ABD Mısır cuntasına askeri yardıma devam edecek

ABD'nin temmuz ayından bu yana askıya aldığı askeri yardımları serbest bıraktığı ve apaçi helikopterlerin de ülkeye gönderileceği bildiriliyor.

23-04-2014


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, Mısır’ın, ABD ile stratejik ilişkisini sürdürdüğüne ve Mısır-İsrail Barış Anlaşması altındaki yükümlülüklerine devam ettiğine yönelik Kongre’ye bildirimde bulunduğu bildirildi.

Amerikan haber ajansı AP ise Kongre kaynaklarına dayandırarak verdiği haberinde, bu bildirimin Mısır'a yönelik askıya alınan askeri yardımların bir kısmının önünün açılması anlamına geldiğini belirtti. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, yaptığı yazılı açıklamada, Dışişleri Bakanı Kerry’nin Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi ile telefon görüşmesi yaptığını kaydetti.

Psaki, "Bakan Kerry, Mısır’ın, terörizm ve silahların yayılması gibi uluslararası tehditlere karşı koymak da dahil ABD ile stratejik ilişkisini sürdürdüğüne ve Mısır-İsrail Barış Anlaşması altındaki yükümlülüklerine devam ettiğine yönelik Kongre’ye bildirimde bulunduğu bilgisini Bakan Fehmi ile paylaştı” ifadesini kullandı.

Kerry’nin, Mısır’ın "ABD için on yıllardan bu yana olduğu gibi önemli bir stratejik partner kalmayı sürdürdüğünü teyit ettiğini" belirten Psaki, şunları kaydetti:

“Ancak Kerry, görüşmesinde, Mısır’ın demokratik değişimi desteklemek için adımlar atmakta olduğu yönünde bir bildirimde ise henüz bulanamayacağını belirtti. Kerry, özgür, adil ve şeffaf seçimler düzenleme, ifade ve toplanma özgürlüğü ile medya üzerindeki kısıtlamaları azaltma da dahil olmak üzere demokrasiye geçiş taahhüdünü yerine getirmesi yönünde Mısır'a çağrıda bulundu. Kerry, Mısır'ın, vatandaşlarının evrensel haklarına saygı gösterdiği müddetçe daha güvenli ve refah dolu olacağını söyledi."

Amerikan haber ajansı AP ise Kerry’nin Kongre’ye yönelik bu bildiriminin, Mısır’ın ABD’nin bazı askeri ve terörle mücadele yardımlarına hak kazandığı anlamına geldiği yorumunda bulundu.

AP’nin haberinde, ismini açıklamayan bir Kongre yetkilisi, kararın, ABD’nin temmuz ayından bu yana askıya aldığı Mısır’a Apaçi helikopterleri göndermesinin önünü açtığını söyledi. Haberde, bu kararın, Apaçilerin yanı sıra ABD’nin Mısır’a yönelik askıya aldığı yıllık 1,3 milyar dolarlık askeri yardım paketinin bir kısmını serbest bırakmasına imkan tanıdığı belirtildi.

 

10 APAÇİ HELİKOPTER GÖNDERİLECEK

 

ABD Başkanı Barack Obama’nın, Mısır’ın Sinai Yarımadası'nda terörle mücadelesini desteklemek için 10 Apaçi helikopterini Mısır'a göndermeye karar verdiği bildirildi. 

Pentagon Sözcüsü Amiral John Kirby, yaptığı yazılı açıklamada, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'in, Mısır Savunma Bakanı Sıdkı Subhi ile telefonda görüştüğünü kaydetti.

Hagel’in, görüşmede, Subhi’ye, "ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Mısır’ın, terörizm ve silahların yayılması gibi uluslararası tehditlere karşı koymak da dahil ABD ile stratejik ilişkisini sürdürdüğüne ve Mısır-İsrail Barış Anlaşması altındaki yükümlülüklerine devam ettiğine yönelik kısa zaman sonra Kongre’ye bildirimde bulunacağını söylediğini" bildirdi.

Dünya Bülteni

Etiketler : #ABD   #Mısır   #cuntasına   #askeri   #yardıma   #devam   #edecek   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN