Açlık grevindeki aktivisti narkozsuz ameliyat etmişler

Mısır'da açlık grevi yapan tutuklu aktivist Muhammed Sultan, çıktığı duruşmada çeşitli işkencelere maruz kaldığını ve tam bayıltılmadan ameliyat edildiğini söyledi

11-03-2015


Mısır kamuoyunda ‘Rabia Operasyon Odası Davası’ olarak bilinen yargılamada hakim karşısına çıkan aktivist Muhammed Sultan, her hangi bir siyasi bağlantısı olmamasına rağmen, 2 yıldır hapishanede tutulduğunu ve işkenceye maruz kaldığını söyledi.

25 Ocak 2013 tarihinde güvenlik güçlerinin babasını aramak için eve baskın yaptıklarını ifade eden Sultan babasını evde bulamayınca kendisini tutukladıklarını ifade etti.

Mahkemenin kafesten çıkarılmasına izin vermesinin ardından babasının yardımıyla tekerlekli sandalye ile hakim karşısına çıkan Muhammed Sultan, kendisine insani ve ahlaki prensipleri öğrettiği için babasıyla gurur duyduğunu söyledi.

20 sene Amerika’da yaşadığını söyleyen Sultan vatandaşlıktan vazgeçmesi karşılığında serbest bırakılacağının kendisine söylendiğini ancak bunu kabul etmediğini anlattı. Sultan açlık grevine ise medya şovu yapmak değil insan hakları ihlalleri nedeniyle başladığını dile getirdi. Muhammed Sultan işkenceye maruz kaldığını ve tam bayıltılmadan ameliyat edildiğini kaydetti.

16 Mart’a ertelenen davada hakim, Muhammed Sultan ve babasının hapsinin devamına karar verdi. Ayrıca duruşmaya katılmayan avukatlar sendikası mensubu iki avukata 500 Mısır Cuneyhi (65 Dolar) para cezası verildi.

Muhammed Sultan’ın beraat edebileceği tahmin ediliyor.

İKİ SENEDİR TUTUKLU

Suçsuz yere gözaltına alındıktan sonra mahkemeye de çıkarılmayan Muhammed Sultan, açlık grevine başlamıştı. Ailesinin ısrarına rağmen grevini sonlandırmayan Sultan, az miktarda süt ve bal içeren sıvı almayı ise kabul etmişti.

Geçtiğimiz yılın Mayıs ayında tekerlekli sandalye ile çıktığı mahkemede, kilolarının üçte birini kaybettiği görülen Sultan için doktorlar, her an ölebileceğini, çünkü kan değerlerinin kritik seviyeye ulaştığını söylemişlerdi.

Sultan, Ekim ayında bilincini kaybetmesi ve ağzından burnundan kan gelmesi nedeniyle Kahire Hastanesi'ne kaldırılmıştı. Ailesi ve arkadaşları Muhammed Sultan’ın durumuna dikkat çekmek için tutuklandığı gün olan 25 Ağustos gününü Uluslararası Eylem Günü (Global Day fo Action) ilan etmişti.

Etiketler : #Açlık   #grevindeki   #aktivisti   #narkozsuz   #ameliyat   #etmişler    
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN