ABD Afgansitan'da forfor bombası kullanıyor

ABD, 2004 yılında Irak direnişinin en yoğun olduğu Felluce'de yaptığı ve beyaz fosfor kullandığı saldırının bir benzerini, Afganistan'ın Helmand eyaletine bağlı Merce kentinde gerçekleştiriyor.

16-02-2010


ABD, 2004 yılında Irak direnişinin en yoğun olduğu Felluce'de yaptığı ve beyaz fosfor kullandığı saldırının bir benzerini, Afganistan'ın Helmand eyaletine bağlı Merce kentinde gerçekleştiriyor.

Irak'ta işgale en fazla direnen kentlerden biri olan Felluce'ye 2004 yılında fosfor ve uranyum bombalı bir saldırının benzeri, Afganistan'ın Helmand eyaletinde başlatıldı. ABD'nin 2004 yılında Irak direnişinin en yoğun olduğu kent olan Felluce'de kadın ve çocuk binlerce kişinin üzerine fosfor bombası yağdırmış ve binlerce kişi hayatını kaybederken, binlercesi de sakat kalmıştı. Saldırıda kullanılan beyaz fosfor sebebiyle, yeni doğan çocuklardaki sakatlık ve kanser oranlarında büyük artış görülmüştü.

HALKA ‘DİRENİŞ BOŞUNA' MESAJI

Taliban'la baş etmekte zorlanan ve büyük kayıplar veren Afganistan'daki işgal güçleri, dün itibariyle Amerikan, İngiliz, Fransız ve Kabil Hükümeti'ne bağlı güçlerin de katıldığı saldırıya başladı. Helmand eyaletinin Marjah kentine helikopterler ve ağır silahlarla konuşlanan işgal güçleri, ‘Müşterek' ismini verdikleri saldırıyla Taliban'ı ortadan kaldırmayı amaçlıyor; ancak saldırının amacının bölge halkını ‘kanla' susturarak direnişin ‘boşuna' olduğu mesajı verilmek istendiği belirtiliyor.

KARZAİ'DEN DE ONAY ALINDI

9 yıllık işgalden bu yana gerçekleştirilen en büyük operasyon olduğu belirtilen Helmand'daki saldırı öncesi sivillerin bölgeyi terketmesi çağrısına şimdiye kadar sadece 400 kişinin uyduğu ifade edilirken, saldırı için Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'den de onay alındığı kaydedildi. Geçtiğimiz ay Londra'da yapılan Afganistan Konferansı'nda alınan ‘Taliban'la diyalog' kararının ardından gelen saldırının ülkeyi daha da kötüye götüreceği ifade ediliyor. Saldırının yoğunlaştığı Marjah kenti ve yakınlarında 125 bin kişinin yaşadığı kaydediliyor.

ABD, İÇİNDEKİ KRİZİ SAVAŞLA BİTİRMEK İSTİYOR

Saldırı sebebiyle bir açıklama yapan Londra merkezli Savaş Karşıtı Koalisyonu, ABD'nin bu saldırıyla işgale karşı direnen halka direnişin boşuna olduğu ve direnişin ‘kan ve yıkımla' sonuçlanacağı mesajı vermek istediğini bildirerek, ABD'nin Irak ve Afganistan'daki savaşlarının ABD kapitalizminin içine düştüğü krizi dengelemek için başlatıldığını ve amacın İran Körfezi ve Orta Asya'daki enerji yollarına sahip olmak olduğunu belirtti.

Açıklamada, Obama yönetiminin 1 yıl önce Beyaz Saray'da göreve başladığında Felluce, Ebu Gureyb, Guantanamo, Blackwater gibi katliam ve işkenceyle anılan kavramların, tarihin karanlık sayfalarında kalacağınının düşünüldüğü kaydedilerek, Afganistan'daki saldırının Bush yönetiminin suçlarının Obama tarafından da devam ettirileceğini gösterdiği kaydedildi.

(Kaynak: Vakit)

Etiketler : #ABD   #Afgansitan'da   #forfor   #bombası   #kullanıyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN