ABD İran'la nükleer anlaşmadan çekildi, AB tepkili

ABD Başkanı Donald Trump, nükleer anlaşmanın tek taraflı korkunç bir anlaşma olduğunu belirterek çekileceklerini açıkladı. AB'den yapılan açıklamada, "(ABD'nin İran ile nükleer anlaşmadan çekileceği açıklaması) Uluslararası toplum olarak nükleer anlaşmayı koruyacağız." denildi.

09-05-2018


ABD Başkanı Trump, ülkesinin İran'la nükleer anlaşmadan ayrılacağını ve 2015'te askıya alınan İran yaptırımlarının yeniden uygulanacağını açıkladı.

Trump, Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, İran rejiminin nükleer silah üretme yeteneğini yok etmek gerektiğini, bu anlaşmanın buna olanak vermediğini söyledi.

İran’ın; Hamas’a, El Kaide’ye ve Hizbullah’a destek verdiğini, terörü desteklediğini savunan Trump, "2015’te yönetim, öteki ülkelerle anlaşmaya imza attı. Bunun, bizi ve müttefiklerimizi nükleer silahlardan koruması gerekiyordu. Ama bu anlaşma İran’ın uranyum üretmesine olanak sağladı. Bu felaket anlaşmayla İran yalanlarını sürdürdü. Anlaşma İran’ın yalanlarının önünü kesmedi, yalnızca askeri ve ekonomik olarak büyümelerine yol açtı. Bu utanç verici anlaşma barış getirmedi. Anlaşmadan çekildiğimizi duyuruyorum. İran’a en üt düzeyde yaptırımlar uygulayacağız" dedi.

ABD'NİN BM TEMSİLCİSİNDEN TRUMP'A DESTEK

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran nükleer anlaşmasından çekilerek kesinlikle doğru bir karar verdiğini söyledi.

Haley, Trump'ın ülkesinin İran'la nükleer anlaşmadan ayrılması kararının ardından yazılı bir açıklama yaparak, Trump'a destek verdi.

Haley, açıklamasında, ''Başkan İran nükleer anlaşmasından çekilerek kesinlikle doğru bir karar verdi. Bu, İran’ın uluslararası kötü faaliyetlerinin daha da kötüleşmesine izin veren korkunç bir anlaşmaydı. İran'ın nükleer silahlar edinmesine kesinlikle izin vermemeliyiz ve Amerika ve müttefiklerini tehdit etmeye devam eden teröre verdiği desteği engellemeliyiz.'' ifadelerini kullandı.

İRAN İLE NÜKLEER ANLAŞMA NELERİ İÇERİYOR?

14 Temmuz 2015'de İran ve 6 büyük güç; ABD, Çin, Rusya, Almanya, Fransa ve İngiltere ile nükleer faaliyetlerini sınırlandırmaya karşılık ekonomik yaptırımların kaldırılmasına yönelik bir anlaşma imzaladı.

ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya ile İran arasında 2015 yılında nükleer anlaşma yapıldı.

Anlaşma koşulları İran'ın zenginleştirilmiş uranyumu büyük anlamda azaltması ve nükleer silah yapmaya yetecek düzeye çıkarmamasını öngörüyor.

AB FARKLI DÜŞÜNÜYOR

ABD Başkanı Donald Trump'ın İran nükleer anlaşmasından çekilme kararı aldığını açıklamasının ardından Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB'nin birlik içinde hareket edeceğini belirtti. AB'den yapılan açıklamada, "(ABD'nin İran ile nükleer anlaşmadan çekileceği açıklaması) Uluslararası toplum olarak nükleer anlaşmayı koruyacağız." denildi.
 

Sosyal medya hesabından bir mesaj paylaşan Tusk, "ABD Başkanı Donald Trump'ın İran nükleer anlaşması ve ticarete ilişkin politikalarına karşı AB birlik içinde hareket edecek." ifadesini kullandı.

AB liderlerinin 17 Mayıs'ta Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da bir araya geleceğini hatırlatan Tusk, İran nükleer anlaşması ve ticaret konularının zirvede gündeme geleceği bilgisini paylaştı.

MACRON: ÇEKİLME KARARINDAN ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ

 

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, "Fransa, İngiltere ve Almanya Trump'ın İran nükleer anlaşmasından çekilme kararından dolayı üzüntü duyuyor." dedi.

(İslam ve Hayat / Dünya Bülteni)

Etiketler : #ABD   #İran'la   #nükleer   #anlaşmadan   #çekildi   #   #AB   #tepkili   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN