11 Mart Azerbaycan'da öfke günü

Azerbaycan’da muhalifler Cumartesi ve Pazar günlerine tekabül eden 11 ve 12 Mart tarihlerini öfke günü olarak ilân ederek, halktan bugünlerde sokaklara dökülerek devleti protesto etmeleri istendi. Azerbaycan’da okullarda hicabın yasaklanması, camilerin yıkılması, İslâmî çehrelerin tutuklanması ve ekonomik sıkıntılar halkın devletten rahatsız olmasına sebep olan en büyük etkenlerden.

06-03-2011


Azerbaycan’da muhalifler Cumartesi ve Pazar günlerine tekabül eden 11 ve 12 Mart tarihlerini öfke günü olarak ilân ederek, halktan bugünlerde sokaklara dökülerek devleti protesto etmeleri istendi.

Azeri gençlerin internet üzerinden organizasyonuna başladığı iktidar karşıtı eylemin adı "11 Mart: Büyük Halk Günü" olarak belirlendi.

Kampanya için hazırlanan sayfada, muhaliflere hem sayfadaki bildiriyi onaylayarak desteklerini göstermeleri, hem de farklı şehirlerde düzenlenecek eylemlere katılmaları çağrısı yapılıyor.

Protestoyu organize eden isimlerden biri olan Elnur Mecidli, 11 Mart tarihinin eylem günü olarak seçilmesinin nedenini "Mübarek'in istifasından tam bir ay sonra" olması ile açıklıyor.

Azerbaycan parlamento üyelerinden bir grup da devlet aleyhine yapılacak gösterilere destek vererek tüm alanlarda köklü reformların yapılması, erken genel seçimlerin yapılması, tüm devlet erkanının istifa etmesi, devlet yetkililerinin mal varlığının incelenmesi, dini inançlara özgürlük ve bu alandaki yasakların kaldırılması, tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması, mal dağıtımının adil bir şekilde yapılması ve başka köklü özgürlüklerin çağrısında bulundular.

Bu arada, Azerbaycan devleti Bakü’de emniyet tedbirlerini en üst düzeye çıkardı. Bu doğrultuda Bakü sokaklarında zırhlı araçlar yerleştirerek halkın sokaklara dökülmesini önlemeye çalışacak.

Bilindiği gibi son zamanlarda Azerbaycan’da okullarda hicabın yasaklanması, camilerin yıkılması, İslâmî çehrelerin tutuklanması ve ekonomik sıkıntılar halkın devletten rahatsız olmasına sebep olan en büyük etkenlerden. 

Öte yandan, Azerbaycan muhalif partileri eylemlere destek vereceklerini açıklarken, Azeri üniversitelerindeki öğrencilerin gösterilere katılmamaları konusunda uyarıldığı bildirildi.

(Kaynak: Timeturk)

Etiketler : #11   #Mart   #Azerbaycan'da   #öfke   #günü   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN