Anayasa Mahkemesi kararı açıkladı: AKP'nin kapatılması talebi reddedildi

Anayasa Mahkemesi, 3 günlük yoğun mesainin ardından, AK Parti'nin "laikliğe aykırı fiillerin odağı" olduğu, "sivil darbe" ile şeriat sistemini getireceği iddiasıyla kapatılması talebiyle açılan davada, "kapatma" değil, Hazine yardımının 1/2 oranında kesilmesine karar verdi.

30-07-2008


Anayasa Mahkemesi, 3 günlük yoğun mesainin ardından, AK Parti'nin "laikliğe aykırı fiillerin odağı" olduğu, "sivil darbe" ile şeriat sistemini getireceği iddiasıyla kapatılması talebiyle açılan davada, "kapatma" değil, Hazine yardımının 1/2 oranında kesilmesine karar verdi. 

 

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya tarafıdan AK Parti aleyhine açılan kapatma davasının karara bağlandığını açıkladı.

Haşim Kılıç kapatılmadığını açıklamadan önce de bir dizi uyarıda bulunurak şunları söyledi:

 

"Hiçbir arkadaşımız bu kapatma davasında karar verirken mutlu değil. Anayasa değiştirilmiyor kapatma davası tartışılıyor... 61 kişiyle ilgili ilgili siyasi yasak talebi var. Önemli konuların dava konusu haline getirilerek Anayasa Mahkemesi'nin önüne konulmuş olması bizi ve ülkeyi siyasal, ekonomik ve sosyal açıdan önemli sonuçlar doğurdu. 70 milyon halk gözünü Anayasa Mahkemesi'ne dikti. Tabi bu karar bundan önceki başörtüsü kararı diye adlandırılan AK Parti'nin kapatılması en önemli iki dava olarak önümüze geldi.

Bu davaların görülme süreci ile ilgili basın basın organları ve yazarlar ahlaki ve insani değerleri aşarak hakarete uğradık. Arkadaşlarımın duygu ve düşüncelerini ifade ediyorum. Üzüntülerimizi ifade ediyoruz. Bu mahkemenin kendi yaptığı planlama çerçevesinde yapılıyor.

Dışardan gelen baskılar neticesinde planlama yapmadık bundan sonra da yapmayacağız. Bu davaların gerek sosyal, ekonomik ve siyasal boyutları nedeniyle biz bu davanın bir an önce sonuçlandırılmasını istedik. Biz de bu ülkede yaşıyoruz. O nedenle bu konudaki bu davanın önemini toplumu ne kadar ilgilendirdiğini görmezden gelemezdik. Arkadaşlarımızı görevlendiriken bu çerçeveye dikkat ettik.

Raportör deneyimli ve birikimli arkadaştı. Dava ile ilgili raporunu yazdı. Arkadaşımız yanlız başına yazmadı 3 arkadaşımız yazdı.

Raportörün bu konudaki adı geçen arkadaşımızın neden tercih edildiği konusuna gelince başörtüsü raporunu da arkadaşımız yaptı. Enine boyuna araştırma yaptı. Arkadaşımız çok deneyimli biri olduğu için o tercih edildi." (Dünya Bülteni)

Etiketler : #Anayasa   #Mahkemesi   #kararı   #açıkladı:   #AKP'nin   #kapatılması   #talebi   #reddedildi   
YORUMLAR
  • omer bitlis   31-07-2008 14:21

    ortada bir terslik var "müslüman" olarak bilinen akp, laikliğe aykırı harakette bulunmaktan ve şeriat yanlısı olmaktan suçlanıyor ve "suçlu" olmadığı tesbit edilip "beraat" ediyor ve seviniyor buna üzülmesi lazım değilmiydi?!...

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN