ABD'den Yemen'de iki taraflı silahlandırma oyunu

ABD’nin Yemen’de birbiriyle savaşan Husilere ve Arap koalisyonuna çift taraflı ‘silah yardımı’ sürüyor. Yemen hükümetine 2007’den beri gönderdiği silahları isyancı Husilerin eline geçen ABD son olarak, “Suudi Arabistan’a silah gönderimini hızlandırdık, istihbarat paylaşımımızı artırdık” dedi.

09-04-2015


ABD İran ile nükleer müzakereleri Ortadoğu istikrarına katkı sağlayacağı iddiasıyla yürütürken diğer yandan bölgesel savaş riski taşıyan Yemen konusunda tarafları barışçıl çözüme zorlamak yerine silah sevkiyatlarını hızlandırıyor. Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da ABD Büyükelçiliği'nde toplantı yapan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Tony Blinken, “Suudi Arabistan'ın çabalarına destek olarak, silah gönderimini hızlandırdık, istihbarat paylaşımımızı artırdık ve Suud operasyon merkezinde ortak koordinasyon planlama hücresi kurduk” diye konuştu.
Öte yandan, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Steve Warren da Blinken'ın sözlerine ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bunlar, müttefik ulusların mevcut siparişlerine ve mühimmatların tükenmesine bağlı yeni isteklerin birleşimi” ifadesini kullandı.
SİLAHLAR 'KAYBOLDU'
Öte yandan geçtiğimiz Mart ayında ABD'nin, 2007'den itibaren 'teröre karşı savaşması' Yemen Hükümetine gönderdiği silah ve askeri teçhizatın izini kaybettiği ortaya çıkmıştı. Kayıp silahların İran destekli Husilerin eline geçmiş olabileceği düşünülüyor.
MUSUL'DAKİ GİBİ
Yemen'e yapılan silah yardımı kapsamında askeri ekipmanlar, makineli tüfekler, askeri araçlar, helikopter ve askeri uçaklar olduğu belirtiliyor. İsmini saklı tutan bir Pentagon yetkilisi silahların nereye gittiği konusunda net bir kanıtın olmadığını ve bulunmalarının çok zor olduğunu ifade etmişti. ABD destekli Yemen Ordusu, Musul'da IŞİD karşısında Irak ordusunun yaptığına benzer şekilde Husilerin başkent Sana dahil, Yemen'in şehirlerini ve zırhlı araçları ele geçirmesine seyirci kalmıştı.
Aden körfezi ısınıyor
İran Deniz Kuvvetleri, Aden Körfezi ve Babu'l-Mendeb boğazına lojistik destek gemisi ve destroyerden oluşan bir filo gönderdi. İran devlet televizyonuna konuşan İran Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Habibullah Seyyari, dün sabah yola çıkan 34. Filo'da Buşehr lojistik destek gemisi ile Alborz destroyerinin yer aldığını belirtti. Filonun görevinin “İran gemilerinin deniz yolu güvenliğinin sağlanması ve İran'ın açık denizlerdeki çıkarlarının korunması” olduğunu ileri süren Tuğamiral Seyyari, Aden Körfezi'ne doğru yola çıkan 34. Filonun görev süresinin ise yaklaşık 3 ay süreceğini kaydetti. Seyyari filonun gönderilmesinde Yemen'deki çatışmaların etkisinin olduğu yönündeki iddiaları ise reddetti.
Yemendiplomasisi
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Türkiye, Pakistan, İran arasındaki diplomasi trafiğinin bir parçası olarak Yemen konusunu görüşmek üzere Umman ve Pakistan'a ziyarette bulunmak üzere başkent Tahran'dan ayrıldı. İlk olarak Umman'ı ziyaret edecek olan Zarif'in, temaslarının ardından Çarşamba akşamı Pakistan'a gideceği belirtildi.

Silah depoları vuruldu
Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerine bağlı uçakların, Yemen'in başkenti Sana'nın güneyinde yer alan Senhan beldesinde devrik lider Ali Abdullah Salih yanlısı özel kuvvetlere ait Rimetu Hamid kampındaki silah depoları ile Lahic ve El-Beyda kentlerindeki Husi hedeflerini bombaladı.

(Yeni Şafak)

Etiketler : #ABD'den   #Yemen'de   #iki   #taraflı   #silahlandırma   #oyunu   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN