ABD'li tink-tankçi darbeyi üç ay önce haber vermiş

Ankara Strateji Enstitüsü Başkanı Mehmet Özcan, "Amerika'da think-thanklerde çalışan bir uzman, iki üç ay önce paylaşmıştı ve iki üç ay içinde kıptiler darbe yapacak demişti. Bu, dış güçler bağlamında sadece iç dinamiklerle açıklanmayacak net bir veridir. Bu bilgi olayın evet içeride toplumsal sorunlar yumağı var doğru ama son bir yılda ortaya çıkmadı bu sorunlar, kadim şekilde zaten devam eden şeyler bunlar" diye konuştu.

05-07-2013


Mısır'daki askeri darbe ve sonrasındaki gelişmeler TRT Haber'de yayımlanan Neler Oluyor Programı'nda ele alındı.

TRT Haber Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Böken'in sorularını cevaplayan uzmanlar, ülkedeki süreci değerlendirdi.

"Neler Oluyor" bu kez Mısır özel yayını ile ekranlardaydı. 
 
Türkiye'nin önde gelen uzmanları, ülkeyi darbeye götüren süreci konuştu. 
 
ESS
 
Darbe üzerinde iç dinamikler kadar dış dinamikler de dikkat çekiciydi. 
 
(VTR MEHMET ÖZCAN-ANKARA STRATEJİ ENSTİTÜSÜ BAŞKANI)
 
37.50 Amerika'da think-thanklerde çalışan bir uzmanla, iki üç ay önce paylaşmıştı ve iki üç ay içinde kıptiler darbe yapacak demişti. Bu, dış güçler bağlamında sadece iç dinamiklerle açıklanmayacak net bir veridir. Kıptiler darbe yapacak diye. Bu bilgi olayın evet içeride toplumsal sorunlar yumağı var doğru ama son bir yılda ortaya çıkmadı bu sorunlar, kadim şekilde zaten devam eden şeyler bunlar.
 
(PROF. DR. TALİP KÜÇÜKCAN)
45.07 Darbeler,  Türkiye de dahil olmak üzere hiç bir yerde dış desteksiz olmaz. Devrimler olur ama halk alır devirir. Ama hiç bir darbe dış desteksiz olmaz burda da izlerini görmek mümkün. 
 
Programda Avrupa ülkelerinin ve Amerika Birleşik Devletleri'nin tutumu da ele alındı. 
 
Uzmanlar, bu ülkelerin darbe karşısındaki sessizliğini eleştirdi.
 
(PROF. DR. TALİP KÜÇÜKCAN)
 
44. Nasıl biliyoruz Batı'yı? Çoğulculuğun olduğu bu anlamda da öykündüğümüz Türkiye'nin de üye olmaya çalıştığı, bir dünya ama bugün baktığımızda çok dolaylı bir şekilde tarihin gerisine düşmüş durumda çünkü bu bahsettiği değerlerin hiç birisi ile uyuşan bir tutum değildir. 
 
(PROF. DR. ÇAĞRI ERHAN)
 
46.30 İlk defa Arap dünyasında demokratik bir seçim oldu ve bu neticeyi sindiremedi batı,  diyoruz ama aslında öyle değil.2006 da filistinde parlamento seçimleri oldu, enterasandır. Batının tavrı, sürpriz olmaması gerektiğini gösteren bir örnektir. Ne oldu orda. Bütün Şartları batı hazırladı.////Herkes fetihin kazanacağını bekliyordu hamas kazandı öyle olunca şartları hazırlayan, ilk açıklamalarında hiç biri bu seçimin adil olduğunu söylemedi.//Yani benim arzu ettiğim çıkarsa tanırım saygı duyarım ne oldu filistinde bir savaş yaşandı.
 
 
(PROF. DR. MEHMET ÖZCAN )
1.00.55 Dün darbe oldu, akşam başbakan 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Hangi yargılama ile. //Şimdi burda hiç bir tepki vermeyen ab veya amerikanın illlegal bundan sonra olacak cadı avlarında da ses çıkaracağını düşünmüyorum
 
Peki ülke bundan sonra ne ile karşı karşıya kalacak.
 
Uzmanlar hem iyi hem kötü senaryoları değerlendirdi. 
 
(PROF.DR.  ÇAĞRI ERHAN )
(ikinci klip) 10.00 Eninde sonunda ama iktisadi şartların da olgunlaşması ile beraber// belli bir süreç içinde bugünkünden çok daha iyiye gidebilir.//11.04 Yavaş yavaş demokratik sartlar yerleştikçe//bu yeni dönemde müslüman kardeşler de bir muhasebe yapacak. 
 
(MEHMET ÖZCAN)

Ankara Strateji Enstitüsü Başkanı Mehmet Özcan, "Amerika'da think-thanklerde çalışan bir uzman, iki üç ay önce paylaşmıştı ve iki üç ay içinde kıptiler darbe yapacak demişti. Bu, dış güçler bağlamında sadece iç dinamiklerle açıklanmayacak net bir veridir. Bu bilgi olayın evet içeride toplumsal sorunlar yumağı var doğru ama son bir yılda ortaya çıkmadı bu sorunlar, kadim şekilde zaten devam eden şeyler bunlar" diye konuştu.

Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Talip Küçükcan ise darbelerin, Türkiye de dahil olmak üzere hiç bir yerde dış desteksiz olmacağının altını çizdi.

Ankara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Çağrı Erhan, "İlk defa Arap dünyasında demokratik bir seçim oldu ve bu neticeyi sindiremedi Batı, diyoruz. Ama aslında öyle değil. 2006'da Filistinde parlamento seçimleri oldu, enterasandır. Batının tavrı, sürpriz olmaması gerektiğini gösteren bir örnektir. Ne oldu orda. Bütün şartları batı hazırladı. Herkes El-Fetih'in kazanacağını bekliyordu Hamas kazandı. Öyle olunca şartları hazırlayan, ilk açıklamalarında hiç biri bu seçimin adil olduğunu söylemedi. Yani benim arzu ettiğim çıkarsa tanırım saygı duyarım. Ne oldu Filistinde bir savaş yaşandı." diye konuştu.

(Kaynak: TRT Haber) 

Etiketler : #ABD'li   #tinktankçi   #darbeyi   #üç   #ay   #önce   #haber   #vermiş   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN