9 aylık "barış görüşmeleri" sürecinde 59 Filistinli katledildi

Siyonist rejim ile kukla Filistin yönetimi tam 9 aydır barış masasında. Temmuz'da başlayan müzakerelerle birlikte İsrail'in Kudüs ve Batı Şeria'daki baskısı da katlandı. Barış masasında geçen 9 ayda 59 Filistinli katledildi, 3000 kişi göz altına alındı.

22-03-2014


Siyonist rejim ile kukla Filistin yönetimi tam 9 aydır barış masasında. Temmuz'da başlayan müzakerelerle birlikte İsrail'in Kudüs ve Batı Şeria'daki baskısı da katlandı. Barış masasında geçen 9 ayda 59 Filistinli katledildi, 3000 kişi göz altına alındı.
 
2013 Temmuz ayında Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry'nin ısrarlı tutumu sonucu Filistin yönetimi ile İsrail arasında barış görüşmeleri başladı. Masaya otururken Filistin'in şartı işgalin son bulması, yerleşim birimi inşaatlarının durdurulması, 67 sınırlarına dönülmesi, esirlerin serbest bırakılması ve bağımsız Filistin Devletinin kurulmasıydı.
 
İsrail daha masaya oturmadan bu şartların çoğuna direk "hayır" dedi. İsrail, 1967 sınırlarına dönülmesi ve Kudüs konularında asla taviz verilmeyeceğini açıkladı.
 
Barış sürecine 2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'ndeki Hamas yönetimi dahil edilmedi. Süreç başlarken herkes İsrail'in Kudüs ve Batı Şeria'daki yasa dışı yerleşimlere son vermesini bekledi ancak İsrail yönetimi peş peşe yeni yerleşim birimi inşaatlarına onay verdi.
Gelinen noktada 9 aylık barış sürecinde Kudüs ve Batı Şeria'daki İsrail baskısı sürekli arttı. Yerleşim birimi inşaatları çoğaldı. 9 ayda 10 bin 509 yeni konut inşaatı yapıldı.
 
Filistin Kurtuluş Örgütü bu raporu yayınladıktan bir gün sonra İsrail'den Batı Şeria'da 2 bin 372 konut inşaatına daha onay verildi.
Kudüs ve Batı Şeria'da işgal artınca tansiyon yükseldi. Filistinlilerin protestoları hep silahlı müdahaleyle son buldu. İsrail askerlerinin saldırılarında 9 ayda tam 59 Filistinli katledildi.  Son olarak Batı Şeria'daki Cenin mülteci kampına yapılan baskında aralarında İzzettin Kassam Tugaylarının komutanının da bulunduğu 3 kişi öldürüldü. 9 aylık süreçte İsrail saldırılarında 897 Filistinli ise yaralandı.
Bu süre içerisinde İsrail askerleri toplam 3 bin 767 ev baskını yaptı. Bu baskınlarda 3 bin Filistinli göz altına alındı. Göz altına alınanların 200 kadarı çocuktu. Şubat ayında sadece 10 günlük dilimde tam 33 çocuk İsrail askerleri tarafından kelepçelenerek, sorgulama merkezlerine götürüldü.
 
İsrail barış sürecinde Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerini de arttırdı. Müslümanların ilk kıblesine yönelik provokatif ziyaretler çoğaldı. Bu ziyaretlere tepki gelince İsrail askerleri 9 ayda defalarca Mescid-i Aksa'ya girdi ve kutsal mekanı savaş alanına çevirdi.
İsrail ayrıca Mescid-i Aksa'nın bölünüp bir bölümünün sinagoga çevrilmesi yönündeki yasa tasarısını parlamentoya getirdi. Knesset'te oylanan tasarı yasalaşırsa Yahudiler de Mescid-i Aksa'ya girip rahatlıkla ibadet edebilecekler.
 
Bununla birlikte Gazze'deki abluka devam etti. İsrail sadece anlaşma gereği Oslo öncesi yani 1993'ten önce İsrail cezaevlerine atılan ve hapiste 21 yılını dolduran 100 esirin serbest bırakılması şartına uydu.+
 
(İslam ve Hayat / Haber 7)

Etiketler : #9   #aylık   #barış   #görüşmeleri   #sürecinde   #59   #Filistinli   #katledildi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN