Amerikan rüyası dedikleri işte bu: 22 milyon kişi işini kaybederken milyarderlerin serveti yüzde 10 büyüdü

Amerika’da 22 milyon kişinin işini kaybettiği ayda, Amerikan milyarderlerinin net servetlerinin yüzde 10 ya da 282 milyar dolar arttığı bildirildi.

25-04-2020


Fast Company’nin haberine göre bahsi geçen kişilerin net servetinin halihazırda yaklaşık 3,3 trilyon dolara ulaştığı aktarıldı.

Pandeminin neden olduğu ilk borsa çöküşünün net servetlerin bir kısmını azaltsa da ilerleyen haftalarda serveti yeniden artırdığı belirtildi. Örneğin Jeff Bezos’un serveti 12 Mart’ta 105 milyar dolara düşse de 15 Nisan itibarıyla servetinin 25 milyar dolar arttığı aktarıldı.

Öte yandan, Zoom’un CEO’su ve kurucusu Eric Yuan’ın da, piyasalar çökse de net servetinde artış yaşayan birkaç kişiden biri olduğu ve Yuan’ın servetinin 2,58 milyar dolar arttığı ifade edildi.

Institute for Policy Studies’in yeni raporuna göre, “pandemiyi fırsata çevirenler” ABD’deki eşitsizlik sorununun yalnızca bir kısmını oluşturuyor. Arka plandaysa 1980’den bu yana, milyarderlerin ödediği vergilerin yüzde 79 düştüğü belirtildi.

Institute for Policy Studies’in eşitsizlik ve kamu yararı programının direktörü Chuck Collins, “Hayırsever milyarderin gelirlerinin yüzde 0,0001’ni krizde insanlarla paylaştığına dair haberler okuyoruz fakat aslında onlarca yıldır, daha iyi kamu sağlığı altyapısı inşa etmek için kullanılabilecek vergilerini azaltmak için vergi kurallarını ihlal ediyorlar” ifadelerini kullandı.

Bahsi geçen raporun, iyi zamanlama sayesinde koronavirüsten kar elde eden milyarderlere dikkat çekeceği belirtildi. Raporu bir araya getirmek için Collins ve diğer yazarların Forbes’un yıllık olarak oluşturduğu dünyanın en zenginleri listesine referans verdiği de aktarıldı.

Forbes’un listeyi hazırlamak için 18 Mart’a göre verileri derlediği ve 7 Nisan’da da sonuçları açıkladığı ifade edildi. Collins, “Bunu hemen incelemeye başladık ve hikayenin üç hafta sonra aniden değiştiğini fark ettik. Onların anlattığı hikaye bakın pandemi gerçekten milyarderleri dahi etkiliyor, servetleri küresel olarak geçen yıla göre ve ABD açısından düştü diyordu. Üç hafta bekleyip bizim bulduğumuz şeyse geçen yılın toplam servetini aştıklarını ve yükselmeye devamettiğini gösteriyor” dedi.

Independent Türkçe’de yer alan habere göre, Collins, “Eşitsizlik Amerika’da daha önce de var olan bir durumdu. Pandemiye zaten gelir açısından kutuplaşmış bir şekilde girmiştik ve ne yazık ki bundan daha da kutuplaşmış bir şekilde çıkmak istemiyoruz” dedi.

2008 krizinin ardından milyarderlerin ekonomik çöküş öncesindeki servet seviyesine dönmesinin 30 aydan daha kısa bir süre aldığı bulgusununsa raporun bir diğer önemli noktası olduğu ifade edildi. Ayrıca servetlerin 2008 öncesindeki seviyeyi de çok kısa sürede aştığı aktarıldı. Ancak 2019 itibarıyla, Amerikan orta sınıfının 2007’deki net servet seviyesine dahi ulaşamadığının altı çizildi.

Şu ana kadar bazı milyarderler önemli bağışlarda bulunmuş olsa da Collins, hayırseverliğin eşitsizlik tartışmasına gölge düşürmesine izin verilmemesi gerektiğini aktardı.

Collins, “Hayırseverlik adil bir vergi sisteminin ve uygun biçimde finanse edilen kamu güvenliği ağının yedeği değil” dedi.

Milyonlarca Amerikalının kirasını ödemekte, alışveriş yapmakta ve pandemi sırasında hayatta kalmaya çalışmakta zorlandığını belirten Collins, felaket zamanlarının özellikle eşitsizliği gözler önüne serdiğini söyledi.

(İstanbul/Şarku’l Avsat)

Etiketler : #Amerikan   #rüyası   #dedikleri   #işte   #bu:   #22   #milyon   #kişi   #işini   #kaybederken   #milyarderlerin   #serveti   #yüzde   #10   #büyüdü   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN