28 Şubat'ın medya ayağına özel ekip tahsis edildi

Post-modern darbe döneminin 'operasyon' manşetleri ve gazeteci faaliyetleri mercek altına alındı. Kurulan 6 kişilik ekip RTÜK ve TRT arşivinde araştırmalarına başladı.

26-12-2012


28 Şubat soruşturmasında Batı Çalışma Grubu (BÇG) ve fişlemelere ilişkin ilk iddianameyi tamamlamak üzere olan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, darbe soruşturmasının ikinci aşamasına geçti. Soruşturmanın ikinci bölümünde post-modern darbe sürecine destek veren medya ve sendikaların içinde bulunduğu sivil yapının deşifresi için çalışma başlatıldı. Soruşturma savcılığının talimatıyla emniyet bünyesinde 6 kişilik bir ekip oluşturuldu.

Yeni Şafak'tan Tahir Alperen'in haberine göre, ikinci iddianameye konu teşkil edecek bilgi ve belgelerin toplanması için söz konusu ekipten 4'ü, TBMM arşivini taramak için görevlendirildi. Bu ekip, Refah-Yol hükümetinin iktidara geliş sürecinden Anasol-D koalisyonunun kuruluş aşamasına kadar geçen sürede gazete manşetleri ve haberlerini taramaya başladı. Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı 4 kişilik ekibin bir süredir Meclis arşivlerinde detaylı bir tarama başlattığı öğrenildi. Ekibin araştırmaları sonucunda rapor hazırlayacağı kaydedildi.

RTÜK VE TRT ARŞİVİ DE LİSTEDE

Benzer amaçla ekipte yer alan 2 personel ise, RTÜK ve TRT'de darbe dönemine ait televizyon yayınlarının arşiv incelemesi için harekete geçecek. 1995 ve 1999 yılları arasını mercek altına alan uzmanların, meşru hükümeti zorda bırakan ve yıkılma sürecini hızlandıran ve darbecilerin talimatıyla yazılan 'operasyon haberleri' taradıkları öğrenildi.

PAŞA-MEDYA İLİŞKİSİ MERCEK ALTINDA

28 Şubat'ın, sivil irade başta olmak üzere, ülkemize maddi ve manevi her türlü etkisinin silinmesi adına harekete geçen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne yazı göndererek, 28 Şubat'ın izlerine rastlanabilecek arşivlerde inceleme başlatılması talimatını verdi. Savcılık talimatı kapsamında ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarındaki arşivler de taranarak detaylı inceleme başlatılacak. Öte yandan, başta Genelkurmay Başkanlığı olmak üzere dönemin en etkin kurumlarında görev alan ve daha sonra soruşturma kapsamında tutuklanarak cezaevine gönderilen askerlerin sürece ne tür etkilerinin olduğu ve etkileşim içerisinde oldukları medya patronlarıyla ilişkileri araştırılarak soruşturmanın genişletileceği öğrenildi.

Andıççı gazeteciler ifadeye çağrılabilir

Tüm bu tarama faaliyetleri sonucunda oluşturulacak raporlar ve ilgili kuruluşlardan istenecek belge ve dokümanların incelenmesinin ardından genişletilecek soruşturma kapsamında, önümüzdeki yılın başından itibaren döneme etki eden medya görevlileri başta olmak üzere sivil bazı isimlerinin ifadeye çağrılabileceği öğrenildi.

(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #28   #Şubat'ın   #medya   #ayağına   #özel   #ekip   #tahsis   #edildi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN