 Ekim Cumartesi. Siz Türkiye'de Perşembe günü bayram yaparken, biz sizden iki gun sonra bayram yapacağız. Ancak önlem alnmazsa, kurban da bizzat Müslümanlar.

Yarın katliam yapılacak. Kurban Bayramı’nda Arakan’da büyük bir katliam olacak.

Yarın katliam yapılacak. Bu katliamı durdurun!

Yarın katliam yapılacak. Bu katliamı durdurun!

Yarın katliam yapılacak. Bu katliamı durdurun!

(Kaynak: Ufkumuz/ İbrahim Sediyani 

Etiketler : #Arakan'da   #3   #bin   #kişi   #ölüm   #yolculuğunda   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN