28 Şubat Sultanbeyli'de böyle uygulanmış

Vakit'in ele geçirdiği Genelkurmay Başkanlığı Psikolojik Harekat Daire Başkanlığı bünyesinde hazırlanmış olan, 11 Temmuz 2001 tarihli "Gizli" ibareli "Sultanbeyli İlçesi Psikolojik Harekat Faaliyetleri Görev Sonuç Raporu"nda, 1997 yılından 2001'e kadar Sultanbeyli'de irtica ile nasıl mücadele edildiği; kaç Kur'an kursu ve öğrenci yurdunun kapatıldığı, başörtülüler ve sakallı insanlarla ile nasıl mücadele edildiği anlatılıyor.

08-02-2010


Genelkurmay Başkanlığı Psikolojik Harekat Daire Başkanlığı bünyesinde hazırlanan, 11 Temmuz 2001 tarihli "Gizli" ibareli bir raporda, Sultanbeyli ilçesindeki sözde "irticai" durumun "psikolojik harekat faaliyetleri" bakımından incelendiği ortaya çıktı. "1'nci Psikolojik Harekat Tabur Komutanlığınca İstanbul Sultanbeyli ilçesinde siyasi ve irticai yapılanma, siyasi partilerin amaçları ve faaliyetleri, halk üzerindeki etkinliği, propaganda vasıtaları ve kullanılan temalar konusunda icra edilen Psikolojik Harekat faaliyetleri ile ilgili hazırlanan Görev Sonuç Raporu ilgi ile alınmış ve önemli görülen hususlar müteakip maddelerde arz edilmiştir" denilen raporda, ilçede yaşayan insanların tek tek Türkiye'nin hangi bölgesinden geldikleri, siyasi eğilimleri, kültürel ve etnik aidiyetleri, okuma yazma oranı, karşılaştırmalı cami ve okul sayılarına kadar bir çok veri yer alıyor. Raporda ayrıca, 1997 yılından 2001'e kadar Sultanbeyli'de irtica ile nasıl mücadele edildiği, kaç Kur'an kursu ve öğrenci yurdunun kapatıldığı, camilerin nasıl denetim altına alındığı etraflıca anlatılıyor.

JİTEM PERSONELİNİN KATKISI VE SİVİL AJANLARLA HAZIRLANMIŞ

Raporun nasıl hazırlandığıyla ilgili bilgi verilirken de JİTEM'in varlığı açıkça kabul edilirken, şu ifadeler dikkat çekiyor: "Sultanbeyli ile ilgili tespit edilen hususlar, Sultanbeyli ilçesinde kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan memurlar, ilçe kaymakamı, JİT personeli, esnaf ve yerel halk ile yüz yüze iletişim kurularak elde edilmiştir."

İşte rapordan çarpıcı ifadeler:

CAMİ –OKUL KARŞILAŞTIRMASI

"Sultanbeyli ilçesi mutaassıp ve dindar yapılı ailelerden oluşmaktadır. İlçe bu nedenle her türlü dini istismara açıktır. İlçede toplam cami sayısı 104 iken, okul sayısı 24'tür. Camilerden 84'ü faal halde olup, geriye kalanı inşaat halindedir. Görevli imamların 35'i kadrolu, 49 imam ise valiliğin onayı ile fahri imam olarak görev yapmaktadır."

SİYASİ PARTİLER YÖNÜNDEN...

"1997 yılında yapılan genel ve yerel seçimlerde kapatılan Refah Partisi ve devamı olan Fazilet Partisi toplam oyların yüzde 68'ini alırken, bu oran 1999 yılında yüzde 20 azalmış ve yüzde 48'e düşmüştür. Buna karşın HADEP'in oyları yüzde 20'ye çıkmıştır. Kapatılan FP ile HADEP'in etnik milliyetçilik bağlamı dışında dini yönden yapılanmasında benzerlik vardır. FP'nin oylarındaki düşmenin nedeni HADEP'in seçime girmesidir."

Kapatılan FP'nin seçmenlerinin çoğunlukta olduğu bu bölgede Hizbullah Terör Örgütü, İCCB-AFİD, İBDA-C, Müslüman Kardeşler Kısas Savaşçıları, Süleymancılar, Fethullah Gülen Grubu, Nur Cemaati, İsmailağa Cemaati, Milli Gençlik Vakfı sempatizanlarının faaliyetleri vardır."

YEREL YÖNETİCİLER HAKKINDA İDDİALAR

Sultanbeyli İlçesi eski Belediye Başkanı Ali Nabi Koçak hakkında iddialara da yer verilen raporda, Koçak'ın ilçeye dindar ailelerin yerleşmesine gayret gösterdiği ve bu konuda belediye imkanlarını kullandığı öne sürülüyor. Bu konuda şu ifadeler dikkat çekiyor: "1989 yılında belediye ve 1992 yılında ilçe olan Sultanbeyli'nin bugünkü irticai duruma gelmesinde en büyük bay sahibi olan kişi olmuştur."

"TSK'NIN ETKİN MÜCADELESİYLE SARIKLI VE FESLİ GEZENLERE ARTIK RASTLANMIYOR"

"Geçmişten günümüze Mülki İdarenin ve TSK'nın etkili çalışmalarıyla ilçede sarıklı ve fesli dolaşan insanlara rastlanılmamaktadır. Ancak bu durum, bireylerin siyasi ve ideolojik düşüncelerinden vazgeçtiklerini göstermemektedir."

BUNLARIN ÇOĞUNLUĞU TAYYİP ERDOĞAN'DAN YANA TAVIR ALACAKLAR

"İlçeye bağlı bütün mahallelerde FP'nin seçmen kitlesi çoğunluktadır. FP'nin kapatılmasıyla, gelenekçi ve yenilikçi kanat şeklinde tabir edilen iki oluşum meydana gelmiştir. Bu oluşumların partiye dönüşmesi halinde, parti seçmeninin büyük bir kısmının Recep Tayyip Erdoğan'dan yana tavır alacağı öğrenilmiştir."

MAHALLE MAHALLE ANALİZ

"Gazi, Ahmet Yesevi, Battal Gazi, Fatih, Hamidiye, Hasan Paşa, Mecidiye, Mehmet Akif Ersoy, Turgut Reis, Yavuz Sultan Selim mahallelerinde irticai yapılanma diğer mahallelere göre daha fazladır. Bu mahallelerde radikal dini grupların kaçak olarak oluşturdukları, sık sık yerini değiştirdikleri ve Kur'an Kursu olarak kullandıkları evlerin olduğu öğrenilmiştir."

SAKALLAR KAYMAKAM MARİFETİYLE KESTİRİLMİŞ

"Ali Nabi Koçak'ın belediye başkanlığının dürülmesinden sonra belediyede çalışan memurların sakalları ilçe kaymakamı tarafından belediye binasına berber gönderilerek kestirilmiştir. İlçe genelinde kadınların mensubu olduğu tarikata göre giyindikleri gözlenmiştir."

Etiketler : #28   #Şubat Sultanbeyli'de   #böyle   #uygulanmış   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN