4 Müslüman Uygur, cellatları Çin'e teslim edildi

Komünist Çin yönetiminin zulmünden kurtulmak için Endonezya’ya sığınan 4 Müslüman Uygur, cellatları Çin’e teslim edildi. Türk pasaportuyla Endonezya’ya giriş yapan 4 Uygur gencini ziyaret eden Cakarta’daki Türkiye Büyükelçiliği görevlilerinin, 4 gencin akıbeti hakkındaki sorulara cevap vermediği de Uygur Net’in haberinde yar alıyor.

26-10-2020


Komünist Çin yönetiminin zulmünden kurtulmak için Endonezya’ya sığınan 4 Müslüman Uygur, cellatları Çin’e teslim edildi. Türk pasaportuyla Endonezya’ya giriş yapan 4 Uygur gencini ziyaret eden Cakarta’daki Türkiye Büyükelçiliği görevlilerinin, 4 gencin akıbeti hakkındaki sorulara cevap vermediği de Uygur Net’in haberinde yar alıyor.

UygurNet haber sitesinde yer alan habere göre, 4 Müslüman Uygur, 2014 yılında Çin’in işgali altındaki Doğu Türkistan’dan işgalci Çin’in zulüm, işkence, etnik ayırımcılık ve insanlık dışı baskılarına dayanamayarak Endonezya’ya sığınmıştı. Ancak ülkeye kaçak yolları kullanarak girdikleri gerekçesi ile 5’er yıl hapis cezasına çarptırılmışlardı. 4 Müslüman Uygur 16 Eylül 2020’de hapis cezalarını tamamladıktan sonra Geri Gönderme Merkez’inde tutulup, geçtiğimiz Eylül ayında Çin’e teslim edildikleri ortaya çıktı.

Sosyal medyada 4 mazlum Müslümana Türkiye hükümetinin sahip çıkması için çalışma yapılmıştı. Aktivistlerin yürüttüğü bu çalışmaya resmi makamlardan destek verildiğine yönelik bir açıklama yapılmamıştı.  

4 Müslüman Uygur Türkünün Çin’e iade edilmesi süreci şöyle gelişti :

Doğu Türkistanlı 4 Müslüman genç Endonezya’da bir hapishanede 5 yıllık cezasını tamamlayarak serbest bırakıldıktan sonra Göçmenler İdaresine bağlı bir Geri Gönderme Merkezine naklediliyor. Endonezya yönetimi kendilerine mahkemenin verdiği 100 bin Endonezya Rupisi (6.812 $) tutarındaki para cezasını ödemeleri halinde kendilerini serbest bırakacaklarını belirtiyorlar. Ancak, gençler bu parayı ödeyemiyor ve geri gönderme merkezinde tutulmaya devam ediliyor. Bu kez Çin, Jakarta Büyükelçeliği kanalı ile devreye giriyor ve bu para cezasını ödeyeceklerini ve bunların kendilerine teslim ve Çin’e götürmelerine müsaade edilmesini talep ediyor.

Endonezyalı Araştırmacılar Çin’e İade Olayını Doğruladılar

Endonezyalı 2 terör uzmanı Benar News haber sitesine yaptıkları açıklamaya göre bu Müslüman Uygurların Çin’in adlarına ödenmesi gereken 100 bin Endonezya Rupisi para cezasını ödedikten sonra bunların Çin Büyükelçiliği yetkililerine teslim edildikleri ve Polis nezaretinde Çin’e gönderildiklerini doğruladılar.

Endonezya merkezli Çatışma Politikaları Analizi Enstitüsü (IPAC) araştırmacı olan Deka Anwar, Benar News’e “Türk pasaportu ile yasa dışı yollardan ülkeye giriş yapan ve sınır ihlali suçu ile 5’er yıl hapis cezasına çarptırılan bu 4 Uygur gencinin geçtiğimiz Eylül ayında para cezalarının sınır Çin hükümeti tarafından ödenmesinden sonra Çinli yetkililere teslim edildiler ve daha sonra Çin’in kendilerini Çin’e götürdüler” açıklamasında bulundu.

Uluslararası Af Örgütü : “4 Uygur’un Çin’e Teslimi Yasa Dışı ve Anlaşmalara Aykırı”

BenarNews’e açıklamalar yapan Uluslararası Af Örgütü’nün Endonezya icra direktörü Usman Hamid, Endonezya yönetiminin 4 Müslüman Uyguru Çin’e teslim ederek sınır dışı ettiği yönündeki açıklamalardan sonra haberdar olduğunu, bütün ısrarlarına rağmen, Endonezya yönetiminin bu konuda kendisi ile hiçbir bilgi paylaşmadığını bildirdi.

Usman, “Endonezya hükümeti, dört Uygur’un kendilerine geri verilmesi için daha önce Çin’de yakalanan kaçak bir Endonezyalı bankacıyı terörizmle ilgili cezalar çeken dört Uygur mahkumla takas etmek teklifinde bulunmuş ve ancak bu teklifi Endonezya yönetimi reddetmişti.” dedi.

Af Örgütü İcra direktörü Usman, Endonezya hükümetinin dört Uygur’un akıbeti hakkında bir açıklama yapması gerektiğini söyledi.

Türkiye Büyükelçiliği Konu İle İlgili Sorulara Cevap Vermiyor

Uygur Net Haber merkezine konuşan bir başka kaynak ise şunları anlattı:

“Bu 4 Uygur genci Türk pasaportu ile 2014’de kaçak yollarla bu ülkeye geldi. Bunların yargı safhasında o zamanın Türkiye Büyükelçisi bu insanlarla çok yakından ilgilendi ve kendilerini birkaç kez ziyaret etti. Ancak, bu yıl bunlar serbest bırakıldıktan sonra serbest kalan bu gençlerin Cakarta’daki Türk büyükelçiliğine Türkiye’ye gitmek için başvuru yaptıkları yolunda bilgiler var. Ben, Türkiye’nin Jakarta Büyükelçiliğine bu 4 Müslümanın akıbetini sormak için telefon ettim. Telefonuma çıkan elçilik basın danışmanı bayan memur sorularımı e-mail üzerinden iletmemi ve buna göre cevap vereceklerini bildirdi. Ben derhal e-mail ile durumu ilettim. Hiç cevap gelmedi. Bunun üzerine tekrar telefonla ulaşmaya çalıştım. Ancak telefonlarım cevapsız kaldı ve bunu başaramadım” dedi.

Köklü Değişim

Etiketler : #4   #Müslüman   #Uygur   #   #cellatları   #Çin'e   #teslim   #edildi   #   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN