ABD İHA'ları bugüne kadar en az 500 sivili katletti

Birleşmiş Milletler soruşturma ekibinin hazırladığı bir raporda insansız hava araçlarınının bilinenlerden çok daha fazla sivil katlettiği ortaya çıktı.

19-10-2013


Son yıllarda ABD tarafından "terörizmle mücadele" adı altında insansız hava araçlarının kullanımı yaygınlaştı. BM'de konuyla ilgili hazırlanan bir ara raporda Pakistan'da en az 400 sivilin Amerikan insansız hava araçları tarafından katledildiği bildirildi. Bu sayının ABD'nin verdiği resmi rakamlardan çok daha fazla olduğu kaydedildi.

BM özel raportörü Ben Emmerson ABD'yi savaş bölgesi dışında ölümcül güçler kullanarak uluslararası yasal normlara meydan okumakla suçladı.

Soruşturma ocak ayında başladı ve sonbaharda son ermesi planlanmıştı. Soruşturma insansız hava araçlarıya saldırının yasallığını gözden geçirilmesini ve dünya çapında 500'e yaklaşan sivil ölümlerin incelemesini öngörüyordu.

Ancak Emmerson tek tek insansız hava saldırılarının verilerinin direkt topladığında -ki genellikle ücra bölge ve düşman mevkiinde gerçekleşiyor- beklenenden daha uzun zaman aldığını ve raporlarının bu yılın sonuna kadar tamamlanamayacağını söyledi.

Özel raportör bun yerine o gelecek hafta BM'de tartışılmak üzere ara bir rapor ortaya çıkardıklarını belirtti.

Amerikalı yetkililer sürekli olarak sivil kayıpların düştüğünde, yılda hassas hedeflere yapılan saldırıların "tek haneli rakamlarda" olduğunda ısrarcı.

Emmerson'un raporunda Pakistan yönetiminin istatistiklerinde, geçen on yılda Pakistan'da insansız hava araçlarıyla yapılan saldırılarda 2.200 kişinin öldüğü ve bunların en az 400'ünün sivil olduğu aktarıldı. Emmerson raporda "Yetkililer gösterdi ki, eksik bildirim ve etkili soruşturma engellemeleri nedeniyle bu rakamlar küçümsenme eğiliminde" diye yazdı.

BM son 18 ayda Afganistan'da 31 sivilin insansız hava araçları tarafından katledildiğini söylüyor. Emmerson'a göre Yemen'de bu rakam 15-58 iken, Irak veya NATO'nun Libya'da 2011 yılında yaptığı operasyonlardaki istatistikler mevcut değil.

İnsansız hava araçlarıyla yapılan saldırılar Pakistan'da çok fazla tepki çekiyor. Yönetim açık olarak füze saldırılarının egemenliklerini ihlal ettiği gerekçesiyle kınıyor. Politikacı veya askerlerin bu misyonun yerine getirilmesi için bir onay verdiklerine dair henüz bir kanıt yok.

Destekleyenler Reaper ve Predator hava araçlarının Pakistan'daki üst düzey El Kaide liderleri ve diğer gruplarla mücadelede etkin olduğunda ısrarcı.

Aynı zamanda İngiltere'de insan hakları savunuculuğu yapan Emmerson, ABD'nin kayıplarla ilgili verilerin açıklanmasındaki hataları nedeniyle eleştiriyor ve saldırlarla ilgili yasal meşruiyetin açıklanması çağrısında bulunuyor.

(Küre Medya)

Etiketler : #ABD   #İHA'ları   #bugüne   #kadar   #en   #az   #500   #sivili   #katletti   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN