ABD elçisi emretti, Türkiye İran'a ambargoyu fiilen başlattı

ABD'nin Türkiye Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin, "Türkiye bir karar vermelidir" sözlerinden sonra, Türkiye İran'dan alınan doğalgazı azaltacağını açıkladı.

01-04-2012


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran'dan alınan petrolün bir kısmının, Libya'dan sağlanması için çalışma başlatıldığını açıkladı. Mecliste gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, Libya'dan 2012 yılı içinde yaklaşık 1 milyon ton civarında ham petrol alacaklarını söyledi. Yıldız,  "Bunu özel sektör TÜPRAŞ kanalı ile alacağız. Bu yıl Libya'dan ham petrol alımını başlatmış bulunuyoruz. Libya'nın normalleşmesi adına ve ticaret hacmimizin iki taraflı artması adına da bu kararımızın doğru olduğuna inanıyoruz. İran'dan ham petrol alımı dolayısıyla bir miktar düşmüş olacak" diye konuştu.

 
"LİBYA'DAN PETROL ALIMI BAŞLATTIK"
 
Yıldız, şöyle devam etti:
 
"Biz 5 ülkeden doğalgaz ve 11 ülkeden ham petrol alıyoruz. Bu ülkelerin hem sayısını hem güzergahını artırmak istiyoruz. 9 yıldan beri yürüttüğümüz politikaların başında bu bulunuyor. Şu anda uluslararası konjonktür, yeniden yapılanma, İran ile ilgili bazı yaptırımları sundu. Bu yaptırımlarla ilgili BM kararının hukuken bizi bağladığını, diğer kararların bizi bağlamadığını söylemiştim. Bu başlığımızda herhangi değişme yok. Ancak dün gerek İran ile yaptığımız görüşmelerde, gerekse bizim bu politikalarımız çerçevesinde TÜPRAŞ ile yaptığımız görüşmelerde, İran'dan aldığımız petrolün bir kısmının Libya ile bu yıl içinde değiştirilmesine dönük çalışma başlattık, karar aldık.
 
Libya'dan 2012 yılı içinde yaklaşık 1 milyon ton civarında ham petrol alacağız. Bunu TÜPRAŞ kanalı ile alacağız. TÜPRAŞ'a söylediğimiz şudur: Türkiye'nin arz güvenliği ile ilgili, ham petrol tedariki ile ilgili herhangi bir sıkıntının söz konusu olmadığını, buna olabildiğince dikkat etmeleri gerektiğini ve bütün ihtiyacının da karşılanması ile ilgili yine ihtiyaçlarımızın göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledik.
 
Bu durumda 2012 yılı içinde özellikle Libya'dan alacağımız ham petrolün, İran'dan düşürülmesi ile ilgili karar ortaya çıkmış oldu. Bu bizim uzun süreden beri devam ettiğimiz bir konudur. Aynı zamanda Suudi Arabistan'da bir kısım spot alımların veya uzun dönemli kontratlarla birlikte yapılabilecek bir yapılanmaya doğru gittiğimizi söyleyebilirim.
 
Dolayısıyla geçen yıl içinde Libya'dan almamıştık. Bu yıl Libya'dan ham petrol alımını başlatmış bulunuyoruz. Libya'nın normalleşmesi adına ve ticaret hacmimizin iki taraflı artması adına da bu kararımızın doğru olduğuna inanıyoruz. Dolayısıyla İran'dan petrol alımı bir miktar düşmüş olacak."
 
TÜPRAŞ'TAN YÜZDE 20 AMBARGO
 
Yıldız'ın açıklamalarının ardınan TÜPRAŞ'tan konuya ilişkin, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada ise, "Gelişen konjonktür çerçevesinde yapılan değerlendirmeler sonucunda İran'dan ham petrol alımlarının yüzde 20 oranında azaltılmasına karar verilmiş olup, azaltılan bu miktar diğer kaynaklardan karşılanacaktır" denildi.
 
ABD'nin Türkiye Büyükelçisi Francis Ricciardone dün bir açıklama yaparak Türkiye'nin İran'a yönelik ambargo konusunda bir karar vermesi gerektiğini söylemişti. Taner Yıldız, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin, dün yaptığı İran'ın nükleer faaliyetlerine ilişkin konuşmasındaki bazı ifadeleri diplomatik açıdan nasıl değerlendirdiği sorusuna, şu yanıtı verdi:
 
"Ben söylemlerimde uluslararası diplomasi ve nezakete dikkat etmeye çalışıyorum. Ama herkesin bu konuya nasıl dikkat ettiğinin de yorumlarını yapmak durumunda değilim. Sayın Büyükelçi'nin o tarz bir ifadesinin olmadığını ümit etmek istiyorum. Konuşmada tabii ki bunları da dile getiririz ama ben onu kastetmediğini düşünüyorum."
 
(Kaynak: Press Medya)

Etiketler : #ABD   #elçisi   #emretti   #   #Türkiye   #İran'a   #ambargoyu   #fiilen   #başlattı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN