2017 yılında hayatını kaybeden, Konya’nın önemli alimlerinden olan Ali Küçük Hoca, Ramazan ayına ilişkin verdiği bir sohbette bu mübarek ayı tayin edenin hilal olduğunu ve gök bilimleri hesaplarına itibar edilemeyeceğini belirtmiştir.Yakalandığı kanser hastalığı nedeniyle 2017 yılında Hakk'a irtihal eden Ali Küçük Hocaefendi, Konya’nın önemli din ve ilim adamlarındandı.

09-04-2020


Yakalandığı kanser hastalığı nedeniyle 2017 yılında Hakk'a irtihal eden Ali Küçük Konya’nın önemli alimlerindendi.

Ramazan ayına ilişkin verdiği bir sohbette hilalin görünmesi olayına değinen Küçük, on bir ayın sultanı Ramazan'ı tayin edenin hilal olduğunu dile getirmiştir. Konuya ilişkin Bakara suresinde geçen ayetler üzerinden sohbetine başlayan Ali Küçük Hoca, Ramazan ayını tayin edenin hilal olması konusuna ilişkin birçok hadis-i şerifin de mevcut olduğunu belirtmiştir.

Peygamberimizin Buhari'den aktarılan "Hilali görünceye kadar oruç tutmayın. Eğer üzeriniz bulutlanır da hilali göremezseniz o zaman 30 günü ölçü yapın" hadis-i şerifine değinen Hocaefendi, Ebu Davud'dan aktarılan "Şaban ayının sayısını otuza tamamlayın" hadis-i şerifiyle de bu otuzun nasıl ölçü yapılacağını dile getirmiştir.

"Hilali araştırmak tüm Müslümanlara vaciptir"

Sohbetine "Bu meselede kesinlikle içtihada yer yoktur" diyerek devam eden Küçük Hocaefendi, bazen İslâmi ayların 29 çekebileceğine ve bu durumlarda bir delile ihtiyaç duyulduğunu onun da hilalin bizzat görülmesi olduğunu söylemiştir. anne porno "Göreni duymakla amel etmek de görmeye dayanan bilgiyle amel etmek sayılmıştır" diyen Hocaefendi, "Bir kişi delildir. İki kişi delildir gibi sözler söylenmiştir" diye belirtmiştir.

"Hilali araştırmak tüm Müslümanlara vaciptir" diyerek hilalin görülmesinin aslında ne kadar önemli olduğunu belirten ilim adamı Ali Küçük Hoca, bu vazifeden kaçan Müslümanların, bu vazifeyi yerine getiren Müslümanları yalanlamaya hiçbir zaman haklarının olmadığını belirtmiştir.

Sohbetinin devamında gökbilimine değinen Hocaefendi "Bu konuda gökbilimi hesaplarına itibar edilmez. Zira gökbilimi hesapları hilali görmeye dayalı bir bilim değil, bu konuda delil getirmeye dayanan bir ilimdir." demiştir ve bu konunun üzerinde durmuştur.

"Hesaba göre bir hayat yaşamaya alışmış insanların..."

"Ramazanın subutunu bu ilme bırakmak demek, tüm Müslümanların bu ilme uymaya ve taklide zorlamak demektir. Böylece, Allah korusun Müslümanlar bir ibadette aracılara mecbur bırakılmış ve hilali araştırma ibadet ve zevkinden mahrum bırakılmışlardır demektir." diyen Ali Küçük Hoca, ayın Rabbimizin ayetlerinden biri olduğunu ve bizlerin de bu ayetlerle sürekli karşı karşıya gelmemiz istendiğini belirterek, "Hesaba göre bir hayat yaşamaya alışmış insanların ne gökteki ayetlerden, ne de yerdeki ayetlerden haberi olmamaktadır." demiştir.

Etiketler : #   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN