3 ölüm bölgesi: Yermuk, Muaddamiyye ve Duma

Rejimin, gıda ve ilaç girişine izin vermediği Yermuk, Muaddamiyye ve Duma'da açlıktan toplu ölümlerin yaşanabileceği uyarısı yapıldı.

19-01-2014


Suriye'nin başkenti Şam'da Esad güçlerinin abluka altına alarak gıda ve ilaç girişine izin vermediği "3 ölüm bölgesi" olarak anılan Yermuk, Muaddamiyye ve Duma'da yaşanan insani dram korkunç boyutlara ulaştı. Açlıktan dolayı her gün yeni bir ölüm haberinin geldiği bölgede, en büyük dramın yaşandığı yer Yermuk Mülteci Kampı oldu.

49 KİŞİ AÇLIKTAN ÖLDÜ

1957'de İsrail'in zulmünden kaçan Filistinli mülteciler için oluşturulan Yermuk Mülteci Kampı, zamanla artan göçlerle 600 bin nüfusa ulaşmıştı. Ancak üç yıl önce Suriye'de başlayan iç savaşla birlikte, bu bölge de Esad güçlerinin hedefi olunca kamptan göçler başladı.

Esad güçlerinin önce saldırıyla sindirmeye çalıştığı, ancak daha sonra da abluka altına alarak gıda ve ilaç girişine izin vermediği kampta hayat her geçen gün zorlaştı. Öyle ki geçtiğimiz yıl insanlar gıda bulamadığı için ağaç yapraklarıyla beslenmek zorunda kalınca, Suriyeli alimler, "kedi köpek eti yenebilir" fetvası vermişlerdi.

Bu fetva, bölgede yaşanan trajik tablonun hangi boyutlara ulaştığını gözler önüne seriyordu. Bunun tüm dünyada oluşturduğu yankı sürerken bu kez kamptan "açlıktan ölüm" haberleri geldi. Esad güçlerinin 188 gün önce abluka altına aldığı Yermuk Mülteci Kampı'nda şimdiye kadar aralarında çocuk ve yaşlıların da olduğu 49 kişi açlıktan dolayı hayatını kaybetti.

MUADDAMİYE KRİTİK EŞİKTE

Şam'daki "3 ölüm bölgesi"nden bir diğeri Muaddamiyye de kritik eşiğe dayandı. Esad güçlerinin 425 gün önce abluka altına aldığı Şam'ın batısındaki Muaddamiyye'de iç savaş başlamadan önce 100 bin kişi yaşıyordu.
Ancak gerçekleştirilen abluka ve yaşanan savaşın bu bölgedeki hayatı dayanılmaz hale getirmesi üzerine, Muaddamiyye adeta boşaldı ve nüfus 10 bine kadar indi. Burada da gıda ve ilaç girişine izin verilmediği için 6'sı çocuk, 3'ü kadın, 2'si de yaşlı toplamda 11 kişi hayatını kaybetti.

DUMA İÇLER ACISI HALDE

Şam'ın doğusunda, yoksul ailelerin yaşadığı Duma'nın nüfusu iç savaş başlamadan önce 500 bindi. Ancak abluka ve saldırılar nedeniyle nüfus 200 bine kadar geriledi. Burada da gıda sıkıntısı yaşansa da, bölge en çok ilaç yokluğunun yol açtığı ölümcül sonuçlar nedeniyle sarsıldı. Duma'da, yetersiz beslenmeden dolayı ortaya çıkan hastalık sonrası yaşanan ilaç sıkıntısı nedeniyle 32'si bebek, 39 kişi öldü.

Esad güçlerinin geçen yıl 21 Ağustos ayında gerçekleştirdiği kimyasal saldırıya maruz kalan Duma'da, aralarında bebeklerin de olduğu bin 400'ü aşkın kişi hayatını kaybetti. İç savaştaki en büyük bedeli ödeyen yerlerden biri olan Duma'da, şimdiye kadar ölenlerin sayısı 3 bin 271'e yükseldi.

"TOPLU ÖLÜMLER OLABİLİR"

Şam'da yaşayan aktivistlerden Adem Biter, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Esad güçlerinin abluka altına alarak gıda ve ilaç girişine izin vermediği başkentteki Yermuk, Muaddamiyye ve Duma'da yaşanan sıkıntının artık dayanılmaz aşamaya geldiğini söyledi.

Kış şartlarında gıda ve ilaç eksikliğine bağlı sıkıntıların daha da arttığına dikkati çeken Biter, "Orada tam anlamıyla bir insanlık dramı yaşanıyor. Açlık ve sıkıntının en fazla yaşandığı Yermuk, Muaddamiyye ve Duma'da toplu ölümler yaşanabilir" diye konuştu.

Şam'da üç bölgede katliamlar yaşanabilir

 

Dünya Bülteni / Asım ÖZ

Etiketler : #3   #ölüm   #bölgesi:   #Yermuk   #   #Muaddamiyye   #ve   #Duma   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN